Innovatie & Strategie

Juridische zaken
IT-kort

IT-kort: o.a. Regering Trump beschuldigt Microsoft van racisme

Kort IT-nieuws van vandaag.

7 oktober 2020

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van vandaag:

 

 

 

 

Regering Trump beschuldigt Microsoft van racisme

Diversiteit

Het diversiteitsbeleid van Microsoft levert het softwarebedrijf de beschuldiging van de Amerikaanse overheid op dat het aan illegal discriminatie op basis van ras doet. Deze verdenking is geuit in formele vragen aan Microsoft die vorige week zijn gesteld en die de techreus nu openbaart.

"In het kader van transparantie willen we onthullen dat Microsoft vorige week is gecontacteerd door het United States Department of Labor Office of Federal Contract Compliance Programs (OFCCP) over enkele van de toezeggingen die we in juni hebben gedaan om kwesties voor de zwarte en Afrikaans-Amerikaanse gemeenschap te adresseren", begint de blogpost van Microsoft. Het gaat om commitments die het bedrijf heeft geuit om de ondervertegenwoordiging van mensen met een andere huidskleur bij Microsoft aan te pakken en recht te zetten.

Microsoft heeft zich daarbij verplicht tot een verdubbeling van het aantal zwarte en Afrikaans-Amerikaanse managers, senior contributors en senior bedrijfsleiders in zijn Amerikaanse personeelsverband. Dit verdubbelingsdoel moet over vijf jaar worden bereikt. De OFCCP suggereert in de brief die afgelopen week is gestuurd dat dit diversiteitsinitiatief mogelijk racisme is. De brief is inmiddels ook uitgelekt. De OFCCP richt zich specifiek op de vraag of Microsofts commitment niet neerkomt op illegale discriminatie op basis van ras, wat een schending zou zijn van Title VII van de Amerikaanse burgerrechtenwet.

"Microsoft valt, net als alle overheidstoeleveranciers, onder OFCCP-vereisten, inclusief die voor werkgelegenheidszaken", merkt het nu indirect beschuldigde bedrijf op. "De brief heeft ons gevraagd om te bewijzen dat de acties die wij ondernemen om kansen [voor mensen met een non-blanke huidskleur - red.] te verbeteren geen illegale ras-gebaseerde beslissingen zijn." Microsoft verklaart in de blogpost het volste vertrouwen te hebben dat zijn diversiteitsinitiatief volledig voldoet aan alle Amerikaanse wetten voor arbeidszaken. "We kijken er naar uit om de OFCCP te voorzien van deze informatie en om, indien nodig, onze aanpak te verdedigen." (JBA)

 

 

 

Eerste cryptobedrijf opgenomen in register DNB

bitcoin

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft voor het eerst een bedrijf opgenomen in zijn speciale register voor dienstverleners in cryptovaluta.

Het gaat om AMDAX, dat klanten helpt bij het handelen in cryptomunten zoals de bitcoin. Dit bedrijf prijkt vooralsnog als enige op de DNB-lijst van goedgekeurde cryptobedrijven. Registratie bij DNB is sinds mei verplicht voor alle bedrijven die in Nederland diensten leveren voor het het wisselen of opslaan van bitcoins en andere cryptomunten. Dit toezicht is vooral bedoeld om witwassen via virtuele munten tegen te gaan.

Om zich bij de DNB te kunnen registreren, moeten bedrijven onder andere aangeven waar hun klanten het ingelegde geld vandaan hebben. AMDAX hoopt als eerste bedrijf met een DNB-registratie dat cryptomunten breder worden geaccepteerd als betrouwbare investering. Het bedrijf wijst erop dat investeerders met interesse voor bitcoins voorheen hun heil moesten zoeken tot ongereguleerde markten.

"Bitcoin en andere cryptovaluta worden vaak ten onrechte geassocieerd met criminaliteit, terwijl bitcoin juist erg transparant is. De markt heeft dus behoefte aan wettelijke kaders, zoals die van DNB", zegt Lucas Wensing van AMDAX. (ANP)

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.