Management

IT-kort: o.a. T-Mobile wil 1 miljoen adressen voorzien van glasvezel
Kort IT-nieuws van vandaag.
Kort IT-nieuws van vandaag.
AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:
- EU onderzoekt cyberaanval op aantal van haar instellingen
- CVC doet overnamebod op Toshiba
- Jef Bezos wil best dat Amazon meer belasting betaalt
- T-Mobile wil 1 miljoen adressen voorzien van glasvezel
EU onderzoekt cyberaanval op aantal van haar instellingen

Verschillende Europese instellingen waaronder de Europese Commissie hebben vorige week te maken gehad met een aanzienlijke cyberaanval. Volgens een woordvoerder van het dagelijks EU-bestuur wordt de zaak onderzocht, maar is vooralsnog geen groot datalek ontdekt.
Volgens de woordvoerder was er sprake van een "beveiligingsincident in de IT-infrastructuur" van een aantal EU-organen. Een betrokkene zegt tegen persbureau Bloomberg dat het incident serieus genoeg was om hoge functionarissen van de commissie te waarschuwen. Het gebeurt vaker dat hackers hun pijlen richten op EU-instellingen, maar volgens die bron was de aanval omvangrijker dan anders. Volgens een andere bron zou het personeel onlangs ook zijn gewaarschuwd voor phishingpogingen.
Vorige maand maakte de Europese Bankautoriteit (EBA) in Parijs nog een cyberaanval op haar systeem bekend waar China mogelijk bij zou zijn betrokken. (ANP)
CVC doet overnamebod op Toshiba

Het Japanse technologie- en elektronicaconcern Toshiba heeft een overnamebod ontvangen van investeringsmaatschappij CVC Capital Partners. Mogelijk is er meer dan 20 miljard dollar gemoeid met dat bod. Toshiba gaf aan het voorstel te bekijken.
CVC zou de onderneming van de beurs willen halen. De handel in het aandeel Toshiba werd woensdag stilgelegd op de beurs in Tokio. Als de deal doorgaat zou het een van de grootste overnames door een investeringsmaatschappij in jaren kunnen gaan worden.
Toshiba heeft de laatste jaren te maken gehad met een reeks problemen waaronder boekhoudfraude en kostbare tegenslagen bij zijn tak voor kernenergie. Om de financiële problemen op te lossen, moest Toshiba zijn chipdivisie grotendeels verkopen. Toshiba is verder actief met bijvoorbeeld elektronica zoals printers en kopieermachines, apparatuur voor hernieuwbare energie, halfgeleiders en een reeks andere technologieën.
Het 145 jaar oude conglomeraat wordt geleid door topman Nobuaki Kurumatani. Hij gaf eerder leiding aan de Japanse activiteiten van CVC voordat hij de hoogste functie bij Toshiba ging vervullen. Als Toshiba van de beurs verdwijnt zou dat de besluitvorming bij de onderneming kunnen versnellen. Toshiba heeft de laatste tijd aanvaringen gehad met aandeelhouders die ontevreden zijn over de prestaties van het bedrijf.
Een overname van Toshiba door een buitenlandse partij zal moeten worden goedgekeurd door de Japanse overheid. Mogelijk kunnen hier obstakels ontstaan omdat Toshiba een belangrijke speler is op het gebied van kernenergie en defensie in Japan en dus gevoelige technologie in handen heeft. Dat kan leiden tot zorgen over de nationale veiligheid bij de Japanse autoriteiten over de deal.
De voormalige chiptak van Toshiba heet Kioxia. Onlangs waren er berichten dat Kioxia in de belangstelling staat voor een overname door Amerikaanse chipbedrijven. Ook zou Kioxia een beursgang kunnen gaan maken, waarbij het chipbedrijf wordt gewaardeerd op 36 miljard dollar. Toshiba verkocht een paar jaar geleden een meerderheidsbelang in de chipdivisie aan een consortium geleid door investeerder Bain Capital en bezit nog steeds een deel van Kioxia. (ANP)
Jeff Bezos wil best dat Amazon meer belasting betaalt

Topman Jeff Bezos van Amazon staat achter een verhoging van belastingen voor bedrijven in de Verenigde Staten. Dat meldt hij in een geschreven verklaring op de site van het technologieconcern. Vorige week haalde de Amerikaanse president Joe Biden het door Bezos opgerichte webwinkelbedrijf nog aan als voorbeeld van grote bedrijven die belastingen ontwijken.
Bezos, 's werelds rijkste persoon, zegt voorstander te zijn van de grote investeringen die Biden wil doen in de Amerikaanse infrastructuur. Die uitgaven van ruim 2 biljoen dollar wil het Witte Huis bekostigen met een verhoging van de belastingen.
"Zowel Democraten als Republikeinen hebben in het verleden infrastructuur ondersteund. We erkennen dat voor deze investering concessies van beide zijden zijn vereist qua reikwijdte en de manier waarop het wordt betaald (we zijn voorstander van een verhoging van de vennootschapsbelasting)", schrijft Bezos.
Biden beklaagde zich vorige week in een speech over de belastingmoraal van Amazon. Volgens de president betaalt het bedrijf, dat vorig jaar een winst van ruim 21 miljard dollar boekte, dankzij allerlei mazen in de wet in de Verenigde Staten geen federale belastingen.
Om belastingontwijking tegen te gaan pleit de Amerikaanse regering ook voor een internationaal minimumtarief voor belastingen op de winst die bedrijven maken. Dat moet het voor ondernemingen minder aantrekkelijk maken hun winsten bij brievenbusfirma's in belastingparadijzen te stallen.
De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen overlegt met andere landen van de G20 aan een overeenkomst daarover, zo maakte ze maandag bekend. Haar Franse evenknie Bruno Le Maire was blij met dat initiatief en zei tegen persbureau AFP dat een internationaal akkoord over belastingen "binnen handbereik is". (ANP)
T-Mobile wil 1 miljoen adressen voorzien van glasvezel

T-Mobile is van plan minstens 1 miljoen adressen in overwegend stedelijke gebieden in Nederland te gaan voorzien van supersnel internet. Daarvoor gaat T-Mobile een samenwerking aan met het nieuwe glasvezelnetwerk van Open Dutch Fiber.
Open Dutch Fiber begint binnenkort met de aanleg van het eerste deel van het glasvezelnetwerk, waarvan T-Mobile de eerste huurder wordt. Het wordt een open netwerk waarop ook andere partijen de mogelijkheid krijgen om diensten aan te bieden. Met het project is een investering gemoeid van minstens 700 miljoen euro. Open Dutch Fiber is een nieuw samenwerkingsverband van KKR Infrastructure en Deutsche Telekom Capital Partners.
Topman Søren Abildgaard van T-Mobile Nederland zegt dat Nederland met supersnel internet een "digitale achterstand" heeft ten opzichte van andere Europese landen die nog ingelopen moet worden. Met het nieuwe project levert T-Mobile volgens hem dan ook een substantiële bijdrage aan de verdere digitalisering van Nederland. De coronacrisis en het vele thuiswerken hebben volgens Abildgaard het belang aangetoond van snel internet in huis.
Naar verwachting gaan de werkzaamheden enkele jaren in beslag nemen. Exacte details over welke stedelijke gebieden worden voorzien van supersnel internet werden niet gegeven. De partijen kijken of er nog meer projecten gaan komen in de toekomst.
In het afgelopen anderhalf jaar kondigde T-Mobile samen met Primevest al glasvezel aan voor 130.000 huishoudens in Den Haag, Eindhoven en Rotterdam, waarvan ruim de helft inmiddels beschikbaar is.
In november maakte KPN nog bekend miljarden te gaan steken in de verdere uitrol van het glasvezelnetwerk. Vanaf volgend jaar worden jaarlijks circa 500.000 nieuwe lijnen uitgerold, zei KPN. (ANP)
.