Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Trump neemt Twitter, Facebook en Google op de korrel

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Trump neemt Twitter, Facebook en Google op de korrel

Donald Trump
Donald Trump © Whitehouse.gov

De grotendeels van sociale media verbannen Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft woensdag rechtszaken aangespannen tegen de techbedrijven Facebook, Twitter en Alphabet, het moederbedrijf van Google. Ook tegen de topmannen van de bedrijven, Mark Zuckerberg, Jack Dorsey en Sundar Pichai, worden juridische stappen ondernomen.

Trump maakte de gerechtelijke stappen bekend tijdens een persconferentie in zijn golfclub in Bedminster in New Jersey. Volgens Trump censureren de techgiganten conservatieve standpunten op hun platforms. De techbedrijven zijn "handhavers van illegale, ongrondwettelijke censuur" geworden, zei de 75-jarige Trump, die nog altijd populair is onder veel Republikeinen.

De juridische strijd wordt gesteund door het America First Policy Institute, een non-profitorganisatie die achter het beleid van Trump staat. Het gaat om collectieve rechtszaken, waarbij namens een grotere groep stappen worden ondernomen. De rechtszaken zijn aangespannen bij een federale rechtbank in Florida. Trump wil onder andere schadevergoedingen afdwingen.

Trump ruziet al lange tijd met de techbedrijven over vrijheid van meningsuiting en censuur. De oud-president is door Twitter helemaal verbannen. Facebook heeft hem voor twee jaar uitgesloten en YouTube, het videoplatform van Google, heeft de oud-president voor onbepaalde tijd een ban opgelegd. De verbanningen kwamen na de gewelddadige aanval op het Capitool op 6 januari door aanhangers van Trump.

De drie bedrijven willen niet op de actie van Trump reageren. (ANP)


 

Nederlandse game-maker Azerion opnieuw op overnamepad

Gaming
© CC0/Pixabay License

Het Nederlandse gamesbedrijf Azerion heeft het Zweedse Strossle overgenomen. De onderneming die zich specialiseert in advertenties en de techniek om die op websites te plaatsen, is niet de eerste aankoop van Azerion dit jaar. De afgelopen weken nam het bedrijf ook de Duitse gamestudio WHOW Games en een ander advertentiebedrijf uit Zweden, Delta Projects, over.

Azerion zet meer en meer in op advertenties en de technieken om die te tonen. Spelletjes zijn een manier om die advertenties onder de aandacht van consumenten te brengen, maar tegelijkertijd ziet het bedrijf de advertenties ook als een manier om consumenten te kunnen volgen en gepersonaliseerde advertenties te tonen in een wereld waarin cookies steeds minder belangrijk worden.

Azerion werd in 2014 opgericht en groeit snel, mede door overnames. Daarvan doet het bedrijf er gemiddeld vijf per jaar. Inmiddels werken er ongeveer duizend mensen in 24 Europese kantoren van het gamesbedrijf. Het hoofdkantoor staat in Amsterdam. De omzet bedroeg in 2019 197,2 miljoen euro. Het bedrijf is ook mede-eigenaar van voetbalclub Fortuna Sittard.

 


 

Apple naar nieuw record op stijgend Wall Street

Wall Street
Wall Street © Shutterstock - Shaun Jeffers

Apple stond woensdag in de belangstelling op Wall Street. De onderneming achter de iPhone en de Mac-computers was al voor de zevende dag op rij in trek bij beleggers en steeg 1,8 procent. Daarmee werd een nieuwe recordstand bereikt.

De vorige piek in de koers van Apple kwam in januari. Vervolgens begon een periode waarin techaandelen het moeilijker hadden. Apple is nu ruim 2,4 biljoen dollar waard. (ANP)

 


 

36 staten VS klagen Google aan om vermeend Play Store-monopolie

Vrouwe Justitia
© CC0 Pixabay Licence - AJEL

Een groep van 37 Amerikaanse procureurs-generaal in de VS klaagt Google aan wegens vermeende praktijken die concurrentie verstoren. De procureurs-generaal, zowel Democraten als Republikeinen, vertegenwoordigen onder meer New York, North Carolina, Tennessee en Utah, evenals het District of Columbia, waar hoofdstad Washington toe behoort.

De aanklacht stelt dat Google een monopolie heeft op de markt voor de distributie van apps voor het Android-besturingssysteem, dat het zelf bezit en ontwikkelt, en dat door de meeste smartphones ter wereld wordt gebruikt. Google zou de voorkeur geven aan de eigen app-winkel Play Store boven andere app-winkels die beschikbaar zijn op Android-apparaten, waardoor de techgigant gebruikers van Android-apparaten meer keuze en innovatie zou onthouden, evenals aanzienlijk lagere prijzen voor mobiele apps.

Tevens beschuldigt de groep staten Google ervan app-ontwikkelaars te verplichten om Google Billing te gebruiken bij het verkopen van in-app digitale inhoud via apps die zijn gekocht via Google's Play Store. Daardoor zouden app-gebruikers gedwongen worden voor onbepaalde tijd tot wel 30 procent commissie te betalen.

"Google heeft jarenlang gediend als de poortwachter van het internet, maar de laatste tijd is het ook de poortwachter van onze digitale apparaten geworden", zei de New Yorkse procureur-generaal Letitia James in een verklaring. "Daardoor betalen we allemaal meer voor de software die we elke dag gebruiken. Wederom zien we dat Google zijn dominantie gebruikt om de concurrentie miljarden dollars winst illegaal te onthouden."

De groep verzocht de rechtbank om het illegale gedrag van Google te stoppen en een concurrerende marktplaats te herstellen. De staten trachten ook schadeloosstelling voor consumenten te verkrijgen middels schadevergoedingen en terugbetaling voor ongerechtvaardigde winsten, naast civielrechtelijke sancties.

Google is al het doelwit van een historische federale anti-trustklacht die in oktober 2020 werd ingediend. In die zaak richt de federale overheid zich op speciale overeenkomsten en andere zakelijke praktijken die het bedrijf aanwendt om zijn dominantie in online zoeken te behouden. In december 2020 hebben meer dan 40 openbare aanklagers Google aangeklaagd omdat het bedrijf zijn eigen producten en diensten een voorkeursbehandeling zou geven in de zoekresultaten. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.