Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Storing treft webshop en app Albert Heijn

Kort IT-nieuws van vandaag.

16 november 2020

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

 

 

'Uber wil af van tak voor zelfrijdende auto's'

autonome auto

Uber is volgens rondgaande berichten bezig om zijn divisie voor zelfrijdende auto's van de hand te doen. De aanstaande koper zou een start-up zijn van voormalige topmensen van Uber, Tesla en Google, mét steun van Amazon.

Vervoersbedrijf Uber kampt niet alleen met controverse over zijn zelfrijdende technologie. Het loopt volgens bronnen van TechCrunch aan tegen onderwaardering van zijn gehypte activiteiten op het gebied van autonome auto's. Investeerders zouden er geen vertrouwen meer in hebben, dat hun investeringen snel genoeg rendement opleveren.

De bedrijfstak ATG (Advanced Technologies Group), waar Uber-ontwikkelaars werken aan zelfrijdend vermogen voor auto's, is anderhalf jaar terug nog gewaardeerd op 7,25 miljard dollar. Dit door investeringen van Japanse bedrijven: het investeringsfonds van SoftBank, auto-onderdelenfabrikant DENSO Corporation, en automaker Toyota. Een aankomende investeringsronde zou echter een lagere waarde aan ATG geven.

Ondertussen is Uber in het licht van de coronacrisis zich meer gaan richten op thuisbezorging van eten, naast de kernactiviteit van taxidiensten. Uber zou zijn divisie ATG al aan meerdere potentiële kopers hebben aangeboden, waaronder ook autofabrikanten. De gesprekken met start-up Aurora Innovation zouden het meest kansrijk zijn, aldus de ingewijden die TechCrunch heeft gesproken. (JBA)

 

 

Verwarrende ultimatums in TikTok-zaak

TikTok
TikTok opname © CC0 - Unsplash.com - Amanda Vick

ByteDance, eigenaar van de populaire filmpjesapp TikTok, heeft van de Amerikaanse overheid tot 27 november de tijd gekregen om zijn activiteiten in de Verenigde Staten af te stoten. In de bezwaarprocedure kreeg ByteDance echter vorige week donderdag een uitstel tot 14 december om bepaalde documenten in te brengen.

De deadline voor de gedwongen deal zou eigenlijk deze week aflopen. Die is dit weekend dus met twee weken verlengd. Het Chinese concern blijft zich evenwel verzetten tegen het bevel daarover van president Donald Trump. Volgens de regering-Trump slaat TikTok te veel gegevens op, die via het Chinese moederbedrijf ByteDance bij de Chinese overheid terechtkomen. De president eiste daarom dat de Amerikaanse activiteiten van TikTok aan een Amerikaanse partij worden verkocht.

In september ging Trump akkoord met een deal tussen ByteDance, Oracle en Walmart waarbij de Amerikaanse activiteiten van TikTok in een nieuw bedrijf zouden worden ondergebracht. Maar ByteDance voert over de kwestie ook nog een rechtszaak bij het Amerikaanse hof van beroep. De deadline daarvoor is gezet op 14 december.

Wat de situatie extra vertroebelt is dat Trump onlangs de presidentsverkiezingen heeft verloren van de Democraat Joe Biden. Of dat nog gevolgen heeft voor TikTok is onduidelijk. (ANP/TDO)

 

 

Storing treft webshop en app Albert Heijn

winkelen Albert Heijn
© CC0 - Flickr.com - L1

De webshop en app van Albert Heijn hebben de gehele zondag te maken gehad met een storing. Volgens het supermarktconcern werkte alles door een technisch euvel "erg traag". Op sociale media klaagden mensen ook dat het niet lukt om de site te bereiken.

Het probleem zou met het interne netwerk te maken hebben. Volgens een woordvoerster zijn de problemen niet ontstaan door een grote drukte bij de webwinkel, en ook niet door een cyberaanval. De betalingssystemen in de winkels hebben geen hinder ondervonden.

Enkele weken terug was er nog een grote pinstoring bij Albert Heijn. De storing trof meer dan 2000 vestigingen van het concern Ahold Delhaize. Sommige winkels moesten toen zelfs tijdelijk dicht omdat daar normaal alleen gepind kan worden. Behalve bij AH-filialen in Nederland en België, was het ook bij de vestigingen van drogisterijketen Etos en slijterij Gall&Gall tijdelijk niet mogelijk om met een pasje af te rekenen. (ANP/TDO)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.