Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Twitter bevestigt betaalde abonnementen te onderzoeken

Kort IT-nieuws van vrijdag 24 juli 2020

Kort IT-nieuws van vrijdag 24 juli 2020

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van vandaag: 


KPN en T-Mobile zetten dinsdag 5G aan

5G op chippatroon

KPN en T-Mobile hebben allebei aangekondigd dat ze vanaf dinsdag hun 5G-netwerk aan gaan zetten. Het netwerk is echter nog niet direct dekkend voor heel Nederland. Dat volgt eind dit jaar en volgend jaar pas.

Joost Farwerck, CEO van KPN, zegt in de aankondiging dat 5G niet alleen sneller mobiel internet moet leveren, maar ook speciale diensten voor zakelijke klanten en ondernemers. "Diensten waarmee je bijvoorbeeld drones zelfstandig inspecties kan laten doen op bedrijfsterreinen of waarmee hulpdiensten, zoals de ambulance, sneller op de bestemming kunnen komen. Daar zit de echte winst: want 4G verbond mensen en 5G verbindt de hele maatschappij."

Het 5Gnetwerk van KPN is naar verwachting echter volgend jaar pas landelijk dekkend. Aanstaande dinsdag is het vernieuwde mobiele netwerk in het grootste deel van de Randstad en Eindhoven actief. KPN bereikt daarmee naar eigen zeggen ongeveer de helft van de bevolking. Eind dit jaar is de dekking al verder uitgebreid: dan kunnen twee op de drie mensen het netwerk gaan gebruiken. 

T-Mobile volgt

Kort na de aankondiging van KPN liet ook T-Mobile weten dat het 5G-netwerk dinsdag aan gaat. Het netwerk van deze provider wordt naar eigen zeggen slimmer en dynamischer, en zorgt voor een stabielere netwerkverbinding. Waar het netwerk vanaf dinsdag precies werkt, is echter nog onduidelijk. Wel laat T-Mobile weten dat zij aan het einde van 2020 pas landelijke dekking kunnen bieden. 

De twee providers leveren vooralsnog alleen 5G via de 700 MHz-frequentie, die deze maand werd geveild. Deze frequentie biedt echter nog niet de supersnelle netwerkverbinding die 5G uiteindelijk moet gaan leveren. Die komt pas met de 3,5 GHz-band, die begin 2022 wordt geveild. 

VodafoneZiggo heeft bij de veiling ook ruimte gekregen op de 700 MHz-frequentie. Deze provider is echter al eerder begonnen met het uitrollen van 5G, maar dan via de bestaande 4G-frequentiebanden. (EME)


Zendmasten Vodafone begin volgend jaar naar de beurs

Vodafone streeft ernaar begin volgend jaar Vantage Towers naar de beurs in Frankfurt brengen. Het Britse telecombedrijf heeft in die tak al zijn Europese zendmasten ondergebracht.

Vodafone kondigde vrijdag ook de fusie met Wind Hellas in Griekenland aan, het zendmastenbedrijf in Griekenland. Er vallen nu zo'n 68.000 zendmasten onder Vantage Towers, verdeeld over Duitsland, Spanje, Griekenland, Portugal, Tsjechië, Roemenië, Hongarije, Ierland en Italië.

Volgens Vantage Towers-directeur Vivek Badrinath heeft het bedrijf veel groeimogelijkheden en zal er in de toekomst steeds meer waarde zijn voor de aandeelhouders. "De zendmasten zijn cruciaal voor de digitale diensten die de samenleving, klanten en overheden nodig hebben. We hebben een sterk platform met mogelijkheden tot groei en verbinding in heel Europa", aldus Badrinath.

Het telecombedrijf maakte het beursplan tegelijk bekend met een handelsbericht over het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar. Daarin daalde de omzet van het Britse bedrijf met 1,3 procent tot 10,5 miljard euro. Die daling was volgens Vodafone met name te wijten aan de coronacrisis. De Nederlandse activiteiten vallen hier niet onder. Die zijn ondergebracht bij VodafoneZiggo. (ANP)


Intel gaat goed door datacentra en 5G

Chipmaker Intel heeft de omzet in het tweede kwartaal flink opgevoerd. Het Amerikaanse bedrijf verkocht vooral meer chips voor gebruik in datacentra, nu er wereldwijd veel meer thuis wordt gewerkt. Ook de uitbouw van 5G-netwerken voor mobiele telefonie deed het bedrijf goed.

Intel maakte verder bekend dat de productie van chips met het 7 nanometerprocedé een halfjaar vertraagd is. Die chips, waarbij de verbindingen kleiner zijn waardoor chips kleiner kunnen worden of meer rekenkracht bieden op hetzelfde formaat, liggen nu een jaar achter op de interne planning van Intel. Dit jaar gaat Intel nog meer chips maken met verbindingen van 10 nanometer.

De omzet van Intel kwam uit op 19,7 miljard dollar, een vijfde meer dan een jaar eerder. De winstmarge daalde daarbij wel aanzienlijk ondanks lagere uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling en overnames. De nettowinst steeg met 22 procent, tot 5,1 miljard dollar.

Voor heel dit jaar rekent Intel op een omzet van 75 miljard dollar en een winst per aandeel van 4,53 dollar. Eerder gaf het bedrijf nog geen verwachting vanwege de onzekerheden rond de coronacrisis. (ANP)


'EU wil forse concessies van Google voor overname Fitbit'

De Europese Commissie verlangt stevige concessies van techreus Google in ruil voor goedkeuring voor de overname van Fitbit, de producent van stappentellers. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden.

Google zou onder meer moeten beloven dat de gezondheidsdata van Fitbit niet wordt gebruikt om de zoekgegevens van Google mee te verbeteren. Ook zouden andere partijen over die data moeten kunnen beschikken. Brussel en de zoekgigant zouden momenteel overleg voeren over de voorwaarden.

Google kondigde eind vorig jaar aan Fitbit over te willen nemen voor 2,1 miljard dollar. Vrijwel direct lieten critici hun bezorgdheid blijken omdat Google, dat al veel informatie over zijn eigen gebruikers heeft, daarmee ook de gezondheidsdata van Fitbit-klanten in handen krijgt. (ANP)


Twitter bevestigt betaalde abonnementen te onderzoeken

Twitter heeft bevestigd dat het de introductie van betaalde abonnementen onderzoekt. Het bedrijf ziet zijn advertentie-inkomsten dalen en zoekt naar manieren om zijn omzet aan te vullen. Een abonnementsmodel is één van de mogelijkheden, schrijft 9to5Mac

Er waren eerder al signalen dat Twitter aan een abonnementsmodel werkt. Eerder deze maand verscheen een vacature voor een full-stack software engineer voor een nieuw team met codenaam Gryphon. In die vacature stond dat er aan een abonnementsplatform gewerkt wordt. Nu is dus bevestigd dat dit inderdaad overwogen wordt.

Hoe die abonnementsvorm er uit kan zien en wanneer het beschikbaar wordt, is echter niet duidelijk. Twitter benadrukt dat hier ook nog altijd interne gesprekken over lopen. Mogelijk volgen later dit jaar wel een aantal tests met andere aanpakken om geld te verdienen, stelt CEO Jack Dorsey. "We willen er zeker van zijn dat iedere nieuwe vorm van inkomsten een aanvulling is op onze advertentiezaken." (EME)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.