Beheer

Branche
Tegenvaller voor Huawei-bestuurder in strijd tegen uitlevering VS

IT-kort: o.a. Tegenvaller voor Huawei-bestuurder in strijd tegen uitlevering VS

Kort IT-nieuws van vandaag.

11 juli 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

YouTube brengt TikTok-functie in bèta naar Nederland

TikTok
© Unsplash

Google brengt een bèta van zijn antwoord op de populaire video-app TikTok uit in Nederland. Het ooit door Google overgenomen YouTube presenteert YouTube Shorts, waarmee in de reguliere app voor die videowebsite korte video's zijn te maken.

Het kan tot woensdag duren voordat alle Nederlanders toegang hebben tot de beta van YouTube Shorts, laat Google weten in een persbericht. De nieuwe TikTok-tegenhanger biedt de mogelijkheid om short-form video-items te maken bestaande uit meerdere segmenten. Daarbij kunnen gebruikers het geluid uit andere YouTube-video's gebruiken, inclusief muziekvideo's. YouTube Shorts is in in september vorig jaar aangekondigd en inmiddels beschikbaar in 26 landen. (JBA)

 


 

Consumentenbond dient EC-klacht in tegen 'WhatsApp-dwang' voor Facebook-voorwaarden

facebook whatsapp
© Facebook

De Consumentenbond dient samen met Europese zusterorganisaties een klacht in tegen WhatsApp. De organisaties vinden dat de chatdienst gebruikers onder druk zet om nieuwe gebruiksvoorwaarden te accepteren. Ze stappen daarom naar de Europese Commissie en naar de Europese organisatie van toezichthouders. De Consumentenbond doet dit samen met 7 Europese consumentenorganisaties en koepelorganisatie BEUC.

Gebruikers van WhatsApp krijgen, in de woorden van de Consumentenbond, "terugkerende, opdringerige meldingen" te zien dat ze het nieuwe privacybeleid van de app moeten accepteren. "Doen ze dat niet, dan dreigt het bedrijf hen de toegang tot de dienst te ontzeggen", meldt de Consumentenbond. Dit zorgt volgens de bond voor "onnodige druk" en belemmert mensen in hun keuzevrijheid, en daarom zouden de meldingen in strijd zijn met de Europese regels.

Officieel is WhatsApp-eigenaar Facebook alweer teruggekomen op dat dreigement van afknijpen. WhatsApp-gebruikers die niet akkoord gaan met de nieuwe voorwaarden, waarin meer data gedeeld wordt met Facebook, kunnen de communicatie-app toch gewoon blijven gebruiken. Een deel van de gebruikers is echter al akkoord gegaan, voordat Facebook deze concessie deed. Die accepterende gebruikers zien hun data dus beter benut worden door Facebook.

De Consumentenbond - plus de andere Europese consumentenorganisaties - stellen dat de nieuwe voorwaarden niet transparant zijn én slecht te begrijpen. "Vooral als het gaat om de overdracht van persoonlijke gegevens aan Facebook en andere bedrijven. Hierdoor is het voor consumenten onmogelijk om te overzien wat de gevolgen voor hun privacy zijn als ze instemmen." Dit dus nog naast het klachtpunt van de dreigende meldingen, die herhaaldelijk zijn geshowd aan WhatsApp-gebruikers. (ANP, JBA)

 


 

Tegenvaller voor Huawei-bestuurder in strijd tegen uitlevering VS

Financieel directeur Meng Wanzhou van Huawei moet een tegenvaller verwerken in haar strijd om uitlevering van Canada naar de Verenigde Staten te voorkomen. Een Canadese rechter heeft een verzoek afgewezen om documenten van financiële instelling HSBC aan te voeren als bewijsmateriaal. Volgens Meng zouden de gegevens aantonen dat de Amerikaanse eis om haar uit te leveren ondeugdelijk en onwettig is.

De Canadese rechter maakt over 10 dagen bekend waarom de 300 pagina's met interne documenten van HSBC niet worden toegelaten als bewijs. Het juridische team van Meng verkreeg de informatie via een rechtbank in Hongkong.

Meng werd eind 2018 opgepakt toen ze overstapte op de luchthaven van Vancouver. Ze is een van de vicevoorzitters van Huawei en de dochter van oprichter Ren Zhengfei. Huawei wordt verdacht van het schenden van de Amerikaanse sancties tegen Iran en de VS hebben om haar uitlevering gevraagd. Ze zou hebben gelogen tegen financiële instelling HSBC over de relatie tussen Huawei en Skycom, een bedrijf dat in strijd met de Amerikaanse handelssancties zaken doet met Iran.

Meng moet begin augustus voor de rechtbank verschijnen. De hoorzittingen worden later die maand afgerond.

Sinds de arrestatie van Meng zijn de verhoudingen tussen China en Canada flink bekoeld. Peking reageerde furieus op haar arrestatie en eiste vrijlating van Meng. Kort na haar arrestatie werden twee Canadezen in China vastgehouden. Zij werden door Peking beschuldigd van spionage in wat volgens de Canadese regering een vergeldingsactie was. (ANP)

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.