Management

Branche
it-kort

IT-kort: o.a. T-Mobile schakelt 2G-netwerk uit voor mobiele telefoons

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Japan steekt honderden miljoenen in chipsector

Chip factory
© Shutterstock - Gorodenkoff

Japan wil zijn positie op de chipmarkt versterken. Het land kondigde aan samen met de Taiwanese chipfabrikant TSMC omgerekend 276 miljoen euro te investeren in de ontwikkeling van geavanceerde chiptechnologie in het land..

De stap van Japan komt op het moment dat de industrie worstelt met wereldwijde tekorten aan halfgeleiders. Die zorgen ervoor dat de fabricage van tal van producten, met name auto's, wordt gehinderd.

De chipfabrieken van Taiwan behoren tot de grootste en meest geavanceerde ter wereld. Het Japans-Taiwanese onderzoeksproject is bedoeld om het concurrentievermogen in de sector te versterken. Ongeveer twintig Japanse bedrijven zullen samenwerken met TSMC. Het project kost 37 miljard yen, waarvan de overheid iets meer dan de helft zal betalen, meldde het Japanse ministerie van Economie, Handel en Industrie.

Het onderzoek zal zich met name richten op technologie voor 3D-chipassemblage. De bouw van de onderzoeksfaciliteiten zal deze zomer beginnen.

De coronapandemie zorgde er eerder voor dat de vraag naar elektrische apparaten voor thuisgebruik stevig toenam. Toen ook de auto-industrie weer op gang kwam, kwamen de chipvoorraden verder onder druk te staan. De crisis in de sector werd verergerd door een koudegolf in de VS, een droogteperiode in Taiwan en een brand bij de Japanse fabrikant Renesas.

Halfgeleiders zijn een essentieel onderdeel van moderne technologie, van smartphones tot spelconsoles en nieuwe auto's. De auto-industrie wordt het hardst getroffen door de tekorten. Meerdere fabrikanten moesten al productielijnen tijdelijk stilleggen. (ANP)

 


 

T-Mobile schakelt 2G-netwerk uit voor mobiele telefoons

Nokia 2G
2G-toestel © Shutterstock - Wanz.st

T-Mobile schakelt dinsdag zoals aangekondigd zijn 2G-netwerk voor mobiele telefoons uit. Dat net bestaat al sinds de jaren negentig en alleen hele oude mobieltjes werken er nog mee. De 2G-technologie wordt ook nog gebruikt voor bepaalde communicatie met bijvoorbeeld sluizen en bruggen. Daarmee stopt T-Mobile nu nog niet maar pas op 1 juni 2023. Dat is om organisaties meer tijd te geven hun apparatuur aan te passen.

Wie nog een oude 2G-telefoon heeft, bijvoorbeeld een Nokia 100 of een Samsung e1270, kan deze volgens T-Mobile het beste vervangen. Anders kunnen ze niet meer bellen met een T-Mobile-abonnement of PrePaid. Rivalen KPN en Vodafone houden hun 2G-netten wel langer in de lucht. Met 2G kan je zowel bellen als sms'en. Internetten kan ook, maar heel langzaam.

KPN besloot eerder juist om met 3G te gaan stoppen. Die opvolger van 2G gaat bij het bedrijf eind dit jaar uit de lucht. Klanten die dan nog geen telefoon hebben die 4G of 5G aan kan, vallen dan terug naar 2G. Vodafone trok vorig jaar al de stekker uit 3G. Het uitschakelen van netten is interessant voor de telecombedrijven omdat ze zich dan beter kunnen richten op het snellere mobiele internet van de huidige generatie. (Anp)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.