Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Storing bij Belastingdienst nog niet opgelost

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

 


 

HvA krijgt prijs voor inzet AI in onderwijs

OCW-minister Van Engelshoven
Ingrid van Engelshoven © Rijksoverheid

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven heeft maandag de Nationale Hogeronderwijspremie uitgereikt aan zes onderwijsinstellingen die "een topprestatie leveren". Docententeams van de Hogeschool Amsterdam (HvA) en van de TU Eindhoven Innovation Space krijgen beide de eerste prijs ter waarde van 1,2 miljoen euro.

De HvA kreeg de eerste prijs voor de examentraining LeerLevels, die gebruik maakt van kunstmatige intelligentie. De Innovation Space van de TU Eindhoven kreeg de prijs toegekend voor het oplossen van "maatschappelijke uitdagingen", zoals het opwekken van energie met nanotechnologie.

De Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht wonnen beide 800.000 euro voor de tweede prijs en de derde prijs (500.000 euro) is voor de Hogeschool Windesheim en de Erasmus Universiteit. In totaal is er voor 5 miljoen euro aan prijzengeld verdeeld. Teams kunnen het geld gebruiken voor een "buitengewoon project" waarmee ze het hoger onderwijs vernieuwen en verbeteren, aldus het ministerie van Onderwijs.

Dit jaar is de Hogeronderwijspremie voor het eerst uitgereikt. Van Engelshoven vindt het "heel belangrijk dat er nu voor docenten en docententeams zo'n premie is als blijk van waardering voor hun voortreffelijke werk". Voor wetenschappers bestaan de Spinozapremie en de Stevinpremie. (ANP

 


 

Storing bij Belastingdienst nog niet opgelost

Belastingaanslag
© Creative Commons - CC BY-SA 2.0 - mystic-mabel

De storing bij de Belastingdienst waardoor het soms niet mogelijk is om aangifte te doen, is nog niet opgelost. Een woordvoerder van de fiscus meldt dat nog wordt onderzocht wat de oorzaak is van het probleem.

Maandag is de eerste dag dat particulieren en ondernemers hun aangiften van de inkomstenbelasting kunnen indienen. Volgens de Belastingdienst komen er wel aangiften binnen, maar lukt het niet bij iedereen. Aan het eind van de middag waren er 134.000 aangiften binnengekomen bij de fiscus.

Ondernemers en consumenten hebben tot 1 mei om de aangifte over 2020 te doen. Wie voor 1 mei uitstel aanvraagt heeft tot 1 september om aangifte te doen.

De afgelopen tijd viel bij 6,8 miljoen particulieren en 1,5 miljoen ondernemers de blauwe enveloppe op de mat, waarmee ze opgeroepen werden om de inkomstenbelasting op te geven. (ANP)

 


 

Zoom Video verviervoudigt omzet in coronajaar

videoconferencing
Zoom vergadering

Zoom Video Communications heeft de omzet in coronajaar 2020 ruim verviervoudigd. Het videoconferentiebedrijf profiteerde van het vele thuiswerken vanwege de coronapandemie waardoor via internet vergaderen voor veel bedrijven noodzakelijk werd.

Het Amerikaanse bedrijf achter de app voor videovergaderingen had aan het eind van het boekjaar, dat tot februari liep, ruim 467.000 zakelijke klanten met meer dan tien werknemers. Dat is bijna zes keer zoveel als een jaar eerder.

Zoom Video profiteerde tijdens de coronacrisis van de plotseling toegenomen vraag naar techniek om vergaderen op afstand mogelijk te maken. Van de ene op de andere dag gingen grote delen van de westerse wereld over op thuiswerken en -leren. "We zijn vereerd met onze rol als vertrouwde partner en motor voor de moderne manier van werken op afstand", zegt topman en oprichter Eric Yuan.

De omzet van Zoom Video steeg in 2020 naar bijna 2,7 miljard dollar, tegen 622 miljoen dollar het jaar ervoor. Het bedrijf maakte vorig jaar ook veel meer winst. Netto bleef 672 miljoen dollar over, tegen 25 miljoen dollar een jaar eerder.

Voor het komende jaar rekent Zoom Video op verdere groei, al wordt die wel minder spectaculair ingeschat. De omzet voor het in februari begonnen boekjaar wordt geraamd op bijna 3,8 miljard dollar. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.