Innovatie & Strategie

Branche
IT-kort: o.a. Techfondsen in uitverkoop

IT-kort: o.a. Techfondsen in uitverkoop

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Advocaat Apple poogt antitrustclaim Epic onderuit te halen

Op de tweede dag van het proces tussen techconcern Apple en Fortnite-maker Epic Games probeerde de advocaat van de maker van de iPhones de antitrustclaim van Epic onderuit te halen. In plaats van als een monopolist te opereren zou Apple videogamers juist keuzevrijheid hebben geboden omdat ze op verschillende platforms konden spelen, zo klonk het.

Op dag twee van het proces stond het verhoor van Epic-topman Tim Sweeney op de agenda. De advocaat van Apple probeerde het argument dat de App Store van Apple een "ommuurde tuin" is "die ontwikkelaars in de val lokt" en gebruikers aan zware voorwaarden onderwerpt af te zwakken.

Sweeney klaagde eerder in een email aan Sony, maker van de PlayStation, dat het spelen op verschillende platforms niet werd toegestaan. Dat was bij PlayStation pas in 2018 mogelijk. De Apple-advocaat wees erop dat het voor gebruikers van iOS-apparaten van Apple daarvoor al wel mogelijk was op verschillende hardwareplatforms te gamen.

Ook staat Apple volgens de advocaat gamers toe om Epic's in-game virtuele valuta te gebruiken die op andere platforms zijn gekocht bij het spelen van games op iOS-apparaten. Maar Sony, dat ook heeft geïnvesteerd in Epic, staat dergelijke cross-wallet play niet toe.

Epic beschuldigt Apple er juist van misbruik te maken van zijn machtspositie door te eisen dat apps het betalingssysteem van Apple gebruiken en 30% van alle opbrengsten afdragen. Het gaat volgens kenners om een van de belangrijkste rechtszaken in de Amerikaanse techwereld in jaren. Dat komt omdat hierin een verdienmodel van grote techbedrijven als Apple en ook Google ter discussie staat.

Epic en Apple zijn al sinds vorig jaar in een felle strijd verwikkeld, nadat Epic eenzijdig besloot een eigen betalingssysteem in zijn iPhone-app op te nemen. Apple verbiedt dat in zijn gebruikersvoorwaarden en zette de programma's van Epic daarom uit de App Store. Epic kwam ook al met klachten tegen Apple in de Europese Unie, Groot-Brittannië en Australië. (ANP)

 


 

Techfondsen in de uitverkoop op Wall Street

Techaandelen gingen dinsdag op Wall Street in de uitverkoop. Zwaargewichten als Apple, Tesla en Amazon stonden bij de zakkers. Dat gebeurde na opmerkingen van de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen. Zij stelde dat de rentes in de Verenigde Staten mogelijk sneller omhoog moeten om oververhitting van de economie te voorkomen. 

Yellen, die voorheen voorzitter was van centralebankenkoepel Federal Reserve merkte op dat de extra overheidsuitgaven om de VS door de crisis te loodsen ervoor zorgen dat de economie op stoom is. En mogelijk dus teveel. De Fed had eerder gezegd tot 2024 geen rentestap te verwachten.

Tegenover de verliezen van techbedrijven stonden de winsten van financiële fondsen, grondstofbedrijven en industriële aandelen. De opmerkingen van Yellen komen op het moment dat er discussie is over het pakket aan voorgestelde en goedgekeurde overheidsuitgaven van president Joe Biden. Die zouden een sterke stijging van de prijzen kunnen veroorzaken.

Het Eindhovens chipconcern NXP Semiconductors, dat in New York genoteerd is, verloor 0,4 procent. NXP maakte bekend voor 2 miljard dollar aan obligaties in de markt te zetten. De opbrengsten wil NXP gebruiken voor de ontwikkeling van energiebesparende chips die kunnen worden gebruikt in onder andere adapters en elektrische voertuigen. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.