Innovatie & Strategie

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Thuiswerken stuwt pc-verkopen Dell en HP Inc

Kort IT-nieuws van vandaag.

25 november 2020

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

 

Miljoenenboete Facebook voor datadeling Zuid-Korea

Facebook dollars

De Zuid-Koreaanse privacywaakhond (PIPC) heeft Facebook een miljoenenboete opgelegd voor het verstrekken van persoonlijke informatie van gebruikers aan bedrijven. Volgens de gegevensbeschermer zouden de data van ten minste 3,3 miljoen lokale Facebook-gebruikers zonder toestemming gedeeld zijn met maximaal 10.000 bedrijven.

Facebook moet het land 6,7 miljard Zuid-Koreaanse won (omgerekend circa 5 miljoen euro) betalen. De persoonsgegevensautoriteit zegt dat het bedrijf de regels heeft overtreden tussen mei 2012 en juni 2018. Persoonlijke gegevens zoals bijvoorbeeld relatiestatussen, werkervaring en opleidingen werden met andere bedrijven gedeeld als de gebruikers met hun Facebook-account inlogden op de online diensten van die bedrijven. Ook de persoonlijke informatie van hun Facebook-vrienden werd daardoor zonder toestemming gedeeld.

De privacywaakhond stelt dat het sociale netwerk niet meewerkte in het onderzoek dat sinds 2018 loopt, door bijvoorbeeld onvolledige en valse documenten in te dienen. Facebook zegt juist dat het wel goed heeft meegewerkt aan het onderzoek van de PIPC, en dat het de opgelegde boete nog "nauwkeurig" gaat bekijken. (ANP)

 

 

KVK voor de rechter over databankenrecht

grafiek

De Kamer van Koophandel (KVK) wordt voor de rechter gesleept met de beschuldiging dat het databankenrecht misbruikt om informatie in het handelsregister te monopoliseren. Gebruik van die gegevens wordt zo onterecht beperkt, beweert de Vereniging voor zakelijke B2B informatie (VVZBI). Deze vereniging, die de KVK nu aanklaagt, bestaat uit informatieleveranciers die diensten leveren op basis van informatie in het KVK-register.

Alle ondernemingen in Nederland moeten zich verplicht inschrijven bij de KVK en leveren dan informatie aan over bijvoorbeeld de naam van het bedrijf, contactgegevens, maar ook de namen van de personen die tekenbevoegd zijn namens het bedrijf. Bedrijven deponeren ook hun jaarrekeningen bij de KVK. Die informatie wordt opgenomen in het handelsregister en dat is openbare informatie. Volgens de branchevereniging probeert de KVK de informatie in het handelsregister met nieuwe voorwaarden, waaronder een doorgifteverbod, te monopoliseren.

Die voorwaarden mogen echter helemaal niet, omdat de KVK ze op verkeerde regels heeft gebaseerd, zegt voorzitter Rob Veneboer van de VVZBI. Overheidsinstanties zoals de KVK mogen het databankenrecht niet inzetten om de toegang te beperken, stelt de branchevereniging. Bovendien zijn de nieuwe regels in tegenspraak met Europese richtlijnen voor openbare gegevens. Zo wil de KVK elk mogelijk gebruik van informatie uit het handelsregister apart in rekening brengen en gaat de instantie zich volgens de VVZBI ook met de inhoud en prijsstelling van commerciële diensten op basis van die gegevens bemoeien.

De KVK verwijst als rechtvaardiging voor de nieuwe regels naar zaken als privacy, rechtszekerheid en een eerlijke kostendekking van het register. De VVZBI vindt dat over die belangen wel moet worden nagedacht, maar dat de KVK dat niet op de juiste manier heeft gedaan. Bovendien draaien ook ondernemers op voor de kosten, omdat die door de nieuwe regels geen eigenaar meer zijn van hun eigen data, stelt de branche. (ANP)

 

 

Thuiswerken stuwt pc-verkopen Dell en HP Inc

HP-beeldscherm

De Amerikaanse maker van pc's Dell Technologies heeft in het afgelopen kwartaal een hogere omzet behaald dan een jaar eerder. Doordat werknemers wereldwijd door de corona-uitbraak nog steeds tot thuiswerken zijn gedwongen, is de vraag naar laptops en andere hardware extra hoog.

Dell boekte in de drie maanden tot eind oktober een omzet van 23,5 miljard dollar, wat 3 procent meer is dan in dezelfde periode van 2019. Daarbij stegen de verkopen van pc's voor particulieren met 14 procent. Ook het cloudbedrijf VMWare, waarin Dell een meerderheidsbelang heeft, voerde de omzet op. De operationele winst steeg daarbij met 35 procent tot ruim 1,1 miljard dollar, mede doordat vooral de vraag naar nieuwere modellen laptops van Dell hoog was.

Branchegenoot HP Inc profiteerde ook van de sterke vraag naar zijn apparatuur bij thuiswerkers. Zo leverde het bedrijf, ondanks dat kantoren wereldwijd gesloten waren, in het afgelopen kwartaal de hoogste aantallen pc's en printers af sinds zijn splitsing van Hewlett Packard Enterprise in 2015.

Het bedrijf boekte in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar desondanks 1 procent lagere omzet dan een jaar eerder, op 15,3 miljard dollar. Toch was dit resultaat meer dan waar analisten in doorsnee op rekenden. Door eerdere herstructureringen steeg de nettowinst op jaarbasis met 72 procent tot 700 miljoen dollar. (ANP)

Lees meer over
1
Reacties
JGM van der Zanden 25 november 2020 12:33

De discussie uit 1994 - 1996 met de KvK is weer terug. De HR gaf de KvK destijds op alle punten gelijk. Het profijtbeginsel was het sleutelwoord. Lees die uitspraken nog maar eens over.....

Jan van der Zanden
Ex-directeur KvK NV Databank / KvK Data.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.