Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Stalker valt Apple-topman Tim Cook al ruim een jaar lastig

Kort IT-nieuws van vandaag.

26 januari 2022

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:


 

Samsung boekt recordomzet en investeert fors in chipproductie

Samsung

Technologieconcern Samsung Electronics heeft afgelopen kwartaal een recordomzet geboekt dankzij de groeiende vraag naar zijn smartphones, beeldschermen en geheugenproducten. Het Zuid-Koreaanse concern investeerde ook fors in de productie van chips om aan de sterke vraag te kunnen voldoen. Samsung kocht onder meer de nieuwste chipmachines van ASML om de productie van geheugen- en systeemchips flink uit te breiden.

De omzet van het grootste bedrijf van Zuid-Korea steeg in het laatste kwartaal van vorig jaar met 23 procent naar 76 biljoen won (bijna 56 miljard euro). De investeringen van het bedrijf in de productie van halfgeleiders bedroegen in 2021 43,6 biljoen won (ruim 32 miljard euro), mede door de aankoop van de machines voor extreem-ultraviolette lithografie (EUV) van het Nederlandse ASML. Samsung investeerde daarmee fors meer dan zijn concurrenten.

De divisie van Samsung die chips maakt voor externe klanten vestigde een kwartaalrecord, maar de forse uitgaven aan de dure EUV-machines van ASML deden de winst dalen. Met de zeer gespecialiseerde machines van ASML kunnen veel kleinere en krachtigere halfgeleiders worden gemaakt. De apparaten kosten meer dan 100 miljoen euro per stuk en zijn zo groot als een bus.

Het bedrijf verwacht een verder herstel van de vraag naar server- en pc-geheugenchips en verklaarde dat de nieuwe opvouwbare mobiele telefoons al bijdragen aan de omzetgroei. Samsung gaf wel meer uit aan de marketing van zijn nieuwste mobiele telefoons.

Het concern wil geen concrete voorspellingen doen voor het nieuwe jaar vanwege de hoge mate van onzekerheid rond de problemen in de toeleveringsketens en de onzekerheid over het verdere verloop van de coronapandemie.

De lockdown in de Chinese stad Xi'an in december dwong Samsung om de activiteiten in zijn fabriek voor geheugenchips aan te passen. Na de opheffing van de lockdown, die een maand duurde, zijn de activiteiten van de chipproductielijn in Xi'an volgens Samsung sinds woensdag weer teruggekeerd naar de normale situatie.


 

Chiptekorten eisen aandacht op bij cijfers Apple

vrouw, MacBook, Desktop-as-a-Service
© Apple

Techconcern Apple opent donderdag de boeken over het feestdagenkwartaal. Traditiegetrouw is dat eerste kwartaal van het gebroken boekjaar dat Apple hanteert de periode waarin het bedrijf de meeste apparaten als iPhones en iPads aan de man brengt. Het chiptekort zet mogelijk wel een rem op de verdere groei van Apple, dat de afgelopen tijd profiteerde van veel vraag naar nieuwe apparaten vanwege thuiswerken.

Vorig boekjaar kwam Apple in het feestdagenkwartaal tot een omzet van ruim 111 miljard dollar met haast 29 miljard dollar aan winst. Dat was toen een record en de omzet werd extra gestuwd omdat de nieuwe iPhones in 2020 vanwege corona niet in september, maar pas in oktober werden gepresenteerd.

Daarbij komt nog dat Apple in de vorige periode aangaf 6 miljard dollar minder te hebben verdiend dan had gekund door de chiptekorten. Het was de eerste keer dat Apple daar naar verwees, maar topman Tim Cook gaf meteen aan dat die tekorten ook in het feestdagenkwartaal zouden kunnen meespelen. Dat was de afgelopen tijd te merken, want onder meer voor de Apple Watch, de iPhone en de nieuwe MacBook Pro-laptops moesten kopers geregeld geduld oefenen.

Toch verwacht Cook nog wel een groei van de omzet. Analisten op Wall Street verwachten dat ook en komen in doorsnee uit op een omzet van ruim 118 miljard dollar. Ze wijzen daarbij op grote aantallen nieuwe iPhones die Apple naar verwachting wist te verkopen, met schattingen tussen de 82 en 88 miljoen smartphones.

Ook voor de dienstentak wordt weer meer omzet verwacht. Apple biedt steeds meer abonnementsdiensten aan, zoals een fitnessdienst, en breidt Apple Pay nog altijd verder uit naar landen in bijvoorbeeld Zuid-Amerika. Tegelijkertijd krijgt het bedrijf steeds meer tegenwind met de manier waarop het de App Store bestiert. Vooral het verplichte gebruik van Apple's betalingssysteem en de commissie die Apple rekent worden in veel landen als mogelijk monopolistisch gedrag onderzocht.

Zo moest Apple in Nederland voor datingapps al de mogelijkheid bieden om andere betalingssystemen te gebruiken. Ook in Zuid-Korea moest Apple, net als Google, aanpassingen doorvoeren. In de Verenigde Staten springt een rechtszaak tegen Epic Games in het oog, die Apple grotendeels won maar waar een hoger beroep komt. Ook wordt in de Amerikaanse politiek gesproken over een wet waarmee de grote techconcerns kunnen worden aangepakt en mogelijk zelfs worden opgebroken. (ANP)

 


 

Investeringsdrift Intel drukt zwaar op financiële prestaties

Intel: meer chipproductie in Europa
© Intel

De Amerikaanse chipproducent Intel heeft zijn winst in het slotkwartaal van vorig jaar zien dalen en de verwachting is dat de winstmarges de komende tijd verder onder druk komen te staan. Dit alles heeft te maken met de grote investeringen waar het bedrijf voor staat om de chipcapaciteit te vergroten.

Intel sloot het slotkwartaal van 2021 af met een winst van 4,6 miljard dollar (4,1 miljard euro). Dat was een jaar eerder nog 5,9 miljard dollar. De omzet van de onderneming steeg van krap 20 miljard dollar naar 20,5 miljard dollar. Dat kwam vooral door de grote vraag naar chips.

Intel-baas Pat Gelsinger had eerder al aangegeven dat hij een lagere winst voorzag. Hij wil met zijn chipproductie onder andere minder afhankelijk worden van Azië. Onder beleggers leeft de vrees dat het omgooien van de organisatie ten koste gaat van de financiële prestaties. Intel wil onder andere een nieuwe chipfabriek openen in Ohio. Daarmee is zeker 20 miljard dollar gemoeid.

Ook wil Gelsinger meer chipproductie in Europa. Hij staat nu circa een jaar aan het roer bij Intel. Dat betekent in de bedrijfsvoering dat hij nog veel te maken heeft met producten en strategieën die door zijn voorgangers zijn geïnitieerd. Investeerders willen evenwel nu al bewijs zien dat de initiatieven van Gelsinger helpen om marktaandeel terug te winnen en de mindere verkopen een boost te geven.

Gelsinger heeft al eerder gezegd dat Intel nu vooral zal investeren. Daarmee geeft het bedrijf minder prioriteit aan financiële resultaten op korte termijn. De brutomarge zal de komende twee jaar 51 en 53 procent bedragen om daarna weer te stijgen naar de gebruikelijke 60 tot 65 procent, aldus Intel.

Verder kampt Intel met concurrentiedruk bij datacenters. Daar heeft Intel duidelijk last van concurrenten als Amazon, AWS en Microsoft. Bedrijven als Amazon en Microsoft hebben hun eigen chips ontwikkeld om hun afhankelijkheid van externe leveranciers te verminderen. (ANP)


 

Stalker valt Apple-topman Tim Cook al ruim een jaar lastig

Cook, WWDC2020
Tim Cook © Apple

Apple-topman Tim Cook wordt al ruim een jaar lastiggevallen door een vrouw en Apple heeft een contactverbod tegen haar aangevraagd en gekregen. Dat valt op te maken uit rechtbankdocumenten van de Santa Clara Superior Court waar de lokale krant The Mercury News als eerste over berichtte.

De vrouw begon eind 2020 met Twitterberichtjes waarin ze beweerde dat ze Cooks echtgenote was. Ook zou Cook de vader van haar tweeling zijn en maakte ze een Twitteraccount aan waarin ze haar eigen achternaam veranderd had in Cook.

Tussen eind oktober 2020 en half november datzelfde jaar mailde de vrouw Cook ruim tweehonderd keer. Volgens Apples aanvraag werd de toon van die e-mails snel bedreigender en beangstigender. Zo stuurde ze onder meer foto's van een vuurwapen dat ze had gekocht.

Tegelijkertijd registreerde ze allerlei bedrijven in New York, Californië en haar thuisstaat Virginia met vaak aanstootgevende namen. Daarbij gaf ze Cook op als bestuurder of anderszins betrokken bij de ondernemingen met Cooks thuisadres of het adres van het hoofdkantoor van Apple. Cook heeft geprobeerd om die ondernemingen op te laten heffen, maar dat is nog niet in alle gevallen gelukt.

In oktober vorig jaar dook de vrouw op bij het appartement van Cook in Palo Alto. Daar werd ze weggestuurd door de bewaking. In de maanden daarna bleef ze Cook mailen, onder meer met een verzoek om 500 miljoen dollar. Begin dit jaar kondigde ze op een nieuwe Twitteraccount aan dat Cook zelfmoord zou plegen en claimde ze dat hij hiv zou hebben. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.