Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Samsung-topman Lee Kun-Hee overleden

Kort IT-nieuws van vandaag.

26 oktober 2020

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

 


Weer afwijzing voor WeChat-verbod Trump

onderhandelingen VS China
Handelsbesprekingen VS en China, met president Trump (links) © CC WhiteHouse.gov

Het door de Amerikaanse overheid gewenste verbod op de Chinese chat-app WeChat is opnieuw afgewezen door de rechter. De regering van president Donald Trump heeft niet genoeg bewijs geleverd dat die app van Chinese herkomst een beveiligingsrisico is, oordeelt de rechter in Californië.

WeChat is naast het populaire TikTok op de korrel genomen door de regering Trump. Eerder is al het Chinese bedrijf Huawei in de ban gedaan door de Verenigde Staten. Die leverancier van telecomapparatuur en smartphones wordt gezien als gevaar voor de nationale veiligheid van de VS. Voor TikTok en WeChat gebruikt de Amerikaanse regering ook het argument van beveiliging. Deze apps en de achterliggende online-platformen vergaren veel data over gebruikers en dat zou toegankelijk zijn voor de Chinese overheid, zo luidt de Amerikaanse verdenking.

In het geval van WeChat is in ieder geval niet afdoende bewezen dat dit een beveiligingsrisico vormt, meldt onder meer The Verge. Eerder heeft de rechter al besloten dat de Chinese chat-app, eigendom van internetgigant Tencent, niet moet worden verwijderd uit appstores voor Amerikaanse gebruikers. Het Amerikaanse ministerie van Handel had een verbod op WeChat aangekondigd, maar dat is dus geblokkeerd. Vervolgens heeft het ministerie van Justitie een verzoek ingediend om dat gerechtelijke besluit terug te draaien. Maar dat is nu dus afgewezen, ondanks nieuw bewijs dat Justitie heeft gepresenteerd in deze zaak. Naast WeChat in het bijzonder zou de regering Trump ook heel eigenaar Tencent in het vizier hebben. (JBA)

 

 


SAP komt met omzetwaarschuwing door corona

SAP, Klein
SAP-CEO Christian Klein © CC SAP

SAP is negatiever gestemd over de omzet dit jaar omdat het herstel van de coronacrisis minder sterk verloopt dan eerder gedacht. De grote Duitse producent van bedrijfssoftware stelt zijn prognoses voor de omzet neerwaarts bij. Ook over de operationele winst is SAP voorzichtiger geworden.

Voor heel 2020 rekent de onderneming nu op een omzet in een bandbreedte van 27,2 miljard tot 27,8 miljard euro, op basis van gelijke wisselkoersen. Eerder werd op 27,8 miljard tot 28,5 miljard euro gerekend. Voor de operationele winst voorspelt SAP nu een bedrag tussen de 8,1 miljard tot 8,5 miljard euro. Eerder lag de bovenkant van die bandbreedte op 8,7 miljard euro. De voorspellingen voor de middellange termijn werden eveneens aangepast.

SAP wijst op de opleving van het aantal coronabesmettingen in de afgelopen tijd en de herinvoering van lockdownmaatregelen in bepaalde regio's waardoor het herstel van de crisis wordt ondermijnd. Vanwege de crisis snijden bedrijven in hun investeringen, waar SAP last van heeft. Wel verkoopt het bedrijf meer clouddiensten.

In het derde kwartaal ging de totale omzet met 4 procent omlaag tot ruim 6,5 miljard euro in vergelijking met een jaar eerder. De operationele winst nam met 12 procent af tot bijna 2,1 miljard euro. De aandelenbeurs in Frankfurt is maandag onderuit gegaan na het omzetalarm van SAP. De Duitse softwaremaker liet het grootste dagverlies in jaren zien en raakte 16 procent kwijt. (ANP)

 

 


Samsung-topman Lee Kun-Hee overleden

Lee Kun-Hee
Lee Kun-Hee © CC BY-SA 2.0 - Wikimedia

De topman van het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung, Lee Kun-Hee, is op 78-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het bedrijf zondag meegedeeld. Lee was bedlegerig sinds hij in 2014 een hartaanval kreeg.

"Voorzitter Lee overleed op 25 oktober in het bijzijn van zijn familie, onder wie vicevoorzitter Jay Y. Lee", aldus Samsung in een verklaring. "Voorzitter Lee was een echte visionair die Samsung transformeerde van een lokale onderneming tot een toonaangevende innovator en industriële grootmacht."

Lee had sinds 1987 de leiding over Samsung, dat sinds die tijd is uitgegroeid tot een van 's werelds grootste producenten van smartphones, televisies en geheugenchips. In 2008 legde hij zijn bestuursfunctie bij het concern neer, omdat hij was veroordeeld voor belastingontduiking.

Begin 2010 keerde hij echter alweer terug als voorzitter. Na zijn hartaanval nam zijn zoon Jay Y. Lee als vicevoorzitter zijn taken waar.

Lee was een van de rijkste mannen van Zuid-Korea en het tijdschrift Forbes plaatste hem in 2014 op plek 35 op de ranglijst van de machtigste personen ter wereld. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.