Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Softwarepionier McAfee dood in Spaanse cel

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Abonnees Britse O2 moeten weer extra betalen in buitenland

smartphone eiffeltoren
© Shutterstock - Ekaterina Pokrovsky

De Britse telecomprovider O2 is van plan weer roamingkosten te gaan rekenen aan Britten die op vakantie gaan naar landen binnen de Europese Unie. Dat schrijft de Britse krant The Independent. In een email aan klanten kondigde O2 wijzigingen in het roamingbeleid aan per 2 augustus. Bij O2 was niet direct iemand bereikbaar voor commentaar.

Roaming betekent dat een telefoon verbinding maakt met een buitenlands netwerk. De extra kosten die daarvoor werden gerekend binnen de EU werden in 2017 afgeschaft. Dat gold toen ook voor het Verenigd Koninkrijk dat toen nog onderdeel uitmaakte van het blok.

Voor elke gigabyte aan data dat wordt verbruikt boven de nieuwe limiet van 25 GB moet straks door O2-klanten 3,50 pond worden betaald. De maatregel volgt op het Brits-Europese handelsakkoord dat op kerstavond werd gesloten met betrekking tot de brexit. De mogelijkheid om weer roamingkosten te gaan rekenen na het vertrek van de Britten uit de EU werd in die overeenkomst opengelaten.

Eind vorig jaar zeiden alle grote Britse aanbieders nog dat zij niet van plan waren opnieuw roamingkosten in te voeren. Vanuit de politiek klonk toen al wel dat er geen plannen waren om de telecomaanbieders daarvan te weerhouden. De plannen van O2 nu komen op het moment dat de Britse premier Boris Johnson stilstond bij het feit dat het vijf jaar geleden was dat de Britten voor de brexit stemden. (anp)

 


 

Nieuwe coronatest ontwikkeld: check scherm van mobiele telefoon

corona-app
© Copyright CC0/Pixabay License

Het scherm van een mobiele telefoon is een prima manier om vast te stellen of iemand het coronavirus onder de leden heeft. Een monster nemen van het display geeft een even duidelijk antwoord als de veelgebruikte PCR-test, waarbij mensen teststaafjes in hun neus en mond krijgen. Dat concluderen Britse onderzoekers.

De methode heet Phone Screen Testing (PoST) en is ontwikkeld door een team van University College in Londen. Als mensen met corona praten tijdens het bellen, kunnen virusdeeltjes op het scherm terechtkomen. Bovendien hebben ze mogelijk virusdeeltjes op de vingers waarmee ze swipen.

Het testen van het telefoonscherm is minder ingrijpend dan teststokjes in neus en mond steken. Mensen zullen dan eerder bereid zijn om zich te laten testen, denken de onderzoekers. Bovendien is de testmethode goedkoper voor arme landen, waar minder mensen gevaccineerd zijn tegen het virus en dus meer mensen nog kans lopen besmet te raken.

Coronabesmettingen worden momenteel vooral vastgesteld met slijmmonsters uit neus en keel. Het is ook mogelijk om in het bloed te zoeken naar antistoffen tegen het coronavirus, om duidelijk te maken of iemand besmet is geweest. Daarnaast zijn er ademtests en China heeft soms anale coronatests uitgevoerd, onder meer bij Amerikaanse diplomaten. (ANP)

 


 

Softwarepionier McAfee dood in Spaanse cel

John McAfee
© John McAfee

De Brits-Amerikaanse softwarepionier John McAfee is dood in zijn cel in Barcelona aangetroffen. Volgens justitie van de regio Catalonië wijst alles erop dat het om zelfdoding kan gaan. Enkele uren eerder hadden Spaanse rechters bepaald dat McAfee (75) mocht worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Hij werd in oktober in Barcelona aangehouden op verdenking van belastingontduiking en zat sindsdien vast in afwachting van uitlevering.

Justitie in de VS zegt dat McAfee, die in de jaren tachtig het bekende antivirusbedrijf McAfee oprichtte, van 2014 tot en met 2018 geen belastingaangiften heeft ingediend. Ook zou hij bezittingen hebben achtergehouden, waaronder vastgoed, een jacht en een auto.

In de jaren zou McAfee miljoenen dollars hebben verdiend. Volgens McAfee waren de beschuldigingen politiek gemotiveerd, omdat ze te maken zouden hebben met zijn politieke ambities.

McAfee stelde dat de belastingdienst een zaak tegen hem begon omdat hij twee maanden eerder aankondigde voor de tweede keer mee te willen doen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hij zei toen ook de fiscus te gaan aanpakken. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.