Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. 'Telecombedrijven België vervangen Huawei door Nokia'

Kort IT-nieuws van vandaag.

9 oktober 2020

Kort IT-nieuws van vandaag.

 

 

 

 

'Microsoft laat werknemers permanent thuiswerken'

Microsoft

Microsoft zou zijn werknemers toestemming hebben gegeven om permanent vanuit huis te werken. Dat lijkt uit interne richtlijnen die The Verge in handen heeft gekregen. De bedoeling is dat Microsoft voortaan een 'hybride werkplek' wordt.

Werknemers van Microsoft mogen voortaan zonder overleg minder dan 50 procent van hun werkweek thuiswerken. Geeft een manager toestemming, dan mogen ze ook permanent thuiswerken. In dat geval geven de werknemers wel hun toegewezen ruimte op kantoor, zoals een eigen bureau, op. Ze kunnen nog wel gebruikmaken van de zogeheten 'touchdown space' op kantoor. 

Volledig thuiswerken is echter niet voor iedereen weggelegd. Een aantal rollen vereisen nog altijd toegang naar de kantoren van het bedrijf. Denk aan werknemers die toegang nodig hebben tot de hardware labs, datacenters en persoonlijke training.

Mocht volledig thuiswerken wel mogelijk zijn, dan mogen werknemers ook verhuizen of zelfs emigreren. De compensaties en voordelen veranderen mogelijk wel, afhankelijk van de regels in bepaalde landen. (EME)

 

 

Proximus ruilt Huawei in voor Nokia en Ericsson

Huawei logo op World mobile Congress 2019

De Belgische telecomoperator Proximus gaat zijn snelle mobiele 5G-internet uitrollen met de hulp van het Finse Nokia en het Zweedse Ericsson. Daarmee wordt afscheid genomen van de huidige Chinese leverancier Huawei. Volgens Proximus speelde de druk vanuit de autoriteiten om Chinese technologie uit de kritieke 5G-infrastructuur te weren geen rol bij de beslissing.

De Chinese telecomreus ligt vooral vanuit de Verenigde Staten al geruime tijd onder vuur. De Amerikanen verdenken Huawei van spionage door de Chinese overheid. Verschillende Europese landen werden in het verleden door de VS gewaarschuwd om voor de uitrol van 5G niet in zee te gaan met Huawei.

Lange tijd bleef Proximus Huawei openlijk verdedigen. Zo benadrukte de directie van de telecomoperator vorig jaar nog dat er geen aanwijzingen zijn voor concreet gevaar. Daarbij zou Huawei in vergelijking met de Europese spelers verder zijn op technologisch gebied en ook voordeliger.

Eind juni besliste de Nationale Veiligheidsraad van België om "strenge veiligheidsvoorwaarden" op te leggen aan de toekomstige kritieke 5G-infrastructuur om "niet-wenselijk gebruik te voorkomen". Hoewel de regering de naam Huawei nooit vermeldde, lijkt de maatregel vooral tegen Chinese infrastructuur te zijn gericht.

In juli verklaarde KPN nog dat er geen Huawei-verbod door de Nederlandse overheid wordt verwacht. Het bedrijf gebruikt telecomapparatuur van het Chinese technologieconcern, maar naar eigen zeggen niet in kritieke delen van het netwerk. (ANP)

 

 

VVD-Kamerlid Jan Middendorp stopt na verkiezingen

Jan Middendorp
Jan Middendorp

VVD-Kamerlid Jan Middendorp stopt na de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 met zijn politieke carrière. Dat maakt de politicus bekend op Twitter. Middendorp besteedde in zijn tijd in de Tweede Kamer onder meer aandacht aan digitale vraagstukken. Dat leverde hem vorig jaar een nominatie voor IT-politicus van het jaar 2019 op. 

Middendorp zegt op Twitter het "geweldig" te hebben gevonden dat hij aan initiatieven als online identiteit, toezicht op algoritmen/kunstmatige intelligentie en digitale weerbaarheid te mogen werken. Maar hij heeft naar eigen zeggen nooit de ambitie gehad om beroepspoliticus te worden. "Ik heb dan ook in de zomer van dit jaar besloten mij niet opnieuw verkiesbaar te stellen." Wat hij na zijn carrière in de Tweede Kamer gaat doen, maakt Middendorp niet bekend. Hij zegt slechts "nieuwe wegen" in te slaan.

Met het aangekondigde vertrek van Middendorp blijven er nauwelijks IT-experts meer over in de Tweede Kamer. D66-Kamerlid Kees Verhoeven, die vorig jaar de titel IT-politicus van het jaar 2019 won, kondigde in maart in AG Connect aan na de verkiezingen te stoppen. En ook GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg - eveneens genomineerd voor de IT-politicus-award van AG Connect- stelt zich niet opnieuw verkiesbaar, meldde Het Parool in augustus. (EME)

 

 

Nederlands softwarebedrijf MessageBird haalt 200 miljoen op

Het Nederlandse softwarebedrijf MessageBird, dat chatverkeer tussen bedrijven en klanten verzorgt, heeft 200 miljoen dollar opgehaald voorafgaand aan de geplande beursgang van volgend jaar. Het bedrijf heeft nu een geschatte waarde van 3 miljard dollar.

Een deel van het geld gaat naar de aankoop van andere bedrijven, aldus topman Robert Vis. Het bedrijf verwacht een "aanzienlijke versterking" en wil met het geld fusies en overnames bekostigen. De directeur denkt dat het bedrijf flink kan groeien. MessageBird wil in de eerste helft van 2021 naar de beurs.

Vis zei ook te zijn benaderd door "zo ongeveer elke SPAC die er bestaat". Daarmee doelt hij op zogeheten 'special purpose acquisition companies', bedrijven die de beurs op gaan om geld op te halen voor overnames van andere bedrijven. Volgens Vis is er nog niet besloten of MessageBird een traditionele beursgang zal krijgen.

MessageBird verwacht dit jaar een omzetgroei tot 353 miljoen dollar, omdat bedrijven de verkoopdiensten en klantenservice verplaatsen naar online. Vis zegt het geld te hebben opgehaald via een investeringsronde via Zoom- en Google Hangouts-gesprekken bij onder meer Spark Capital, Atomico, Accel en Y-Combinator. Will Reed, beherend vennoot van Spark, zal toetreden tot het bestuur van MessageBird.

Vis richtte MessageBird in 2011 op nadat hij het betalingsbedrijf Zaypay had verkocht. Het bedrijf heeft circa 350 medewerkers, die naast het hoofdkantoor in Amsterdam werken vanuit Singapore, San Francisco, Sydney en Bogota. De onderneming is nog niet winstgevend en eindigt dit jaar naar verwachting met een verlies van enkele miljoenen euro's. Voor het bedrijf is snelle groei op dit moment het belangrijkste. (ANP)

 

 

T-Mobile begint rechtszaak om aanleg netwerk KPN in wijk Den Haag

Glasvezel

Telecombedrijf T-Mobile heeft een rechtszaak aangespannen met de eis dat de gemeente Den Haag de graafvergunning intrekt voor KPN om in de Haagse wijk Regentessekwartier een glasvezelnetwerk aan te leggen. T-Mobile heeft daar namelijk een eigen netwerk aangelegd en het tweede netwerk van KPN zou daarom onnodig zijn. Bovendien vindt T-Mobile dat de concurrentie wordt tegengewerkt.

In de wijk Segbroek, waar het Regentessekwartier onderdeel van uitmaakt, werd vorig jaar door T-Mobile samen met vastgoedinvesteerder Primevest Capital Partners een netwerk voor 33.000 huishoudens aangelegd waarvan alle concurrenten, zoals ook KPN, tegen "aantrekkelijke" tarieven gebruik kunnen maken. KPN is tot nu toe niet ingegaan op de herhaalde uitnodiging hiertoe, zegt T-Mobile.

T-Mobile stelt dat de manier van aanleg van het netwerk door KPN veel meer beslag legt op de beschikbare ondergrondse openbare ruimte dan noodzakelijk, waardoor onderhoud en nieuwe aansluitingen worden bemoeilijkt en onnodig kostbaar worden. Dat bedreigt de kwaliteit van de dienstverlening aan klanten van T-Mobile in deze wijk. Daarnaast zijn er genoeg gebieden in de rest van Nederland waar de aanleg van glasvezel veel meer gewenst is, aldus T-Mobile.

"Dubbel aanleggen, of het dreigen daarmee, wordt door KPN ingezet om glasvezelinitiatieven van concurrenten te frustreren. Hier spelen alleen commerciële overwegingen een rol, maar het is op geen enkele manier in het belang van de consument. Er zijn nog zoveel plekken in Nederland waar consumenten verstoken zijn van supersnel internet. Wij leggen alleen maar glasvezelnetwerken aan op plekken waar het nu nog niet ligt. Ik roep onze concurrenten op dit ook te doen. Laat KPN dat ook gaan doen, in het belang van alle Nederlanders die juist in deze tijden aan het thuiswerken zijn", verklaart Søren Abildgaard, topman van T-Mobile Nederland.

Een woordvoerder van KPN laat in een reactie weten dat er juist goede gesprekken liepen met Primevest over een gezamenlijke uitrol van een glasvezelnetwerk in Segbroek, maar dat T-Mobile uiteindelijk niet akkoord ging met een deal. Bovendien was KPN volgens hem juist eerder met de aankondiging voor de aanleg van een netwerk in de Haagse wijk dan T-Mobile. "En dat weet T-Mobile heel goed. Dit is een beetje gegoochel van T-Mobile", aldus de zegsman van KPN.

Glasvezel zorgt voor veel hogere internetsnelheden en betere verbindingen. De netwerken zijn ook belangrijk voor de aanleg van het nieuwe mobiele 5G-netwerk. (ANP)

 

 

'Telecombedrijven België vervangen Huawei door Nokia' 

De Belgische telecombedrijven Proximus en Orange gaan in eigen land en in Luxemburg telecomapparatuur van het Chinese Huawei geleidelijk vervangen door producten van het Finse Nokia. Dat zeggen bronnen tegen persbureau Reuters.

Huawei wordt door de Verenigde Staten beschuldigd van spionage voor de Chinese overheid en Washington heeft het bedrijf daarom op een zwarte lijst gezet. Huawei heeft dit altijd ontkend. Het Chinese technologieconcern verklaarde vorige maand nog dat Europese beleidsmakers onder grote druk staan van de VS om Huawei te beperken in zijn deelname aan de Europese markten voor 5G-netwerken.

Volgens de bronnen zouden de telecombedrijven onder politieke druk staan om af te stappen van apparatuur van Huawei. Het besluit zou gezamenlijk zijn genomen door de twee telecomaanbieders omdat zij hun netwerk delen. Orange wilde geen commentaar geven tegen Reuters en Proximus was niet onmiddellijk bereikbaar voor een reactie.

Omdat in de Belgische hoofdstad Brussel het hoofdkantoor van de Europese Unie en het Europees Parlement zijn gevestigd zouden binnen Amerikaanse inlichtingendiensten zorgen bestaan over spionage door China in België.

In juli verklaarde KPN nog dat er geen Huawei-verbod door de Nederlandse overheid wordt verwacht. Het bedrijf gebruikt telecomapparatuur van het Chinese technologieconcern, maar naar eigen zeggen niet in kritieke delen van het netwerk. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.