Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Tim Cook gaf Trump gelegenheid te liegen

Kort IT-nieuws van vandaag.

21 januari 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

 


 

Nederland en Duitsland sluiten innovatiepact

gloeilamp aan scherven
© CC0 (Pixabay)

De samenwerking tussen Nederland en Duitsland op het terrein van de energietransitie, slimme toepassingen, mobiliteit, zorg en sleuteltechnologieën moet beter. Om die reden zetten de landen en het bedrijfsleven hun handtekening onder een innovatiepact, wat verder gaan dan slechts een handelsakkoord.

Volgens minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) is samenwerking bij innovatie en technologie essentieel om de concurrentiepositie te versterken en te werken aan een groene en duurzame groei. Het handelspact is daarmee volgens haar meer dan een akkoord om de handelsrelatie te verbeteren.

Volgens de ondertekenaars wordt er direct vaart gemaakt met het verbeteren van de samenwerking. Zo gaat een zogeheten fieldlab duizenden Nederlandse en Duitse mkb-bedrijven direct helpen om hun productie slimmer en efficiënter te maken. Ook staat begin februari een waterstofdag gepland. Op dit evenement wordt de ontwikkeling van een waterstofeconomie aan weerszijden van de grens gestimuleerd.

Duitsland en Nederland zijn van oudsher belangrijke handelspartners met nauwe economische banden. Volgens ondernemersorganisaties als FME, VNO-NCW en Topsector HTSM ontstaan met dit pact nieuwe mogelijkheden voor samenwerking tussen Duitse en Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen.

Het pact wordt vanuit Duitse zijde door minister van Economische Zaken Peter Altmaier en de Duitse industriefederatie BDI ondertekend. Naast minister Kaag zet ook staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) haar handtekening onder het akkoord. Ook Ingrid Thijssen van VNO-NCW, Ineke Dezentjé-Hamming van FME en Smart Industry en Marc Hendrikse van Topsector HTSM ondertekenen het pact.

Het Innovatiepact bouwt voort op het Duits-Nederlandse regeringsoverleg dat in oktober 2019 in Berlijn was. (ANP)

 


 

Moederbedrijf T-Mobile maakt Nederlandse zendmasten te gelde

zendmast
© Shutterstock

Deutsche Telekom heeft de zendmasten van zijn Nederlandse dochter T-Mobile grotendeels verkocht. Daarmee haalt het bedrijf 250 miljoen euro op die gebruikt kan worden voor verdere investeringen. Telecombedrijven door heel Europa doen hun zendmasten geheel of gedeeltelijk van de hand om daarmee geld vrij te spelen voor onder meer dure 5G-licenties.

Deutsche Telekom gaat daarvoor in zee met Cellnex. Dat Spaanse bedrijf bezit door heel Europa zendmasten, waarbij telecombedrijven betalen voor het gebruik. T-Mobile brengt 3150 zendmasten in en Cellnex NL een kleine duizend. Met de nog geplande nieuwe masten van beide bedrijven komt het totaal rond de 4300 zendmasten. Cellnex heeft in de nieuwe onderneming een belang van 62 procent.

Deutsche Telekom laat al meteen weten open te staan om nog een deel van zijn 38 procent te verkopen aan institutionele beleggers. Het Duitse concern wil wel een kwart van het zendmastenbedrijf in handen houden.

Voor telecombedrijven is het lastig om veel geld vrij te maken voor grote investeringen, zoals 5G-licenties en de aanleg van glasvezelnetwerken. Door Europese regelgeving zijn traditionele inkomstenbronnen zoals roaming grotendeels opgedroogd. Door de zendmasten voor mobiele netwerken te verkopen krijgen ze niet alleen direct een bedrag, maar kunnen ze ook een deel van toekomstige investeringen in dat netwerk afwentelen op de partners.

Overigens gaan er berichten dat Deutsche Telekom het Nederlandse T-Mobile helemaal van de hand wil doen. Het Nederlandse bedrijf zou tussen de 4 miljard en 4,5 miljard euro moeten opbrengen. Een bijkomend gerucht is dat deze verkoop een stap zou zijn om daarna de grotere Nederlandse telco KPN te kunnen kopen. (ANP, JBA)

 


 

 Tim Cook gaf Trump gelegenheid te liegen

Donald Trump Tim Cook MacPro
Tim Cook en Donald Trump - CC0 - Flickr.com - White House

Voormalig president Donald Trump kreeg van Apple ceo Tim Cook een MacPro ter waarde van 5999 dollar tijdens diens bezoek aan een Apple-fabiek in Austin in de staat Texas. Dit blijkt uit het gisteren vrijgegeven financieel overzicht van het presidentschap.

De schenking in november 2019 staat omschreven als de allereerste MacPro geproduceerd in de Flex Factory. Trump greep destijds het bezoek aan om te verklaren dat daar in Austin "het begin te zien was van een zeer krachtige en belangrijke fabriek" en "Iedereen die mijn campagne heeft gevolgd- ik praat altijd over Apple -[weet,red] dat ik wil dat Apple fabrieken bouwt in de VS. En dat is wat gebeurt."

Destijds was al duidelijk dat er niets klopte van die bewering. De betreffende fabriek was van Flex - het voormalige Flextronics - een onderaannemer die Apple-producten maakt. Flex deed dat al jaren in die fabriek. Ook de MacPro die Trump kreeg was allerminst de eerste. Flex assembleerde dat type daar al sinds 2013. Ook over het bedrag dat Trump in de boeken noteerde, loog hij. Voor de 5999 dollar had hij hooguit het instapmodel gekregen, zonder monitor, meldt The Verge. (TDO)

Lees meer over
2
Reacties
Bop 03 februari 2021 17:24

Tegen dit soort corruptie bestaat toch een wet in de US?

BasR 21 januari 2021 16:37

Lekkere frame. Cook liegt tegenover Trump dat hij de eerste kreeg. Trump heeft 'm ook vast niet gebruikt als de digibeet die hij (wellicht) is. Cook zal namelijk niet blij geweest zijn met de druk van Trump om een fabriek in de VS te openen en de productie uit goedkoop China te halen. Klinkt mij veel logischer in de oren.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.