Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Stack Overflow in handen van Nederlandse Prosus

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

VS straffen voorlopig geen landen om digitaks

het Witte Huis, VS

De Verenigde Staten straffen voorlopig geen landen om speciale belastingen voor internetbedrijven. Alle mogelijke extra handelsbeperkingen voor Groot-Brittannië, India, Turkije en drie EU-landen worden met zes maanden opgeschort. In de tussentijd wil de Amerikaanse overheid werken aan een oplossing van een geschil met de landen over de digitaks.

Het gaat om een heikel punt in de internationale onderhandelingen over belasting voor bedrijven. Volgens Washington zouden de landen met hun belastingbeleid grote Amerikaanse technologiebedrijven zoals Apple, Amazon, Google en Facebook discrimineren. Maar de Britse overheid gaf eerder aan dat als de VS steun willen voor een wereldwijd minimumtarief voor belastingen op bedrijfswinsten, de Amerikaanse techconcerns ook een eerlijke bijdrage moeten leveren.

Eerder dreigden de VS ook met stappen tegen de EU wegens plannen voor dergelijke belastingen. Maar daar zagen de Amerikanen in maart al vanaf. Ook werden er al handelstarieven opgeschort voor Frankrijk. Alleen EU-lidstaten Italië, Spanje en Oostenrijk moesten nog rekening houden met Amerikaanse represailles vanwege hun belastingbeleid. De dreiging van nieuwe handelsbarrières aan de Amerikaanse grens was ook al geschrapt voor Brazilië, Tsjechië en Indonesië. Zij hebben uiteindelijk geen wetten voor een vorm van digitaks aangenomen of ingevoerd. (ANP)

 


 

Stack Overflow in handen van Nederlandse Prosus

handen schudden
© Pixabay License

Techinvesteerder Prosus neemt technologieplatform Stack Overflow over voor een bedrag van ongeveer 1,8 miljard dollar. Daarmee voegt de Nederlandse e-commercegigant nog een online-leerplatform toe aan zijn toch al groeiende portfolio. Stack Overflow is een onlinecommunity voor ontwikkelaars waar zij kunnen leren, hun kennis kunnen delen en hun carrière verder kunnen ontwikkelen.

Prosus investeerde eerder ook al in de Amerikaanse onderwijsbedrijven Brainly en Udemy. Voor het bedrijf is online-educatie een van de belangrijkste en snelstgroeiende segmenten. Larry Illg, hoofd van de onderwijsdivisie van Prosus, zei in een verklaring dat Stack Overflow meer dan 100 miljoen bezoekers per maand heeft.

Prosus voert zijn investeringen de laatste tijd fors op nu e-commerce, mede door de coronacrisis stevig aan populariteit wint. Dan gaat het bijvoorbeeld ook over het bezorgen van eten tot sollicitatietrainingen online. Het in Amsterdam gevestigde bedrijf haalde eerder dit jaar 14,6 miljard dollar op uit de verkoop van een deel van zijn aandelen in de Chinese internetgigant Tencent Holdings. Daardoor wist Prosus zijn kasreserves te verviervoudigden.

Prosus is ontstaan via een spin-off van het in Kaapstad gevestigde Naspers, het grootste bedrijf van Afrika. Dat gebeurde in 2019. (ANP)

 


 

Google staat meer advertenties crypto-wallets toe

cryptocurrency
© Pixabay License - Make-someones-day

Google gaat weer advertenties toestaan van bedrijven die zogeheten cryptocurrency wallets aanbieden. Dit zal vanaf augustus weer kunnen. Een cryptocurrency wallet is een soort bankrekening voor digitale valuta.

In 2018 verbood Google advertenties voor digitale munten en aanverwante producten, na een soortgelijke stap door Facebook. Maar voor advertenties met betrekking tot het handelen van de munten was die beperking van korte duur. Per augustus worden ook advertenties met wallets weer toegestaan bij de zoekmachines, op YouTube en bij andere Google-diensten, mits aan de voorwaarden van Google wordt voldaan.

Toezichthouders wereldwijd waarschuwden eerder nadrukkelijk voor de risico's die particuliere beleggers lopen als zij hun geld steken in bitcoin of aanverwante digitale munten. Daarop werd tot een advertentieverbod besloten door de techreuzen.

Google voert nu weer een wijziging door "om beter aan te sluiten" bij de bestaande regelgeving. In een blogpost specificeerde Google dat het advertentieverbod voor zogeheten initial coin offerings nog steeds van kracht is. Dat zijn een soort beursgangen voor digitale valuta's. (ANP)

 


 

Klantgegevens gestolen bij digitale inbraak New York Pizza

phishing
© Shutterstock

New York Pizza waarschuwt zijn klanten voor phishingmails die in omloop zijn. De keten is slachtoffer geworden van een digitale inbraak waarbij klantgegevens zijn buitgemaakt. Dan gaat het onder andere om namen, bezorgadressen, mailadressen, telefoonnummers, welke pizza's zijn besteld en wachtwoorden.

Een paar dagen terug ontving New York Pizza enkele mails van een crimineel die beweerde dat hij een grote hoeveelheid klantgegevens had ontvreemd. Hij dreigde deze gegevens te publiceren of te verkopen. De fastfoodketen stelde na eigen onderzoek vast dat de inbreker toegang had tot de database van het bedrijf, waarna de keten melding maakte van het datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook is aangifte gedaan.

Ondertussen is een mail in omloop afkomstig van afzender ‘noreply@newyorkpizza.nl. De keten waarschuwt klanten niet op de mails te reageren. Ook zou het mogelijk zijn dat klanten worden gebeld.

In de databases van New York Pizza staan volgens het bedrijf geen bankrekeningnummers of creditcardgegevens van klanten. Wie een account heeft bij New York Pizza wordt geadviseerd om het wachtwoord te wijzigen. (ANP/TDO)

 


 

Musk: grootste uitdaging voor Tesla is chiptekort

Elon Musk
Elon Musk © Shutterstock

Het chiptekort in de wereldwijde autosector is momenteel de grootste uitdaging voor Tesla. Dat heeft topman Elon Musk op Twitter gezegd. Volgens hem kopen bedrijven nu veel meer computerchips op dan ze daadwerkelijk nodig hebben uit vrees later een tekort te hebben. Hij vergelijkt dit met het massale gehamster van toiletpapier door consumenten aan het begin van de coronapandemie.

Musk zegt dat zijn bedrijf vooral kampt met problemen bij de toelevering van zogeheten microcontrollers die worden gebruikt om elektronische apparatuur te besturen. "Ik heb nog nooit zoiets gezien. Elk bedrijf is nu aan het bijbestellen uit angst zonder te zitten, net als het tekort aan toiletpapier, maar dat op een epische schaal", aldus Musk. Tesla is bezig de prijzen van zijn elektrische auto's te verhogen vanwege de stijgende grondstofprijzen en verstoringen bij de toelevering, zei Musk eerder deze week.

Vanwege het gebrek aan chips hebben veel grote autobedrijven fabrieken of productielijnen moeten stilleggen. Volgens onderzoeker AlixPartners loopt de wereldwijde autosector dit jaar naar schatting 110 miljard dollar aan omzet mis door het chiptekort. Chipbedrijven zoals het Taiwanese TSMC hebben aangekondigde de productie te gaan verhogen om zo automakers te helpen. Maar het tekort zal naar verwachting nog wel enige tijd voortduren.

Woensdag werd verder bekend dat Tesla in de Verenigde Staten bijna 6.000 auto's moet terugroepen omdat bepaalde schroeven in de remsystemen los kunnen zitten. Er zijn voor zover bekend geen ongelukken bekend door het probleem. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.