Innovatie & Strategie

Branche
it-kort

IT-kort, o.a Telecom Italia bevestigt Amerikaanse interesse

Kort IT-nieuws van vandaag.

22 november 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


Samsung maakt snel locatie Amerikaanse chipfabriek bekend

productie Samsung
© Samsung

De Zuid-Koreaanse techonderneming Samsung maakt komende week bekend waar het in de Verenigde Staten een nieuwe chipfabriek zal neerzetten. Dat zal gebeuren op het moment dat topman van Samsung Lee Jae-yong terug is van zijn bezoek aan Canada en de VS, meldt het Koreaanse Yonhap News op basis van ingewijden bij Samsung.

Lee had onder andere een ontmoeting met ambtenaren van het Witte Huis om te praten over manieren om de wereldwijde tekorten aan chips op te lossen. Daarnaast ging het over eventuele steun voor de techgigant als het een fabriek bouwt in de VS, aldus Yonhap. Met de realisatie van de Amerikaanse fabriek voor de productie van geavanceerde chips is een bedrag van 17 miljard dollar gemoeid.

Lee vertrok op 14 november voor zijn eerste overzeese zakenreis sinds zijn voorwaardelijke vrijlating uit de gevangenis in augustus. Hij zat gevangen vanwege corruptie. Tijdens zijn reis had hij een ontmoetingen met topbestuurders van onder andere techbedrijven Microsoft en Amazon.

Lee bekleedt bij Samsung formeel de positie van vicevoorzitter. Zijn vader Lee Kun-hee was tot zijn dood de eigenlijke voorzitter. Die zat eerder ook al in de gevangenis vanwege corruptie. Door de gevangenisstraf van Lee groeide de bezorgdheid over belangrijke strategische beslissingen die vanwege zijn afwezigheid niet genomen konden worden. (ANP)

 


Telecom Italia bevestigt Amerikaanse interesse

Salaris
© Shutterstock

De Amerikaanse private investeerder KKR wil Telecom Italia in zijn geheel overnemen. Het telecombedrijf bevestigde dat er een bod op tafel ligt van 10,8 miljard euro. Dat betekent een premie van 46 procent ten opzichte van de slotkoers van het aandeel op vrijdag.

Volgens Telecom Italia gaat het om een vriendschappelijk overnamebod. De mogelijke overname heeft de goedkeuring van het bestuur nodig. Ook is de transactie afhankelijk van het boekenonderzoek dat zo'n vier weken zal duren.

De investeerder wil het in moeilijkheden verkerende telecombedrijf nieuw leven in blazen. Daarbij zou onder andere de netwerkactiviteiten afgesplitst worden om een solide inkomstenstroom uit gereguleerde tarieven te verkrijgen, meldden bronnen eerder aan persbureau Bloomberg.

Telecom Italia is actief op een van de meest concurrerende telecommunicatiemarkten ter wereld. De winstmarges van het voormalige staatsmonopolie worden uitgehold door aanbiedingen van rivalen tegen lage prijzen. Mediaconglomeraat Vivendi, de grootste aandeelhouder van Telecom Italia, zou teleurgesteld zijn over de prestaties van het bedrijf en heeft de druk op de algemeen directeur van Telecom Italia, Luigi Gubitosi, opgevoerd na een winstwaarschuwing in oktober.

Het Franse mediaconglomeraat overweegt een tegenbod uit te brengen waarbij ook CVC Capital Partners betrokken zou kunnen zijn. Vivendi heeft bijna een kwart van de aandelen Telecom Italia in handen. De voorbije vijf jaar verloor Telecom Italia circa de helft van zijn beurswaarde.

Eerder werd KKR al in verband gebracht met een overname van de glasvezeldivisie van Telecom Italia, FiberCop. De Amerikanen kochten vorig jaar een belang van 37,5 procent. Daarmee was een bedrag van krap 1,6 miljard euro gemoeid. De toekomstplannen van KKR voor Telecom Italia zouden een alternatief zijn voor de lang besproken fusie van FiberCop met zijn kleinere, door de staat gesteunde rivaal, Open Fiber. KKR zou ook al enkele gesprekken hebben gevoerd met de Italiaanse regering over een bod op Telecom Italia. (ANP)

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.