Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Scholieren werken aan record hologrammen bouwen

Kort nieuws van vandaag.

23 september 2020

Kort nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van vandaag:

 

 

Europese Commissie verlengt onderzoek naar Fitbit-overname Google

Fitbit

De Europese Commissie heeft zijn onderzoek naar de overname van Fitbit door Google-moederbedrijf Alphabet verlengd. Alphabet kondigde eind vorig jaar aan Fitbit voor 2,1 miljard dollar over te willen nemen, maar de Europese Commissie is bang dat daarmee de dominante positie van Google op de online advertentiemarkt nog verder versterkt wordt. 

Als Google wearable-fabrikant Fitbit in handen krijgt, krijgt het ook een enorme hoeveelheid persoonlijke gegevens in handen. Fitbit maakt namelijk onder meer fitnesstrackers en smartwatches waarmee bijvoorbeeld de hartslag wordt bijgehouden. "Deze data geven inzichten in het leven en de gezondheidssituatie van de gebruikers van deze apparaten. Ons onderzoek is erop gericht zeker te stellen dat Googles controle van data verzameld door draagbare apparaten als gevolg van deze transactie de concurrentie niet verstoort", aldus Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging destijds. 

Vestager had eigenlijk tot 9 december om een besluit te nemen over de voorgenomen overname. Maar de Commissie laat nu tegenover Reuters weten dat in samenspraak met alle partijen besloten is het onderzoek te verlengen tot 23 december. Pas daarna wordt besloten of de overname wordt goedgekeurd in Europa. (EME)

 

 

Scholieren werken aan record hologrammen bouwen

hologram
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com - Ian Truelove

Maandag 28 september gaan leerlingen van 882 basisscholen en 159 VO-scholen aan de slag met het bouwen van hologrammen. Het is een initiatief van UpgradeNL samen met FutureNL en branchevereniging FME om leerlingen al vroeg met deze technologie in aanraking te brengen.

Hologrammen, augmented reality en virtual reality zijn technieken die in de nabije toekomst een grote rol gaan spelen in het dagelijks leven. Routeplanners kunnen worden geraadpleegd zonder de ogen van de weg te halen, informatie over bezienswaardigheden wordt op het werkelijke beeld geprojecteerd en een arts kan een diagnose stellen op een 3D-representatie van bijvoorbeeld een pijnlijke knie.

Hologrammen worden ook al toegepast voor de beveiliging van bijvoorbeeld pinpassen. Met behulp van een hologram geeft Michael Jackson zelf post mortem een concert en een holografische sportinstructeur in de sportschool is ook niet meer zo ver weg.

Het ontwerpen en gebruiken van hologrammen is één van de technologische ontwikkelingen die in de toekomst steeds vaker gebruikt zal worden. Maar er is in het hedendaagse onderwijs nog weinig tot geen aandacht voor de kansen en mogelijkheden van de technologie, stellen de twee organisaties die interesse voor IT bij jonge leerlingen willen aanwakkeren.

Tijdens de recordpoging gaan ruim 62.000 leerlingen aan de slag met het maken van een eigen ontwerp dat zij vervolgens als een echt hologram boven hun telefoon kunnen laten zweven. (TDO)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.