Beheer

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Smartphonemaker Xiaomi eist streep door zwarte lijst

Kort IT-nieuws van vandaag.

1 februari 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

 


 

GGD zet printfunctie ict-systemen toch uit na lek

callcenter
© Shutterstock - bbernard

De GGD heeft zaterdag alsnog de printfunctie in zijn ict-systemen (HPZone en HPZone Lite) uitgeschakeld om het ongeoorloofd delen van gegevens van mensen tegen te gaan, blijkt uit onderzoek van de NOS.

Vrijdag was het nog steeds mogelijk om heel eenvoudig de gegevens van honderd mensen per keer uit te draaien, een week nadat de GGD op de hoogte was gebracht van een lek in zijn systeem. Dat kon vanuit het GGD-systeem voor bron- en contactonderzoek.

De inmiddels beruchte exportfunctie was al wel grotendeels dichtgezet, maar de functie om lijsten met persoonsgegevens af te drukken nog niet. Vanuit die printfunctie kunnen de gegevens vervolgens ook als pdf worden opgeslagen, zodat ze met anderen kunnen worden gedeeld.

De printfunctie stond aan voor alle medewerkers die HPzone Lite gebruiken. Dat is een belangrijk softwarepakket voor het bron- en contactonderzoek, dat door duizenden onderzoekers wordt gebruikt. (ANP)

 


 

Smartphonemaker Xiaomi eist streep door zwarte lijst

Rechtspraak
© CC0 Public Domain - Hermann

De Chinese smartphonemaker Xiaomi sleept de Amerikaanse ministeries van Defensie en Financiën voor de rechter, omdat het eerder deze maand op een zwarte lijst werd gezet door de Amerikanen. Xiaomi noemt de zwarte lijst "ongrondwettelijk" en wil dat een rechter het besluit terugdraait. Uit de rechtszaak blijkt ook dat de Amerikaanse ministers van Defensie, Lloyd Austin, en Financiën, Janet Yellen, als beklaagden zijn aangemerkt.

Xiaomi zegt dat het besluit leidt tot "dreigende, ernstige en onherstelbare schade als de aanduiding van kracht blijft en de beperkingen van kracht worden", aldus documenten van de rechtbank van Columbia. Door de zwarte lijst moeten Amerikaanse investeerders hun belangen in het bedrijf opgeven. De Verenigde Staten zeggen dat Xiaomi, dat geldt als de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld, banden heeft met het Chinese leger.

Volgens de rechtbankdocumenten zouden grote vermogensbeheerders zoals BlackRock en Vanguard tegen november gedwongen moeten afzien van hun belangen in Xiaomi. Dat zou de toegang van de smartphonemaker tot kapitaal dat het nodig heeft om te groeien "significant schaden", aldus Xiaomi. Dat benadrukte nog eens dat het bedrijf niet in handen is van, wordt gecontroleerd door of anderzijds banden heeft met de Chinese overheid of het leger, of andere entiteiten die iets te maken hebben met de Chinese defensie-industrie.

Onder president Donald Trump startten de Verenigde Staten vanwege nationale veiligheid een harde lijn tegen Aziatische bedrijven. Acht andere bedrijven, waaronder smartphonemaker Huawei en chipproducent SMIC, stonden ook al op een zwarte lijst.

Daardoor konden Amerikaanse bedrijven geen technologie meer aan ze leveren, mits ze een vergunning daarvoor hadden. Ook de grote Chinese oliemaatschappij CNOOC kwam op de zwarte lijst. Dat kwam door het conflict in de Zuid-Chinese Zee, waar naast China veel andere landen aanspraak maken op delen van de zee. CNOOC voert boringen uit in dat gebied, wat volgens de Amerikanen neerkwam op "roekeloos en oorlogszuchtig gedrag". (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.