Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Topman Huawei Nederland: natuurlijk spioneren we niet

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:


Topman Huawei Nederland: natuurlijk spioneren we niet

Huawei

Michael Yang, de nieuwe directeur van de Nederlandse vestiging van het geplaagde Chinese telecombedrijf Huawei, ontkent dat het bedrijf spionagepraktijken uitvoert, ondanks beschuldigingen van Amerikaanse inlichtingendiensten en bezorgdheid bij de Nederlandse veiligheidsdienst AIVD.

"Laat me één ding duidelijk stellen: er is nooit een spoortje bewijs gevonden dat Huawei betrokken is bij welke vorm van security-inbreuk door onze apparatuur en netwerktechnologie dan ook. Zowel de CIA als andere inlichtingendiensten en regeringen hebben nooit iets hards gepresenteerd. Spioneren is iets dat we nooit doen en ook in de toekomst nooit zullen doen", zegt hij in een gesprek met het AD.

Op de vraag van de krant of Huawei te vertrouwen is zegt Yang: "Vertrouwen is iets dat je moet verdienen. We werken nu al vijftien jaar in Nederland, KPN, T-Mobile en Vodafone werken allemaal met ons samen. Nog geen drie jaar geleden kregen we van minister-president Mark Rutte zelfs een award uitgereikt als één van de grootste Chinese investeerders. Dat is het vertrouwen dat wij door topkwaliteit te leveren hebben verdiend, maar ook moeten blijven waarmaken. Nu we in een geopolitiek conflict verzeild zijn nog meer. Eén security-inbreuk en het is einde oefening, dan zijn we out of business."

Yang is niet blij dat zijn bedrijf geen toegang heeft tot het 5G-net. "Ik heb Nederland altijd gekend als een land waarvan de fundamenten zijn gebaseerd op een open markt en vrije handel. Tot 2018 was er een gelijk speelveld en eerlijke concurrentie, maar nu... Voor Huawei levert deze situatie veel onzekerheden op. Wij hebben totaal geen moeite met beperkingen, mits de overheid die op alle partijen in dezelfde mate toepast."


Aantal slimme stoplichten wordt meer dan verdubbeld

Verkeerslichten

Het aantal slimme verkeerslichten wordt de komende jaren meer dan verdubbeld. Bovenop de bestaande 800 komen er 1000 nieuwe slimme lichten bij, die ambulances automatisch doorlaten. Voor ambulances die met sirene en zwaailicht aankomen bij een kruising, springt het licht op groen.

De apparatuur in de ambulance geeft informatie over de locatie, bestemming en de rijrichting van de ziekenwagen. Op basis daarvan kunnen de verkeerslichten ervoor zorgen dat de ambulance veilig door kan rijden. Andere weggebruikers krijgen hierover een waarschuwing via het navigatiesysteem of apps als Flitsmeister. Zo kunnen zij zich voorbereiden op de naderende ambulance.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) hoopt dat zo ongelukken met ambulances zijn te voorkomen. "De techniek helpt ons om het verkeer veiliger én duurzamer te maken, dit is een prachtig voorbeeld", zegt de bewindsvrouw. "Het lijkt eenvoudig, maar er komt veel bij kijken. We moeten geen kans onbenut laten om ongevallen te voorkomen, ik ben dan ook trots op deze stap voorwaarts."

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.