Innovatie & Strategie

Privacy
IT-kort

IT-kort: o.a. TikTok voor rechter gedaagd om schending privacy kinderen

Kort IT-nieuws van vandaag.

31 augustus 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:


 

 

Zoom boekt voor het eerst kwartaalomzet boven de miljard dollar

videoconferencing
© Zoom

Onlinevergaderdienst Zoom Video Communications heeft voor het eerst een kwartaal afgesloten met een omzet van meer dan 1 miljard dollar. Het bedrijf profiteert nog steeds van het vele thuiswerken door de coronacrisis en het aantal gebruikers blijft toenemen.

Inmiddels maken ruim een half miljoen bedrijven met meer dan tien werknemers gebruik van Zoom. Dat is 36 procent meer dan een jaar geleden. Zoom Video profiteert tijdens de coronacrisis van de toegenomen vraag naar techniek om vergaderen op afstand mogelijk te maken. Aan het begin van de crisis gingen grote delen van de westerse wereld van de ene op de andere dag over op thuiswerken en -leren.

De omzet van Zoom steeg in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar, dat Zoom eind juli afsloot, op jaarbasis met 54 procent naar iets meer dan 1 miljard dollar (zo'n 850 miljoen euro). De nettowinst kwam uit op bijna 317 miljoen dollar, tegen 186 miljoen dollar een jaar eerder.

Voor het derde kwartaal rekent Zoom op een omzet die ongeveer even groot is als die van de afgelopen periode. Dat duidt er volgens kenners op dat Zoom erop rekent dat het aantal gebruikers niet hard door blijft groeien. Zoom merkt dat bedrijven hun werknemers weer op kantoor willen hebben omdat steeds meer mensen zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. (ANP)

 


 

TikTok voor rechter gedaagd om schending privacy kinderen

TikTok
© ByteDance

Stichting Take Back Your Privacy (TBYP) en de Consumentenbond dagen het bedrijf achter de populaire app TikTok voor de rechter vanwege het schenden van de privacy en de consumentenrechten van kinderen. De twee stuurden het bedrijf eind juni al een schadeclaim van 1,5 miljard euro. Daarop volgden gesprekken met TikTok, maar die liepen op niets uit, aldus TBYP en de Consumentenbond.

De organisaties eisen nu, volgens een woordvoerster van de Consumentenbond na een meer uitgebreide berekening, een schadevergoeding van 2 miljard euro. "Zodat elk kind dat gedupeerd is een vast bedrag krijgt." Daarnaast vinden zij dat de populaire app de winst die het heeft verdiend "over de rug van Nederlandse kinderen" aan hen moet betalen. Ook moet TikTok "stoppen met zijn onrechtmatig handelen en alle illegaal verzamelde persoonsgegevens verwijderen".

Volgens Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond, heeft TikTok op "schandalige wijze misbruik gemaakt van soms nog hele jonge kinderen". Ze zouden zijn misleid, hun privacy zou zijn geschonden en over hun rug zou grote winst zijn gemaakt. "Pure uitbuiting, die gecompenseerd moet worden."

De actie van TBYP en de Consumentenbond wordt gesteund door onder meer de Europese consumentenorganisatie BEUC, Terre des Hommes, Platform Bescherming Burgerrechten en Bits of Freedom.

Eind juli werd bekend dat TikTok een boete van 750.000 euro moet betalen. De Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond van de overheid, vindt dat de app de privacy van Nederlandse kinderen heeft geschonden. (ANP)

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.