Innovatie & Strategie

Branche
it-kort

IT-kort: o.a. Topoverleg Witte Huis over chiptekort

Kort IT-nieuws van vandaag.

12 april 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

China legt webwinkelgigant Alibaba miljardenboete op

Chinees
© Ali Group

China legt webwinkelconcern Alibaba van techmiljardair Jack Ma een miljardenboete op voor monopoliepraktijken. Het gaat in totaal om 18,2 miljard yuan, dat komt omgerekend neer op 2,3 miljard euro.

Staatsmedia in China melden dat de Chinese toezichthouder tot de boete heeft besloten na afronding van een onderzoek dat in december was ingesteld. De boete is gelijk aan 4 procent van Alibaba's binnenlandse verkoop in 2019, aldus de toezichthouder in een verklaring. 

Alibaba moet verder ook een aantal maatregelen nemen om onder meer eerlijke concurrentie te waarborgen, de rechten van consumenten te respecteren en bedrijven te beschermen die gebruikmaken van Alibaba's platforms. Gedurende de komende drie jaar zal het bedrijf bij de toezichthouder rapporten over zelfregulering moeten indienen. Het bedrijf laat in een verklaring weten de boete te accepteren. Ook zegt het bedrijf zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid beter te zullen vervullen.

De Chinese autoriteiten zijn al langer bezig met het aanscherpen van het toezicht op bedrijven zoals Alibaba. De Chinese overheid heeft besloten om harder op te treden tegen grote concerns die veel macht in handen hebben, en tot voor kort nog maar aan weinig regels gebonden waren. Zo werd de beursgang van Alibaba's dochteronderneming en financieel dienstverlener Ant Financial vorig jaar op het laatste moment door de Chinese toezichthouder tegengehouden. De autoriteiten vreesden dat het bedrijf een risico zou vormen voor de stabiliteit van het Chinese financiële systeem. De beursgang van Ant Financial had de grootste van de wereld moeten worden.

Topman Jack Ma heeft ook niet een heel goede verstandhouding met Peking. Hij is zelf niet meer in het openbaar verschenen sinds oktober, toen hij openlijk kritiek uitte op de Chinese toezichthouders en staatsbanken. Alleen in januari liet hij in een videoboodschap kort van zich horen. (ANP)

 


 

Topoverleg Witte Huis over chiptekort auto-industrie

het Witte Huis, VS
© White House

Het Witte Huis houdt vandaaag virtueel topoverleg over het tekort aan chips waarmee vooral de auto-industrie kampt. Er doen topbestuurders van verschillende grote bedrijven mee aan dat overleg. Door het chiptekort hebben grote autobouwers wereldwijd fabrieken moeten stilleggen.

Het gaat bijvoorbeeld om autoconcerns General Motors (GM) en Ford Motor, chipproducenten Intel en NXP Semiconductors, defensiebedrijf Northrop Grumman en Google-moeder Alphabet. De vergadering draait om het versterken van de Amerikaanse logistieke keten voor chips, aldus het Witte Huis. De nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan, economisch adviseur Brian Deese van president Joe Biden en handelsminister Gina Raimondo zijn hierbij aanwezig.

Het tekort ontstond omdat er tijdens de pandemie veel meer vraag is naar zaken als laptops, computers en mobiele telefoons voor mensen die thuiswerken, evenals naar spelcomputers. De auto-industrie wordt nu hard getroffen omdat die ten tijde van de eerste coronadip de productie afschaalde en chipbestellingen verlaagde. Toen de markt weer aantrok hadden chipfabrikanten inmiddels zoveel andere orders gekregen dat er lange levertijden waren ontstaan voor de chips aan de autobouwers.

In het recent door Biden gepresenteerde infrastructuurplan van ruim 2 biljoen dollar is ook 50 miljard dollar opgenomen voor de Amerikaanse chipindustrie. Met dat geld moet onder meer productiecapaciteit in de Verenigde Staten worden opgebouwd. Onder meer de Taiwanese chipfabrikant TSMC heeft al aangekondigd een chipfabriek in de VS te willen bouwen en ook Intel wil fabrieken in eigen land bouwen en uitbreiden. (ANP)

 


 

'Peking verbiedt nieuwe inschrijvingen academie Jack Ma'

Jack Ma
© Shutterstock

Autoriteiten in China willen de invloed van techmiljardair Jack Ma, mede-oprichter van onder andere techconcern Alibaba, verder beperken. Peking zou een door Ma opgerichte elite-universiteit hebben gedwongen nieuwe inschrijvingen stop te zetten, schrijft de Britse zakenkrant Financial Times.

De Hupan University, een opleiding voor leidinggevenden die net zo moeilijk toegankelijk is als de prestigieuze Harvard-universiteit, heeft volgens bronnen van de krant de colleges opgeschort voor een nieuwe lichting eerstejaarsstudenten. Die hadden eind maart moeten beginnen. Het is onduidelijk wanneer nieuwe studenten zich weer kunnen inschrijven.

Het zit Peking dwars dat studenten werken aan topondernemerschap met een gemeenschappelijk doel dat is vastgesteld door Ma in plaats van door de Communistische Partij. De lessen voor de huidige studenten gaan naar verluidt gewoon door. De school zou ook niet van plan zijn de deuren te sluiten.

Het is niet voor het eerst dat Peking zijn pijlen richt op Ma. In november vorig jaar torpedeerden beleidsmakers in Peking op het laatste moment de miljardenbeursgang van Ma's betalingsbedrijf Ant Group. Een maand later volgde een mededingingsonderzoek naar Alibaba. De Chinese overheid besloot om harder op te treden tegen grote concerns die veel macht hebben en zich tot voor kort nog maar aan weinig regels hoefden te houden.

Ma zelf is niet meer in het openbaar verschenen sinds oktober, toen hij openlijk kritiek uitte op de Chinese toezichthouders en staatsbanken. Alleen in januari liet hij in een videoboodschap kort van zich horen.

Ma nam in 2015 het voortouw toen een groep industriële en technologische bedrijven Hupan besloten op te richten. Doel van de academie is om elk jaar een selecte groep mensen ondernemerschap, bedrijfsmanagement en bedrijfscultuur bij te brengen. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.