Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Softwarebedrijf Exact doet tweede overname in korte tijd

Kort nieuws van vandaag.

25 september 2020

Kort nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van vandaag:

 

 

Softwarebedrijf Exact doet tweede overname in korte tijd

Exact software

Softwarebedrijf Exact neemt het Belgische softwarebedrijf Officient over. Het is de tweede overname voor het Delftse bedrijf binnen twee weken tijd. Officient levert software voor loon- en personeelsadministratie.

Met de overname hoopt Exact een "breder en geïntegreerd software-aanbod" te leveren alsook een "geautomatiseerde" en alles-in-één-oplossing en ondersteuning van de processen die bij personeelszaken spelen, zoals beloningen, contracten, afwezigheid van medewerkers maar ook het wagenpark en beoordelingen.

Een week geleden nam Exact softwarebedrijf Unit4 Bedrijfssoftware over. Dat bedrijfsonderdeel levert software aan accountancy en financiële software aan het mkb. Hoeveel geld er met beide overnames gemoeid is, is niet bekend gemaakt.

Volgens Phill Robinson, topman van Exact, neemt de vraag naar HR-oplossingen toe en kan het bedrijf hiermee de positie in België versterken. Vorig jaar deed het softwarebedrijf ook al een overname in België.

De overname van Unit4 moet nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten en is voorgelegd aan de ondernemingsraad. (ANP)

 

 

Ban TikTok in VS moet of beargumenteerd of uitgesteld worden

TikTok

De regering-Trump moet voor vrijdagmiddag met een uitleg komen voor de ban op filmpjesapp TikTok in de VS. De Chinese eigenaar ByteDance heeft dat bij een Amerikaanse rechter afgedwongen. Lukt het Trump en de zijnen niet om de kwestie toegelicht te krijgen, dan zou het verbod per zondag moeten worden uitgesteld. Als dit uitblijft, dan volgt op zondagmorgen nog een zitting.

TikTok-moeder ByteDance zou graag zien dat het verbod op de app wordt uitgesteld. Evengoed is het bedrijf bezig om aan goedkeuring te verkrijgen voor de verkoop van delen van de app. Onlangs sloten ByteDance en de Amerikaanse bedrijven Oracle en Walmart een overeenkomst, waarbij die twee laatste partijen een minderheidsbelang krijgen in een apart bedrijf waarin TikTok wordt ondergebracht. Voor die deal is goedkeuring van Peking vereist, maar China gaat vooralsnog niet akkoord.

President Donald Trump eiste deze zomer dat ByteDance de Amerikaanse activiteiten van TikTok aan een bedrijf in de VS zou verkopen, op straffe van een verbod op de app. China paste daarop zijn exportregels zodanig aan, dat voor een verkoop van het videoplatform toestemming van de overheid nodig is.

Volgens de Amerikaanse overheid verzamelen TikTok maar ook andere Chinese apps te veel gegevens over gebruikers die ze delen met de Chinese overheid. Daardoor zouden ze een gevaar zijn voor de nationale veiligheid van de VS. Volgens China brengt de deal zoals die nu voorligt de nationale veiligheid, belangen en waardigheid van het land in gevaar.

Vergunning aangevraagd

ByteDance heeft in China een vergunning aangevraagd om technologie te exporteren. TikTok heeft nog tot komend weekend om goedkeuring te krijgen voor een deal rond zijn Amerikaanse activiteiten, waarvoor volgens ByteDance ook groen licht vanuit Peking nodig is.

ByteDance wacht nog op een reactie op de vergunningaanvraag, die bij een gemeentelijke kamer van koophandel in Peking is ingediend. In de bekendmaking meldde het bedrijf niets over onderhandelingen rond TikTok in de Verenigde Staten. (ANP)

 

 

'Europese Commissie gaat in beroep in belastingzaak Apple'

iPhone SE's

De Europese Commissie gaat proberen om Ierland en Apple toch te bestraffen voor belastingafspraken die erg voordelig zijn voor de techgigant. EU-commissaris Margrethe Vestager houdt vol dat het om verboden staatssteun gaat en stapt, na de nederlaag bij een lagere Europese rechter, nu naar het Europese Hof van Justitie.

De eerdere uitspraak van het Gerecht van de Europese Unie in de slepende belastingzaak was een zware klap voor de commissie. Vestager had Ierland opgedragen ruim 14 miljard euro aan 'achterstallige' belasting te innen van Apple. Ierland zou Apple met gunstige fiscale afspraken, zogenoemde rulings, hebben voorgetrokken boven andere bedrijven.

Het Gerecht stelde de commissie in juli in het ongelijk. Volgens de op een na hoogste rechtbank in de Europese Unie had Brussel de claim onvoldoende onderbouwd.

Maar de rechters hebben daarbij naar de "respectvolle" opvatting van Vestager "een aantal juridische fouten gemaakt". Lidstaten mogen dan zelf over hun belastingheffing gaan, het Gerecht heeft ook steeds erkend dat ze wel de Europese regels moeten blijven eerbiedigen - staatssteunregels inbegrepen, memoreert ze. Bovendien is de kwestie belangrijk voor de toepassing van de Europese staatssteunregels in komende gevallen, meent de EU-commissaris. Reden genoeg voor hoger beroep.

Ook de belastingbetaler is ermee gediend dat de commissie het er niet bij laat zitten, stelt Vestager. Als bedrijven niet hun eerlijke deel aan de belastingdienst afdragen, zit er minder in de schatkist voor "de hoognodige investeringen" om de economie uit het slop van de coronacrisis te trekken.

Brussel heeft nog meerdere zaken over belastingontduiking lopen. De commissie zal naar verwachting vergelijkbare misstanden bij andere grote bedrijven ook willen aanvechten. (ANP)

 

 

Trump vraagt rechter om toestemming voor verbod op WeChat

De Chinese chatapp WeChat is een gevaar voor de nationale veiligheid en moet om die reden verboden worden. Dat is de mening van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij heeft een rechter in San Francisco gevraagd een verbod op de app van de Chinese techreus Tencent alsnog toe te staan.

Het Amerikaanse ministerie van Handel kondigde eerder aan dat het de appstores van Apple en Google vanaf zondag verboden zou zijn WeChat aan te bieden. De rechtbank oordeelde daarop dat het verbod de vrijheid van meningsuiting mogelijk te veel inperkt.

Veel Chinees sprekende Amerikanen zijn voor hun communicatie met vrienden in de VS en China afhankelijk zijn van de chatapp. Doordat China veel westerse apps en sociale media aan banden heeft gelegd, is WeChat voor veel mensen namelijk de enige optie om berichtjes te sturen naar vrienden en kennissen in het Aziatische land. WeChat heeft in de VS zo'n 19 miljoen actieve gebruikers. Wereldwijd maken meer dan 1 miljard mensen gebruik van de app.

In aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen stelt Trump zich steeds harder op richting China. De president pleitte ook voor een verbod op filmpjesapp TikTok van het Chinese techbedrijf ByteDance. Volgens de Amerikaanse overheid verzamelen Chinese apps te veel gegevens over gebruikers, die worden gedeeld met de Chinese overheid. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.