Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Telecombedrijf KPN blijft tegenwind voelen van coronacrisis

Kort IT-nieuws van vandaag

28 oktober 2020

Kort IT-nieuws van vandaag

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

 

 


Starlink-satellietinternet van SpaceX kost 99 dollar per maand

SpaceX Starlink lancering

Het satellietinternet genaamd Starlink van SpaceX gaat 99 dollar per maand kosten. Dat blijkt uit een e-mail naar geïnteresseerden, waar CNBC screenshots van heeft gezien. Vooralsnog is het internet alleen beschikbaar als bètatest. 

De bètatest heet "Better Than Nothing Beta" en moet binnenkort ingaan in de VS en Canada. Geïnteresseerden betalen naast de 99 dollar per maand eenmalig 499 dollar voor de Starlink Kit. Daarin zit een terminal om de satellieten te verbinden, een tripod en een router. Daarnaast is er een Starlink-app in de Google Play Store en App Store beschikbaar.

Starlink zegt in de e-mail dat gebruikers nog geen topsnelheden moeten verwachten. In de eerste maanden gaat het om snelheden van 50 tot 150 Mb/s en een latency van 20ms tot 40ms. Na een aantal maanden moeten die snelheden verbeterd worden, als het systeem ook verbeterd is. Tot die tijd kunnen er echter ook korte momenten zijn waarop gebruikers helemaal geen verbinding hebben. 

Vanaf volgend jaar moet het internet wereldwijd gebruikt kunnen worden. (EME)

 

 


AMD koopt chipspecialist voor 35 miljard

CEO Su van AMD

AMD legt via een aandelenruil een recordbedrag neer voor chipspecialist Xilinx. Voor een waarde van 35 miljard dollar komt de maker van programmeerbare chips (FPGA's, Field-Programmable Gate Arrays) in handen van de weer teruggekeerde Intel-concurrent.

Deze overname dient voor de versterking van AMD op de datacentermarkt. De koper zelf omschrijft de twee bedrijven als complementair en noemt het gecombineerde bedrijf marktleider op het gebied van high-performance computing. Dit kan naast zware servers en cloudsystemen ook supercomputers omvatten. AMD-CEO dr. Lisa Su profileert haar bedrijf nu als voorkeurspartner voor de grootste en belangrijkste technologiebedrijven ter wereld. De afgelopen tijd heeft AMD al deals gesloten met cloudaanbieders als Microsoft en AWS.

Volgens Su markeert de strategische koop van Xilinx de volgende etappe in de reis van AMD om de eigen positie te versterken en meer groei te realiseren. Xilinx levert geïntegreerde circuits die tijdens gebruik zijn te herprogrammeren voor gewenste - of nieuwe nodige - taken. Daarnaast maakt de chipspecialist system-on-a-chip designs die ook aanpasbaar zijn, en levert het netwerkchips met ingebouwde intelligentie (SmartNIC's). Deze chiptech is gericht op grotere flexibiliteit voor cloudsystemen, maar ook voor edge-toepassingen en apparaten in handen van eindgebruikers. Cloudsoftwareleverancier VMware heeft recent SmartNIC's omarmd in een strategische verschuiving 'omlaag' voor zijn virtualisatietechnologie.

 

 


Telecombedrijf KPN blijft tegenwind voelen van coronacrisis

KPN Rotterdam
KPN hoofdkantoor © KPN

Telecomconcern KPN blijft tegenwind voelen in de omzet door de coronacrisis, met name bij de zakelijke tak omdat bedrijven terughoudender zijn met uitgaven voor telecomdiensten. Over de eerste negen maanden van dit jaar en in het derde kwartaal gingen de opbrengsten dan ook omlaag.

De omzet ligt sinds begin dit jaar op 3,9 miljard euro, wat een afname met ruim 4 procent is ten opzichte van dezelfde periode een jaar terug. Ook staan de inkomsten uit internationale roaming onder druk omdat er vanwege de coronacrisis nauwelijks nog zakelijke reizen buiten Europa werden ondernomen.

KPN wist wel zijn aangepaste bedrijfsresultaat, de belangrijkste winstgraadmeter voor het bedrijf, op peil te houden op bijna 1,8 miljard euro en zei positiever te zijn gestemd over de winstgevendheid in heel 2020. Daarbij wijst het bedrijf met name op kostenbesparingen.

De nettowinst bedroeg in de eerste negen maanden 386 miljoen euro, wat een daling van 27 procent op jaarbasis inhoudt. Een jaar eerder profiteerde KPN vooral van de verkoop van een bedrijfsonderdeel. In het derde kwartaal werd een omzet behaald van 1,3 miljard euro en een nettowinst van 132 miljoen euro.

KPN zegt wel dat er het afgelopen kwartaal een sterke groei was te zien van het aantal mobiele abonnees en glasvezelklanten. Het bedrijf komt in november met een strategische update. Onlangs werd door bronnen aan persbureau Bloomberg gemeld dat de Zweedse investeerder EQT interesse heeft in een overname van KPN. De Zweden zouden met adviseurs praten over de mogelijkheden. (ANP)

 

 


Microsoft profiteert van thuiswerken

Microsoft Azure logo

Microsoft heeft ook in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar weer flink geprofiteerd van het thuiswerken door de coronacrisis. Bedrijven namen daardoor meer onlinediensten af, maar staken ook meer geld in het huren van ruimte in de cloud om hun eigen software te laten draaien. De omzet van Microsoft ging daardoor flink omhoog.

De clouddiensten van Microsoft waren voor het eerst goed voor meer dan 50 miljard dollar aan omzet in een jaar.

In het slotkwartaal was die tak goed voor 13,4 miljard dollar aan omzet, ongeveer een derde van de 38 miljard dollar die heel Microsoft als inkomsten in de boeken zette. In heel het boekjaar was die omzet 143 miljard dollar.

Onder de streep hield Microsoft dit jaar 44,3 miljard dollar over. Een jaar eerder was de winst nog 39,2 miljard dollar. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.