Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Trump pakt via FCC socialemediabedrijven aan

Kort IT-nieuws van vandaag.

16 oktober 2020

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van vandaag:

 

 

Twitter past beleid aan na rel over partijdigheid voor Biden

Twitter

Twitter heeft zijn beleid over het blokkeren van mogelijk gehackte informatie versoepeld, na een storm van kritiek over vermeende partijdigheid in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen. Onlangs blokkeerde Twitter een voor presidentskandidaat Joe Biden schadelijk bericht over zaken van zijn zoon in Oekraïne, waar Biden destijds als vicepresident bij betrokken zou zijn geweest.

Het bedrijf wil nu voorzichtiger zijn met dergelijke blokkades op basis van vermoedens van gehackte informatie. Vijaya Gadde, hoofd juridische zaken en veiligheid van de onderneming, zei dat Twitter "niet langer gehackte inhoud zal verwijderen, tenzij die rechtstreeks wordt gedeeld door de hackers zelf of medeplichtigen". Twitter zal wel berichten classificeren "om context te bieden in plaats van te blokkeren", aldus Gadde. Alle andere richtlijnen van het bedrijf blijven onverminderd van kracht, beklemtoonde ze.

De baas bij Twitter, Jack Dorsey, betitelt het blokkeren van het bericht van een van de oudste kranten van het land, The New York Post, zelfs als "onacceptabel". Hij twitterde dat "onze communicatie over de acties rond een artikel van The New York Post niet geweldig was". Het blokkeren van de link zonder enige uitleg was volgens hem "ronduit onaanvaardbaar". Republikeinse senatoren willen dat Dorsey 23 oktober in de Senaat verantwoording aflegt.

Zes jaar geleden kreeg Bidens zoon Hunter (50) een toppositie bij aardgasonderneming Burisma in Oekraïne. Zijn vader was destijds als vicepresident belast met het Oekraïnebeleid van de regering van president Obama. Joe Biden heeft altijd gezegd dat hij niets te maken heeft gehad met de zaken van zijn zoon in het land, maar in e-mails die The New York Times opvoert, zou hij er wel bij betrokken zijn geweest. (ANP)

 

 

Google Hangouts-gebruikers vanaf 2021 verplicht over naar Chat

Google

Gebruikers van Google Hangouts moeten vanaf 2021 verplicht overstappen naar Chat. Dat heeft Google bekendgemaakt in een blogbericht. Chat is nu alleen beschikbaar voor betalende gebruikers van Google Workspace, maar wordt volgend jaar een gratis dienst die voor iedereen te gebruiken is.

Chat wordt vanaf 2021 geïntegreerd in Gmail, maar krijgt ook een eigen app. De dienst bevat vergelijkbare features als Hangouts, zoals het versturen van berichten naar individuen en groepen. 

De migratie naar Chat begint in de eerste helft van 2021. Google gaat gebruikers daarbij helpen door Hangouts-gesprekken, contacten en opgeslagen geschiedenis automatisch te migreren naar Chat. In deze periode zijn beide apps naast elkaar te gebruiken. Uiteindelijk moet Hangouts echter verdwijnen en is alleen Chat nog te gebruiken. 

De verplichte migratie komt overigens niet als een verrassing. Google kondigde in december 2018 al aan dat het Hangouts-gebruikers uiteindelijk wilde overzetten naar Chat en meet. Die migratie is echter een paar keer uitgesteld. (EME)

 

 

Advocaten: kraken versleutelde criminele chat was inbreuk op privacy

politieauto

Het meelezen met communicatie tussen criminelen op het gekraakte EncroChat was onrechtmatig en een inbreuk op de privacy. Dat denken advocaten in verschillende rechtszaken, die vooral wijzen op Europese regelgeving over het verzamelen van data.

Donderdag stelden advocaten kritische vragen in de zaak over coke-import in de Vlissingse haven en vrijdag weer bij de zaak over het vermeende criminele netwerk rond Martien R. uit Oss, die wordt verdacht van drugs- en wapenhandel.

In juli werd bekend dat Franse en Nederlandse rechercheurs EncroChat kraakten en live konden meelezen met alle ontsleutelde communicatie op dat netwerk. Het leverde de politie en justitie een schat aan informatie op over de handel en wandel van criminelen, wel 20 miljoen berichten. Nu, na drie maanden komen meer en meer zittingen voor de rechter waarbij verdachten mede door de EncroChat-kraak zijn opgepakt.

Advocaat Tony Boersma citeerde vrijdag een uitspraak van het Europese Hof van justitie van vorige week dat "een sleepnet alleen mag als er een ernstige dreiging is voor de nationale veiligheid. Een sleepnet mag niet worden ingezet om data te verzamelen in de strijd tegen criminaliteit.’’ Advocaten stellen dat in het onderzoek mensen zijn afgeluisterd, nog voor ze verdachte waren of überhaupt gelinkt aan concrete criminele activiteiten.

Boersma staat Toon R. bij, een neef van de Osse kamper Martien R. Die laatste leidde volgens justitie een criminele organisatie die zich bezighield met grootschalige import van drugs en wapenhandel. Tijdens de grote politieoperatie Alfa, in november vorig jaar op en rond het woonwagenkamp in Oss waar Martien R. woont, werden meer dan tien verdachten gepakt. Toon R. werd in mei van dit jaar als laatste opgepakt, mede doordat hij via EncroChat met medeverdachten sprak. Martien zou geen EncroChat hebben gebruikt, zei zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers.

De rechtbank in Den Bosch besluit vrijdagmiddag over het voorarrest van Martien en Toon R. (ANP)

 

 

Provider Simpel wordt weer onderdeel van T-Mobile

Winkel van T-Mobile

De telecomprovider Simpel wordt weer onderdeel van T-Mobile. De twee bedrijven hebben een koopovereenkomst ondertekend, meldt T-Mobile op zijn website. Hoeveel geld met de overname is gemoeid, is onduidelijk. Simpel was tussen 2010 en 2014 ook al onderdeel van T-Mobile, maar ging na die tijd los verder.

Nu wordt Simpel dus opnieuw onderdeel van T-Mobile. "Wij hebben een sterke groei in aantal klanten gerealiseerd en vonden dit een goed moment om te verkopen", zegt CEO Jasper de Rooij over de verkoop van zijn bedrijf. "Met de voorgenomen overname kunnen we dit in alle marktsegmenten doen en zo op alle fronten de strijd aangaan met KPN en Vodafone. En dat is goed nieuws voor al onze klanten dus ook voor die van Simpel, want voor hen is natuurlijk niet alleen prijs relevant maar zeker ook netwerkkwaliteit en klantenservice", voegt T-Mobile-CEO Søren Abildgaard toe. (EME)

 

 

Storing internet Tweede Kamer tijdens debat over digitale overheid

Ronald van Raak
Ronald van Raak © CC BY-SA 3.0 nl - Bart Stoffelsen

Juist op het moment dat de Tweede Kamer donderdagavond sprak over de digitale overheid en democratie, kampte de Kamer met een langdurige storing in het internetsysteem. Daardoor konden mensen op de site brieven, moties en amendementen niet lezen.

Wat nou digitale overheid, sneerde SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak tijdens de behandeling van de begroting van Binnenlandse zaken.

Door de storing ontvingen Kamerleden ook geen nieuwe moties en amendementen meer in hun mail. Op zich geen groot probleem, omdat er meestal toch een week later over wordt gestemd, ware het niet dat de ChristenUnie donderdagavond nog enkele amendementen aan het bijschaven was. En daarover moest laat op de avond nog worden gestemd.

Het leidde tot irritatie bij de oppositie. De stemming was op verzoek van Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie aan het begin van de avond voor de tweede keer uitgesteld, omdat de wijzigingen nog niet waren afgerond. "Ik blijf hier niet op wachten. Het gaat om een spoedwet dus we moeten zo stemmen. En ik wil de amendementen eerst nog goed kunnen lezen. Deel ze dan maar rond op papier", opperde Van Raak.

De stemming betreft de tijdelijke spoedwet over regels omtrent verkiezingen in deze tijd van corona. (ANP)

 

Trump pakt via FCC socialemediabedrijven aan

Foe Ajit Pai
Foe Ajit Pai © US Government

De Amerikaanse telecom- en mediatoezichthouder FCC wil wetgeving aanpassen die socialmediabedrijven een bepaalde mate van immuniteit garandeert. Voorzitter Ajit Pai maakte dat bekend, na herhaaldelijk aandringen door de Amerikaanse president Donald Trump om de regels voor bedrijven als Twitter aan te passen.

In de Amerikaanse telecomwet staan bepalingen die socialmediabedrijven toestaan berichten op hun platforms naar eigen inzicht te verwijderen, ook als die niet illegaal zijn. Tegelijkertijd zijn ze niet aansprakelijk voor berichten of video's die gebruikers plaatsen.

Pai kondigde aan deze wetgeving, bekend onder de naam Section 230, te willen verduidelijken. Momenteel worden de bepalingen volgens hem te breed geïnterpreteerd. Hoewel de FCC-voorzitter nog niet aangaf wat hij aan de juridische tekst wil veranderen, lijkt hij met de ingreep gehoor te geven aan het verzoek van Trump om de immuniteit van socialmediabedrijven af te zwakken.

Het Amerikaanse ministerie van Handel deed dit verzoek, op aangeven van Trump, al in mei. Trump beschuldigt socialmediabedrijven al langer van vooringenomenheid tegen hem.

Deze week ontstond in het Republikeinse kamp veel ophef over de manier waarop Twitter de verspreiding van een kritisch artikel over Trumps Democratische uitdager Joe Biden blokkeerde. Twitter beperkte de verspreiding van het New York Post-stuk naar eigen zeggen omdat het op gehackt materiaal zou zijn gebaseerd.

Of de FCC veel kan veranderen, is nog maar de vraag. Veel internetbedrijven en juridisch experts stellen dat waakrond niet de bevoegdheid heeft om zich uit te spreken over deze regels voor social media. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.