Management

Branche
it-kort

IT-kort: o.a. Reizen met coronapas mogelijk binnenkort ook buiten EU

Kort IT-nieuws van vandaag.

26 juli 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Reizen met coronapas mogelijk binnenkort ook buiten EU

DCC on plane
© Shutterstock - Blue Planet Studio

Inwoners van de EU kunnen met het Digitaal Corona Certificaat (DCC) mogelijk binnen afzienbare tijd zonder veel poespas naar het Verenigd Koninkrijk voor vakantie of familiebezoek. De Europese Commissie is vergevorderd met onderhandelingen hierover met de Britten. Ook is ze optimistisch over een deal met Canada, en is de commissie in gesprek met Japan, Australië en de VS over wederzijdse erkenning van een coronareispas, heeft ze de 27 EU-ambassadeurs in Brussel laten weten.

Volgens persbureau Bloomberg, dat een diplomatieke memo hierover zegt te hebben gezien, zijn de gesprekken met de Canadese regering veelbelovend en zouden gevaccineerde EU-burgers al in september welkom kunnen zijn. Met Washington lopen de onderhandelingen daarentegen stroef. Dat zou komen doordat de Verenigde Staten geen federaal certificatiesysteem kennen.

In de EU is sinds 1 juli het Digitaal Corona Certificaat van kracht waarmee de houder kan aantonen dat hij ofwel volledig is gevaccineerd, ofwel een recente negatieve uitslag van een PCR-test heeft, ofwel al Covid-19 heeft gehad en antilichamen heeft. Tussen 1 en 19 juli werden er in de EU meer dan 290 miljoen certificaten uitgegeven, waarvan 230 miljoen voor mensen die al volledig gevaccineerd zijn. Met het certificaat, digitaal of geprint, kunnen ze in principe zonder omhaal binnen de EU reizen. Die mogelijkheid hoopt de commissie ook naar buiten de EU uit te breiden. (ANP)

 


 

EU overweegt diepgaand onderzoek naar overname door Facebook

Vlag Europa
© Europa

De Europese mededingingsautoriteit duikt naar verwachting dieper in de overname van de start-up Kustomer door socialmediagigant Facebook. Persbureau Reuters meldt op basis van ingewijden dat de Europese Commissie een grootschalig mededingingsonderzoek opent naar de deal.

Facebook maakte in november bekend Kustomer, dat bedrijven helpt bij de digitale klantenservice, te kopen. Amerikaanse media meldden dat daar een bedrag van 1 miljard dollar mee was gemoeid. De technologie van het nog jonge bedrijf zou aantrekkelijk zijn om zakelijke diensten binnen berichtendienst WhatsApp uit te breiden.

Dat Brussel aan een eerste beoordeling van de overname begon, was bijzonder. Formeel hoefde Facebook de deal niet bij de Europese Commissie te melden omdat Kustomer in de Europese Unie niet genoeg omzet behaalt. Maar lidstaat Oostenrijk uitte serieuze zorgen en vroeg de Commissie om toch naar overname te kijken. Onder andere de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt steunde dat verzoek.

Een van de zorgen is dat Facebook met de overname een potentiële toekomstige concurrent onschadelijk maakt. Dat zou nadelig kunnen uitpakken voor concurrentie op het gebied van klantenservicesystemen en onlineadvertenties, waardoor prijzen onnodig hoog blijven of er minder innovatie is.

De Europese Commissie weigerde tegenover Reuters commentaar. Facebook claimde eerder dat de overname van Kustomer juist gunstig uitpakt voor de concurrentie.

De Duitse nationale mededingingsautoriteit onderzoekt overigens nog of Facebook en Kustomer de overname eigenlijk wel hadden moeten melden. Daarbij gaat de toezichthouder onder andere na hoe actief Kustomer is op de Duitse markt. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.