Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Recordhoeveelheid e-waste ingezameld, EU-doel nog niet gehaald

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:


Smartphonefabrikant Xiaomi weer van zwarte lijst VS af

Xiaomi-smartphones
© Xiaomi

Smartphonefabrikant Xiaomi wordt weer van een zwarte lijst van het Amerikaanse ministerie van Defensie afgehaald. Het Chinese bedrijf was daar begin dit jaar onder de regering-Trump opgezet omdat het te nauwe banden met het Chinese leger zou hebben. Xiaomi ontkende dat en won een zaak bij een Amerikaanse rechter. Inmiddels blijkt uit een juridisch document dat Xiaomi en het Pentagon hun geschil verder schikken.

Door de ban zouden Amerikaanse investeringen in Xiaomi-producten aan banden worden gelegd. Xiaomi, dat met zeven andere bedrijven op de zwarte lijst was geplaatst, was het niet eens met de beslissing van de Verenigde Staten en spande een rechtszaak aan. Bij een Amerikaanse rechter kreeg de smartphonemaker al gedaan dat de ban tijdelijk moest worden opgeschort omdat de wijze waarop de beslissing was genomen "zeer gebrekkig" was.

Beleggers waren positief verrast door de plotselinge oplossing van de situatie. Het aandeel Xiaomi schoot 6 procent omhoog op de beurs in Hongkong toen het nieuws bekend werd. (ANP)


Brussel verliest staatssteunzaak Luxemburg en Amazon

Een pakketje van Amazon op de stoep
© Shutterstock

De Europese Commissie heeft in 2017 ten onrechte de Luxemburgse regering opgedragen 250 miljoen euro 'achterstallige' belasting plus rente te vorderen van het Amerikaanse internetwarenhuis Amazon. Dat oordeelt het Gerecht van de Europese Unie in een zaak die de Luxemburgse regering en Amazon tegen het besluit van het dagelijks EU-bestuur hadden aangespannen.

In 2017 oordeelde EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) dat Luxemburg illegale staatssteun had verleend aan Amazon. Het bedrijf is gevestigd in het groothertogdom en genoot volgens de Deense voordelen ten opzichte van de concurrentie door een gunstige belastingdeal (‘ruling’) uit 2003, die in 2011 werd verlengd.

Amazon hoefde daardoor volgens Vestager over bijna driekwart van de winst geen belasting te betalen, en droeg vier keer minder af dan andere lokale bedrijven, zei Vestager indertijd. Volgens haar hanteerde de Luxemburgse fiscus een ongerechtvaardigde methode om de belastingaanslag te berekenen via een constructie met twee Amazon-dochters waartussen met winsten werd geschoven. Daarmee kon Amazon de belastingafdrachten drukken.

De uitspraak is een nieuwe klap in het gezicht van de commissie, die vorig jaar ook al werd teruggefloten nadat ze Ierland had opgedragen 13 miljard euro ‘achterstallige’ belasting van de Amerikaanse techgigant Apple te innen, en Nederland 25 miljoen van de Amerikaanse koffiebrander Starbucks. (ANP)


Gartner: Chiptekort duurt tot tweede kwartaal 2022

connections
© CC BY 2.0 - Flickr

Het wereldwijde tekort aan chips duurt in ieder geval tot begin 2022, verwacht Gartner. Pas in het tweede kwartaal van dat jaar herstelt de markt weer. 

"Het chiptekort gaat de bevoorradingsketen ernstig verstoren en beperkt de productie van elektronica in 2021 flink. Chipmakers verhogen de prijzen van hun wafers, waarop chipbedrijven de prijzen van hun apparaten verhogen", zegt principal research analyst Kanishka Chauhan van Gartner.

Gartner verwacht dat de tekorten na het tweede kwartaal van 2021 af gaan nemen, maar gedurende het derde kwartaal nog wel ernstig blijven. In het vierde kwartaal zijn de voorraden weer zoveel aangevuld dat het tekort matig wordt. In het tweede kwartaal van 2022 komt de markt dan weer op een normaal niveau uit, aldus Gartner. (EME)


Recordhoeveelheid e-waste ingezameld, EU-doel nog niet gehaald

Nederlandse consumenten en bedrijven hebben in coronajaar 2020 een recordhoeveelheid elektronische apparatuur en lampen gescheiden ingeleverd voor recycling. In totaal brachten ze 125,5 miljoen kilo aan zogeheten e-waste naar de daarvoor bestemde plekken. Dat was ruim 8 procent meer dan een jaar eerder. De Europese doelstelling om 65 procent van alle apparaten te recyclen, wordt echter nog niet gehaald.

Daarvoor is "een forse extra inspanning nodig", meldt stichting OPEN, die namens alle producenten van elektrische apparaten verantwoordelijk is voor de inzameling en recycling van elektronisch afval. Hoe ver de sector precies van het doel afzit, had de organisatie niet direct paraat. Een jaar eerder was dat 48 procent van het aantal apparaten dat in datzelfde jaar was verkocht.

Directeur Jan Vlak van stichting OPEN denkt dat de hoeveelheid ingezamelde apparatuur is toegenomen doordat "iedereen aan het opruimen en klussen sloeg". Elektronisch afval kan inmiddels op 13.000 punten in het land worden ingeleverd.

Om het recyclingcijfer verder op te krikken, blijft de stichting campagne voeren onder de naam Wecycle. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.