Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Techbedrijf Snowflake haalt met beursgang 3,4 miljard op

Kort nieuws van vandaag.

16 september 2020

Kort nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van vandaag:

 

 

'Mededingingsautoriteit VS bereidt zaak tegen Facebook voor'

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg © CC BY 2.0 - Flickr.com -

De Amerikaanse mededingingsautoriteit bereidt een zaak voor tegen techgigant en socialemediabedrijf Facebook, aldus een ingewijde. De Federal Trade Commission (FTC) zou Facebook al een jaar in de smiezen hebben.

De FTC wil weten of Facebook, waar ook WhatsApp en Instagram onder vallen, zijn dominante marktpositie heeft gebruikt om concurrentie uit te schakelen. De bron wil niet genoemd worden omdat het onderzoek van de FTC vertrouwelijk is. Over wat er met het onderzoek gebeurt is volgens de ingewijde nog geen definitief besluit genomen.

Om het tot een rechtszaak te laten komen, moet een meerderheid van de vijf commissarissen van de FTC daar voor stemmen. Een dergelijke zaak zou een aanzienlijke opschaling zijn in de strijd van de Amerikaanse overheid tegen de techreuzen, die in toenemende mate in het vizier van Washington zijn vanwege hun dominante marktposities. Het ministerie van Justitie bereidt zich voor om Alphabet, het moederbedrijf van Google, aan te klagen binnen enkele weken.

Facebook had geen commentaar. Ook de FTC weigerde commentaar te geven. Zakenkrant The Wall Street Journal schreef eerder over de voorbereiding van een eventuele rechtszaak tegen Facebook.

Facebook-topman Mark Zuckerberg is vorige maand door de FTC ondervraagd in verband met het onderzoek. Dat is er op gericht om boven tafel te krijgen of Facebook bij de overnames van Instagram en WhatsApp mededingingswetgeving aan zijn laars heeft gelapt. Bij een verhoor door het Amerikaanse parlement samen met andere tech-bonzen in juli, verdedigde Zuckerberg de deals en zei hij dat Facebook met veel concurrentie te maken heeft. (ANP)

 

 

Techbedrijf Snowflake haalt met beursgang 3,4 miljard op

Nasdaq
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com - bfishadow

De Amerikaanse ontwikkelaar van cloudsoftware Snowflake haalt met zijn beursgang deze week bijna 3,4 miljard dollar op. De onderneming tekent daarmee voor de tot dusver grootste beursgang in de Verenigde Staten dit jaar voor een werkmaatschappij.

Snowflake is in 2012 opgericht en levert onder andere opslagsystemen voor data uit verschillende bronnen die snelle analyse mogelijk maken. Met die activiteiten is het Californische bedrijf een van de zeldzame techbedrijven die kunnen concurreren met Amazon.

Bij de beursgang krijgen de 28 miljoen aandelen die Snowflake uitgeeft een prijs van 120 dollar per stuk. Dat is hoger dan aanvankelijk geraamd, want het Snowflake gaf eerder te kennen dat de stukken voor een prijs tussen de 100 en 110 dollar per stuk zouden worden verhandeld.

Snowflake boekte vorig jaar een omzet van 264,7 miljoen dollar, wat 174 procent meer was dan een jaar eerder. Het bedrijf krijgt met de beursgang een waarde van ruim 33 miljard dollar toegedicht. Bij een investeringsronde in februari was het softwareconcern nog 12,4 miljard dollar waard. Het is de op één na grootste beursgang van 2020, na die van een speciaal investeringsvehikel van miljardair Bill Ackman. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.