Management

Branche
IT-kort

IT-kort, o.a.: T-Mobile eist via rechter uitstel voor uitzetten koperlijnen KPN

Kort IT-nieuws van vandaag.

28 september 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

SEC: ongereguleerde Amerikaanse cryptomarkt loopt mis

Bitcoin
© Shutterstock

Als Amerikaanse markten voor cryptomunten en daaraan gerelateerde platformen ongereguleerd blijven, gaat het mis. Daarvoor waarschuwde Gary Gensler, de voorzitter van de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC).

Volgens Gensler zijn er handelsplatformen en kredietverstrekkers waar honderden, zo niet duizenden tokens rondgaan. "Dit eindigt niet goed, als deze buiten het beeld van de toezichthouders blijven." Een token is een cryptomunt. Gensler deed de uitspraken bij een conferentie voor programmeurs in Beverly Hills, Californië.

De SEC omschreef crypto's eerder als 'het Wilde Westen' en pleitte voor strenger toezicht op de markten. Ook waarschuwde de toezichthouder al dat eerdere initiatieven van banken en andere bedrijven die alternatieve geldvormen aanboden zijn mislukt.

Gensler wilde tijdens de conferentie niet ingaan op eerdere uitspraken van de topman van Coinbase Global, Brian Amstrong. Die had gezegd dat de SEC reguleerde door processen aan te spannen en dat de dienst "schimmig gedrag" vertoonde. Coinbase is het grootste Amerikaanse handelsplatform voor digitale munten. Coinbase besloot eerder onder druk van autoriteiten toch geen product uit te brengen waarmee mensen geld konden verdienen door tokens uit te lenen. De SEC dreigde eerder met een aanklacht als Coinbase de plannen door zou zetten. (ANP)

 


 

T-Mobile eist via rechter uitstel voor uitzetten koperlijnen KPN

cat6A UTP-netwerkkabels voor 10 Gigabit
kopernetwerk © Panduit

T-Mobile Nederland sleept branchegenoot KPN voor de rechter om uitstel af te dwingen voor het uitschakelen van KPN's koperlijnen. T-Mobile zegt onvoldoende tijd te hebben om zijn klanten over te zetten en vindt dat KPN dit eerder had moeten aankondigen. Maar KPN is het daar niet mee eens en benadrukt de stap op tijd te hebben gemeld, laat het bedrijf weten na berichtgeving door Telecompaper.

Het vakmedium meldde dat T-Mobile graag twee jaar uitstel wil. De eigen klanten zouden daarbij de dupe dreigen te worden van het besluit van KPN. De tarieven die KPN rekent voor gebruik van zijn glasvezelnet zouden aanzienlijk boven die van de koperlijnen liggen, en dat zou T-Mobile op zijn beurt ook weer dwingen tot tariefverhogingen.

KPN wil begin 2023 voor meer dan 2 miljoen adressen zijn kopernetwerk buiten gebruik stellen. Het gaat om gebieden waar inmiddels glasvezel is aangelegd. Dit heeft het bedrijf al in februari 2020 bekendgemaakt. Nu zeggen dat KPN te laat is geweest is dus niet waar, zegt een woordvoerder die de dagvaarding aan het adres van KPN kan bevestigen.

KPN investeert al een tijd flink in de overgang naar glasvezel. Er zijn dus veel kosten mee gemoeid. Het langer dan nodig in de lucht houden van de koperlijnen zou daarbij slecht zijn voor het milieu. Glasvezelnetwerken verbruiken volgens KPN maar een fractie van de energie die de kopernetwerken verbruiken. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.