Innovatie & Strategie

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Recordjaar voor ASML door chiptekorten

Kort IT-nieuws van vandaag.

19 januari 2022

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Chiptekorten zitten Volkswagen ook dit jaar nog dwars

Volkswagen (Brunswick)
© Volkswagen

Volkswagen zal ook dit jaar niet genoeg auto's kunnen bouwen om volledig aan de vraag te voldoen. Dat komt door de aanhoudende chiptekorten waar de Duitse autobouwer net als veel branchegenoten last van heeft. Dat heeft topman Herbert Diess tegen de Amerikaanse techwebsite The Verge gezegd. Volgens Diess is het tekort structureel omdat de vraag naar componenten "zo hard toeneemt".

De chiptekorten leidden ertoe dat Volkswagen afgelopen jaar marktaandeel verloor in China en Latijns-Amerika. Dit jaar denkt Diess wel meer auto's te kunnen bouwen dan in 2021. Hij hoopt bovendien volgend jaar weer aan alle vraag te kunnen voldoen. Dat moet onder meer lukken omdat Volkswagen heeft geïnvesteerd in manieren om sneller aan chips te komen, zoals de uitbreiding van de capaciteit en directe afspraken met fabrikanten.

VW maakte ook bekend samen met auto-onderdelenproducent Bosch te kijken naar het oprichten van een Europees bedrijf voor productiesystemen voor accu's voor elektrische auto's. Het doel is om dat bedrijf nog dit jaar op te richten.

 


 

Recordjaar voor ASML door chiptekorten

ASML lithografie
© ASML

Chipmachinefabrikant ASML heeft een recordjaar achter de rug, omdat door de wereldwijde chiptekorten de vraag naar de machines van het Nederlandse bedrijf zeer groot is. De omzet steeg vorig jaar naar 18,6 miljard euro, van 14 miljard euro in 2020. Voor dit jaar rekent ASML op een verdere sterke groei van de inkomsten.

Er werd een nettowinst behaald van 5,9 miljard euro. Dat was 3,6 miljard euro een jaar eerder. Vanwege de tekorten aan halfgeleiders zijn grote chipproducenten enorme investeringen aan het doen om de productiecapaciteit te vergroten en daar profiteert ASML van. In een toelichting spreekt topman Peter Wennink dan ook van een "sterk jaar van groei in een dynamische omgeving".

Volgens ASML is de vraag naar zijn systemen groter dan de eigen productiecapaciteit. Klanten vragen zelfs om chipmachines al te leveren voor ze volledig getest zijn.

ASML is erg succesvol met de verkoop van zijn hypermoderne EUV-machines. Met die zeer gespecialiseerde machines kunnen veel kleinere en krachtigere halfgeleiders worden gemaakt. De apparaten kosten meer dan 100 miljoen euro per stuk en zijn zo groot als een bus. Daarvan werden er vorig jaar 42 stuks afgeleverd. Het bedrijf levert ook minder geavanceerde machines voor processors en geheugenchips en ondersteunende diensten zoals software-updates om bestaande machines efficiënter te maken.

De onderneming uit Veldhoven zei verder niet te verwachten dat een recente brand bij een vestiging in Berlijn dit jaar een grote impact op de productie van chipmachines zal hebben. Door de brand begin deze maand werd de productie van onderdelen voor zijn EUV-machines geraakt.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.