Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Russen mogen Telegram weer gebruiken

Kort IT-nieuws van vrijdag 19 juni 2020.

Kort IT-nieuws van vrijdag 19 juni 2020.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van vandaag:

 

 


Cybersecuritysector ervaart beperkte gevolgen coronacrisis

Waar sommige sectoren enorme verliezen draaien, is dit voor anderen een periode waarin de omzet nog nooit zo hoog is geweest. De coronacrisis zorgt voor pieken en dalen, maar voor de cybersecuritysector zijn de gevolgen (zeer) beperkt, blijkt uit onderzoek van Cyberveilig Nederland onder haar leden

Hoewel sommige cybersecuritybedrijven een daling in de omzet melden, ervaart een derde van de bedrijven een gelijkwaardige omzet. Een kwart meldt zelfs een hogere omzet te hebben dan normaal. Waar de bedrijven allemaal gelijk in zijn is het uitstellen van opdrachten en een lastigere acquisitie door afgelaste evenementen. 

Geen hulp nodig

De meerderheid van de securitybedrijven zegt geen gebruik te maken van de steunmaatregelen van de overheid. Wel doet iets meer dan10 procent een oproep op de NOW-regeling, evenals aanvraag voor bijzonder uitstel van betaling. 

De sector staat volgens het onderzoek positief tegenover de ontwikkelingen in de nabije toekomst. Enerzijds wordt een lagere omzet verwacht in het derde kwartaal, anderzijds denkt 20 procent een hogere omzet te halen in het najaar. Dit is ook terug te zien in het aantal sollicitaties: 40 procent van de securitybedrijven is nog altijd op zoek naar personeel. (CVE)

 

 


Coronacrisis zet omzet mobiele telefonie onder druk

De coronacrisis zal dit jaar de omzet die telecombedrijven halen uit mobiele diensten onder druk zetten. Met name het zakelijke segment krijgt het naar verwachting moeilijk, waarschuwt marktonderzoeker Telecompaper.

Veel bedrijven worden door de economische recessie gedwongen om in hun uitgaven te snijden. Daarnaast drogen inkomsten uit roaming waarschijnlijk op omdat mensen minder vaak over de grens reizen vanwege het gevaar van het coronavirus. Verder neemt het aantal wanbetalers en faillissementen waarschijnlijk toe, meent Telecompaper.

Over heel 2020 zal de Nederlandse markt voor mobiele telecomdiensten met zo’n 4 procent dalen tot bijna 3,6 miljard euro, becijferde Telecompaper. Dat is een sterkere daling dan in het eerste kwartaal van dit jaar, waar de coronacrisis vooral in maart voelbaar was. Vorig kwartaal bleef de omzetdaling uit mobiele telefonie beperkt tot 1,4 procent vergeleken met een jaar eerder.

Vodafone incasseerde vorig kwartaal de grootste klap, met een omzetdaling van 5,1 procent. De inkomsten van KPN daalden eveneens hard. T-Mobile daarentegen presteerde bovengemiddeld en zag de omzet flink groeien. Dat had het telefoonbedrijf te danken aan een sterke stijging van klantenaantallen bij zowel de consumenten- als de zakelijke tak, aldus Telecompaper. (ANP)

 

 


Mijlpaal: 6 miljoen .nl-domeinen geregistreerd

SIDN

Het .nl-domein kent sinds gisteren maar liefst 6 miljoen geregistreerde domeinnamen. Dat heeft SIDN, dat het .nl-domein beheert, bekendgemaakt. De mijlpaal werd volgens de registry eerder behaald door een explosieve groei in het aantal registraties tijdens de coronacrisis.

Het eerste .nl-domein was in 1986 voor .nl-grondlegger Pieter Beertema. Dat domein was cwi.nl, wat nog altijd gebruikt wordt door het Centrum voor Wiskunde en Informatica. Inmiddels is 64 procent van alle Nederlandse websites een .nl-website, waarmee het domein het vijfde grootste landendomein ter wereld is. “Waar een klein land groot in kan zijn: per 3 Nederlanders is er een .nl-domeinnaam. Zo bekeken is er geen land ter wereld dat ons hierin overtreft,” zegt Roelof Meijer, algemeen directeur SIDN. Gisteren werd het zes miljoenste domein geregisreerd, namelijk deyogiclub.nl van Act in Move Training, Coaching & Yoga in Neede.

Het aantal domeinnamen steeg de afgelopen maanden flink: sinds de start van de intelligente lockdown zijn er 250.000 nieuwe domeinnamen geregistreerd, een ongekende stijging. Dat is deels toe te schrijven aan ondernemers die in de coronacrisis hun strategie naar online verschoven. (EME)

 

 


Twitter plaatst opnieuw melding bij bericht Trump

Twitter

Twitter heeft opnieuw een bericht van de Amerikaanse president Donald Trump gemarkeerd. De tweet, een video met het beeldmerk van CNN en de titel "Doodsbange peuter rent weg voor racistische baby" is voorzien van de waarschuwing "Gemanipuleerde Media".

In de video zijn twee kinderen, één wit en één zwart, op een stoep te zien. In amper drie uur werd Trumps tweet 100.000 keer gedeeld en 212.000 keer leuk gevonden. CNN reageerde in een eigen bericht met de link naar de originele reportage met de video van de twee spelende kinderen, gemaakt in 2019.

Twitter plaatste later een blauw uitroepteken en de tekst "Gemanipuleerde Media" onder de door Trump geplaatste video. "Meerdere journalisten hebben bevestigd dat de video die door president Trump is gedeeld, is gemonteerd en een nep-CNN-beeldmerk heeft. Het originele verhaal van CNN uit 2019 ging over een vriendschap tussen twee peuters", reageerde iemand vervolgens.

Ook CNN reageerde: "CNN heeft verslag gedaan van dit verhaal, precies zoals het is gebeurd. Net zoals we verslag deden van uw standpunten over ras (en peilingen). Wij zullen blijven werken met feiten in plaats van nepvideo's te tweeten en onschuldige kinderen te gebruiken. We vragen u hetzelfde te doen. Wees beter."

Het platform, waarvan Trump de laatste jaren dankbaar gebruikmaakt, grijpt steeds vaker in bij de tweets van de president. Sinds eind mei zijn meerdere berichten van Trump voorzien van een factcheck-label.

Toen na de dood van de zwarte arrestant George Floyd bij zijn aanhouding door een witte politieagent massaprotesten en rellen plaatsvonden en Trump met geweld tegen relschoppers dreigde, besloot Twitter een waarschuwing te plaatsen bij het bericht van de president dat geweld zou verheerlijken. Onlangs verwijderde Twitter een video die was geplaatst door Trumps campagneteam vanwege auteursrechtschending. (ANP

 

 


Facebook verwijdert berichten Trump-campagne om 'nazisymbool'

Donald Trump

Facebook heeft berichten van het campagneteam van president Donald Trump verwijderd vanwege het gebruik van een omstreden symbool. Het ging volgens de krant Washington Post om een omgekeerde rode driehoek, die vergelijkbaar is met het symbool dat communisten en andere gevangenen moesten dragen in de concentratiekampen van nazi-Duitsland.

De omgekeerde rode driehoek verscheen onder meer in gesponsorde berichten van de campagnepagina Team Trump op Facebook. Die waarschuwde gebruikers voor "gevaarlijke extreemlinkse" groepen en vroeg lezers een petitie te ondertekenen tegen Antifa, een groep antifascistische activisten. Die zijn door Trump in verband gebracht met recente rellen, al is er geen bewijs dat ze een rol van betekenis speelden.

Facebook laat de krant weten dat de berichten zijn verwijderd omdat ze strijdig waren met het beleid van het bedrijf. Het is volgens een woordvoerder niet toegestaan om symbolen van verboden haatgroepen te gebruiken zonder enige uitleg.

De Trump-campagne reageert verbaasd op het besluit. "De omgekeerde rode driehoek is een symbool dat wordt gebruikt door Antifa, dus het is meegenomen in een advertentie over Antifa", aldus een woordvoerder "We willen ook even opmerken dat Facebook een emoji heeft van een omgekeerde rode driehoek die er precies hetzelfde uitziet. Dus het is raar dat ze alleen deze advertentie aanpakken."

De Amerikaanse president Trump heeft een gespannen relatie met sommige socialmediabedrijven. Zo reageerde hij onlangs woest toen Twitter, waar hij 82 miljoen volgers heeft, een factcheck plaatste bij een van zijn tweets. (ANP

 

 


Parlementariërs VS voelen socialmediabedrijven aan de tand

social media online

Bestuurders van grote socialmediabedrijven hebben Amerikaanse parlementariërs verzekerd dat ze werk maken van de strijd tegen desinformatie. Er worden filmpjes en berichten weggehaald die als onjuist worden gezien of een gevaar kunnen vormen voor de volksgezondheid.

De topmanagers deden die uitspraken tijdens een digitale hoorzitting van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden. Zo verwijderde YouTube zo'n 200.000 video's om te voorkomen dat onjuistheden worden verspreid over het coronavirus, aldus Richard Salgado van moederbedrijf Google. Ook zijn 100 miljoen advertenties weggehaald.

Parlementariërs in de VS vrezen dat landen als Rusland, Iran en China proberen de publieke opinie te beïnvloeden via sociale media. Bestuurders van Facebook en Twitter verklaarden dat ze geen bewijs hebben dat buitenlandse mogendheden gecoördineerde pogingen doen om discussies te manipuleren over gevoelige onderwerpen, zoals de recente protesten tegen politiegeweld en racisme.

Wel zouden sommige buitenlandse partijen hun werkwijzen op sociale media aanpassen. Zo wordt naar verluidt vaker geprobeerd via officiële accounts van buitenlandse staatsmedia en overheidsdiensten invloed uit te oefenen op de publieke opinie in de VS, bijvoorbeeld door het optreden van de Amerikaanse politie te vergelijken met de manier waarop veiligheidstroepen in actie komen bij protesten in Hongkong.

De Democraat Jim Himes sprak de vrees uit dat Facebook gebruikers te snel berichten laat zien die voor verdeeldheid en woede zorgen. "Als deze republiek sterft, gebeurt dat niet om dat de Russen stemmachines hacken in Ohio of reclames wisten te kopen op Facebook of Twitter. Het gebeurt omdat onze politiek zo giftig en gepolariseerd is geworden dat we elkaar niet meer zien als Amerikanen."

Himes zei ook dat rivaliserende mogendheden makkelijk misbruik kunnen maken van dergelijke verdeeldheid binnen de Amerikaanse samenleving. Facebookbestuurder Nathaniel Gleicher wierp tegen dat gebruikers geen content willen zien die voor verdeeldheid zorgt. Zijn platform zou juist proberen de nadruk te leggen op het tonen van berichten van vrienden en familie.

De bedrijven legden uit wat ze in de aanloop naar de aankomende presidentsverkiezingen doen om de verspreiding van desinformatie te voorkomen. Zo zouden bij Facebook inmiddels 35.000 mensen zich bezighouden met veiligheid. Dat zijn er volgens Gleicher drie keer meer dan in 2017. (ANP)

 

 


Russen kunnen weer gebruik maken van Telegram

Russen kunnen weer gewoon gebruik maken van de chatapp Telegram. De autoriteiten besloten twee jaar geleden om de dienst te blokkeren, maar dit bleek gemakkelijk te omzeilen. De telecomwaakhond heeft donderdag bekendgemaakt dat de blokkade wordt opgeheven.

Rusland wilde dat zijn geheime dienst FSB de sleutels zou krijgen om de versleutelde berichten van Telegram-gebruikers te kunnen lezen. Telegram wilde die niet geven en werd daarom geblokkeerd.

Telegram heeft wereldwijd ongeveer 400 miljoen gebruikers en is opgezet door de broers Nikolaj en Pavel Doerov. Zij werden eerder rijk met het sociale netwerk VKontakte, het 'Russische Facebook'. De broers hebben Rusland een paar jaar geleden de rug toegekeerd. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.