Beheer

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Trump zet eigen sociaal medium op

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Trump zet eigen sociaal medium op

president Trump, wave (exiting Airforce One)
Donald Trump © White House

De Amerikaanse oud-president Donald Trump keert binnenkort met een eigen dienst terug op social media. Dat heeft zijn adviseur Jason Miller zondag tegen Fox News gezegd.

Volgens Miller is de dienst er over twee tot drie maanden. De adviseur liet weten dat hij verder geen informatie kon verstrekken over de ambities van Trump met social media. Trump zou daarover diepgaand overleg hebben gevoerd in zijn resort Mar-a-Lago in Florida. Ook zouden tal van bedrijven de oud-president hebben benaderd over een social media platform.

"Dit nieuwe platform wordt groot", voorspelde Miller. "Trump zal er tientallen miljoenen mensen mee trekken."

Twitter was jarenlang hét communicatiemiddel van de oud-president. Hij communiceerde vooral via zijn privé-account @realDonaldTrump met 90 miljoen twitteraars als volger totdat het techbedrijf dat account opschortte en later blokkeerde vanwege Trumps rol bij de bestorming van het parlement op 6 januari.

 


 

Facebook, Whatsapp en Instagram kampten vrijdag met storing

Mobiele telefoon
© CC) - Unsplash.com - Rawpixel.com

Tienduizenden mensen in meerdere landen hadden vrijdag aan het begin van de avond problemen met de berichtendiensten WhatsApp en Messenger en fotodeelsite Instagram.

Bij Downdetector.com waren rond 18.30 uur meer dan 120.000 problemen gemeld bij Instagram en meer dan 23.000 meldingen over WhatsApp. Ook Facebook Gaming, de divisie voor videospellen van het socialmediaconcern, meldde via Twitter dat er een aantal problemen speelden met het streamen van games. Even na 19.00 uur was de storing grotendeels weer voorbij.

Facebook treedt niet in detail over de oorzaak van de storing.De woordvoerster van het bedrijf zei vrijdagavond: "Eerder vandaag zorgde een technisch probleem ervoor dat mensen moeite hadden om toegang te krijgen tot sommige Facebook-diensten. We hebben dit probleem voor iedereen opgelost en bieden onze excuses aan voor het ongemak."

 


 

'Vertraging dreigt bij aanpak 'Big Tech' door onenigheid EU'

Vestager versus Android
Margretha Vestager © EC

Het invoeren van Europese regels die de macht van grote techbedrijven als Facebook en Google-moeder Alphabet moeten inperken dreigt vertraging op te lopen. Dit omdat beleidsmakers het niet eens zijn over de wijze waarop dat moet gebeuren. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times.

De voorgestelde regels rondom digitale diensten en digitale markten die de macht van de zogeheten 'Big Tech' moeten inperken en verantwoordelijkheden moeten verduidelijken worden door Brussel als dringend bestempeld. Dit omdat men vreest dat de bedrijven te machtig zijn geworden.

Margrethe Vestager, EU-commissaris voor mededinging, hoopt dat het Europees Parlement, de lidstaten en de Europese Commissie in het voorjaar van 2022 tot een akkoord kunnen komen. Vorige week drong ze er bij de leden van het Europees Parlement opnieuw op aan de goedkeuring van de wetgeving te bespoedigen.

Maar meerdere commissies van het Europees Parlement kibbelen over de vraag wie het debat over de voorstellen zal leiden, voordat de EP-leden over de wetgeving stemmen, zo schrijft de krant. Nog altijd is er geen duidelijke winnaar, al verwachten sommige wetgevers later deze maand daar een definitief besluit over.

Vestager reageert hier en daar al wat geïrriteerd. Onlangs zei ze tegen de leden van het Europees Parlement: "Ik hoop dat u dezelfde urgentie voelt als ik." Ze sprake ook van "een wake-up call is zonder de snooze-functie".

Sommige EU-lidstaten hebben hun bezorgdheid geuit over het getreuzel van het parlement. Bij de leden van het Europees Parlement wordt erop aangedrongen "snel verder te werken" aan de invoering van de wetgeving. Brussel heeft de ontwerpvoorstellen in december gepubliceerd.

Frankrijk en Duitsland zijn ondertussen bezig met hun eigen wetgevingsagenda om Big Tech aan banden te leggen. Daarmee ondermijnen ze het streven van Brussel naar één enkele, voor het hele blok geldende regelgeving, omdat zij eerder dan Brussel proberen Big Tech te reguleren. (ANP)

 


 

Brand bij chipmaker heeft 'grote impact' op leveringen autosector

Toyota autofabriek
Toyota autofabriek Nagoya, Japan © Shutterstock, Michael Gordon

De brand die onlangs woedde bij de Japanse chipmaker Renesas zal een grote impact hebben op de leveringen van chips aan de auto-industrie. Dat zei Renesas-topman Hidetoshi Shibata zondag in een verklaring. Renesas, dat onder andere Toyota als grote klant heeft, streeft ernaar de productie in de fabriek binnen een maand te hervatten.

Renesas is een van de grootste leveranciers van chips voor de auto-industrie. Het bedrijf moest vrijdag de productie in een Japanse fabriek stilleggen nadat brand was uitgebroken in een van de cleanrooms, kritische ruimtes die moeten voorkomen dat halfgeleiders besmet raken met onzuiverheden.

De brand bij Renesas komt uiterst ongelegen, aangezien de auto-industrie wereldwijd al kampt met chiptekorten. Daardoor zagen meerdere automakers zich al genoodzaakt productielijnen stil te leggen.

Het tekort komt mede door een zeer sterk toegenomen vraag naar apparatuur voor thuiswerk en entertainment in coronatijd, zoals computers, laptops en spelconsoles. En waar eerder minder vraag was naar nieuwe auto's, is daarin de laatste tijd verandering gekomen. Bovendien zijn bij de vervaardiging van nieuwe auto's ook steeds meer chips nodig. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.