Beheer

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Ruzie Epic Games en Apple in nieuwe fase

Kort nieuws van vandaag.

18 augustus 2020

Kort nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van vandaag:

 

 


'Oracle heeft interesse in overname TikTok'

Oracle

Oracle heeft volgens ingewijden van de Financial Times interesse in de social media-app TikTok. Het bedrijf zou zelfs al gesprekken hebben gehad met moederbedrijf ByteDance over een mogelijke overname. Daarbij krijgt het steun van investeringsbedrijven als General Atlantic en Sequoia Capital.

Oracle is een overname van de Amerikaanse, Australische en Nieuw-Zeelandse activiteiten van TikTok volgens de ingewijden "serieus aan het overwegen". Hoe ver de gesprekken zijn, is echter niet duidelijk.

Tot nu toe was Microsoft de voornaamste partij die interesse had in TikTok. Het bedrijf is al enige tijd in gesprek met ByteDance over een overname. Daarnaast heeft Twitter  naar verluid interesse, al zouden er "serieuze zorgen" zijn over of het sociale medium financieel in staat is om TikTok over te nemen. 

Een eventuele overname moet wel snel gebeuren. De Amerikaanse president Donald Trump kondigde afgelopen vrijdag aan dat ByteDance het Amerikaanse deel van TikTok binnen 90 dagen moet verkopen. (EME)

 

 


Ruzie Epic Games en Apple in nieuwe fase

Fornite
Fornite © CC0 - Unsplash.com - Joshua Hoehne

Epic Games wil dat de Amerikaanse rechter Apple verbiedt stappen te nemen tegen de maker van het populaire spel Fortnite. Zo zou Apple Fortnite niet uit de App Store mogen gooien, wat de iPhonemaker vorige week al deed, en moet Apple ook verboden worden de ontwikkelaarslicentie van Epic in te trekken. Epic wil ook dat er een verbod komt voor Apple om al gedownloade versies van Fortnite van apparaten met iOS te verwijderen.

Epic kondigde de rechtszaak aan nadat Apple had gezegd de ontwikkelaarslicentie van de spelletjesmaker in te trekken. Volgens de Fortnite-maker is de voorlopige beslissing van de rechter nodig omdat Epic anders onherstelbare schade oploopt. Bovendien, zo zegt Epic, trekt de spelletjesmaker waarschijnlijk aan het langste eind in een andere rechtszaak waarin het bedrijf Apple beschuldigt van misbruik van zijn marktmacht.

De ruzie tussen Epic en Apple begon toen Epic in Fortnite, dat zeer populair is bij met name kinderen tussen de 8 en 14 jaar, muntjes uit het spel te koop aanbood zonder dat via Apples betalingssysteem te laten verlopen. Dat mag niet van de techreus, die daarop het spel uit zijn App Store gooide. Epic Games sloeg daarop direct terug met een rechtszaak en een filmpje waarin het een bekende Apple-reclame uit de jaren 80 parodiëerde.

Inzet van de ruzie is de 30 procent commissie die Apple van iedere aankoop wil. Epic Games vindt dat te veel. De maker van Fortnite is ook door Google uit zijn appwinkel, de Play Store, verwijderd om dezelfde reden. Op telefoons met het besturingssysteem Android is de app echter ook nog op andere manieren te downloaden.

Apple ligt overigens al van meerdere kanten onder vuur om de commissie die het vraagt in zijn App Store en de voorwaarden die het daaraan verbindt. De Europese Commissie doet bijvoorbeeld onderzoek naar aanleiding van een klacht van muziekstreamingdienst Spotify. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.