Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. 'Recordaantal huishoudens aangesloten op glasvezelnet'

Kort IT-nieuws van vandaag.

18 maart 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Chinese chipfabrikant SMIC gaat enorme nieuwe fabriek bouwen

ASML chipmachine
© ASML

De Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) gaat een enorme chipfabriek bouwen in het Chinese Shenzhen. China wil zo minder afhankelijk worden van andere landen voor de aanvoer van chips, waar wereldwijd een tekort aan is. Het project ter waarde van 2,35 miljard dollar wordt medegefinancierd door de Chinese overheid.

SMIC, de grootste Chinese chipfabrikant, waarschuwde donderdag dat het tekort aan chips dit jaar en volgend jaar nog groter kan worden. Chinese bedrijven zouden daar flink onder kunnen lijden als het land de productie van de halfgeleiders niet opvoert. De productie in de nieuwe fabriek zou tegen 2022 moeten beginnen.

SMIC werd eind december op een zwarte lijst van de Amerikaanse regering gezet. Volgens Washington heeft de chipfabrikant nauwe banden met het Chinese leger. Het bedrijf zelf ontkent en maakt naar eigen zeggen helemaal geen producten voor militair gebruik. SMIC kan door de sancties veel moeilijker Amerikaanse producten en technologie kopen.

De Nederlandse chipmachinefabrikant ASML is voor SMIC de belangrijkste leverancier. Eerder bleek dat de Amerikanen liever niet hebben dat ASML zijn hypermoderne EUV-machines naar China exporteert. Voor de uitvoer van die apparaten naar China kreeg ASML geen Nederlandse exportvergunning.

 


 

Apple onder vuur vanwege nieuw privacybeleid

shopping smartphone
© CC BY 2.0 - Flickr - Jason Howie

Frankrijk onderzoekt of techconcern Apple zijn eigen apps voortrekt bij de privacy rond advertenties. Dat doet de Franse mededingingswaakhond na klachten van adverteerders. Een verbod op privacymaatregelen die Apple binnenkort in een softwareupdate wil invoeren komt er niet. De klagende adverteerders hadden daar wel om gevraagd.

Apple wil in een nieuwe versie van besturingssysteem iOS apps die het gedrag van gebruikers volgen en aan de hand daarvan advertenties verkopen, verplichten om daar expliciet toestemming voor te vragen. Adverteerders zijn bang dat hun reclames daardoor minder efficiënt worden. Ook Facebook klaagt al langer over die aangekondigde wijziging en beweert dat dit ten koste gaat van kleinere bedrijven die het juist van zeer gericht adverteren moeten hebben.

Het onderzoek van de mededingingswaakhond richt zich overigens niet zozeer op die nieuwe privacymaatregelen, maar vooral op de vraag of Apple zijn eigen apps dezelfde eisen oplegt. Ook wordt gekeken hoe Apple er toe kwam om de extra maatregel in te voeren.

Apple probeert zich al langer te onderscheiden door consumenten te overtuigen dat het meer op privacy gericht is dan andere techbedrijven.

Het onderzoek van de Franse mededingingsautoriteit is niet het enige dat in de kwestie tegen Apple loopt. Ook de Franse toezichthouder voor de bescherming van persoonsgegevens kijkt naar Apples eigen advertentiesysteem na een klacht van adverteerders. (ANP)

 


 

'Recordaantal huishoudens aangesloten op glasvezelnet'

aanleg glasvezelnetwerk
Glasvezelaanleg © Reggefiber

Nederland kreeg er in 2020 een recordaantal nieuwe glasvezelaansluitingen bij. In een jaar tijd werden 533.000 huishoudens aangesloten op glasvezelnetwerken voor sneller internet, meldt marktonderzoeker Telecompaper. Felle concurrentie tussen telecombedrijven zal ook dit jaar voor sterke groei zorgen.

In totaal hebben op dit moment bijna 3,7 miljoen huishoudens een glasvezelaansluiting, wat gelijkstaat aan circa 46 procent van alle huizen in Nederland. KPN had met een marktaandeel van 75 procent veruit het grootste netwerk, maar gaf daar wel iets van prijs aan concurrenten Delta Fiber, E-Fiber en het samenwerkingsverband van T-Mobile met investeerder Primevest.

Dat de netwerkdivisie van KPN het grootste deel van alle glasvezelverbindingen in handen heeft, betekent overigens niet dat het bedrijf ook de internetprovider voor alle huizen in de bewuste gebieden is. Ook andere providers kunnen diensten aanbieden via dit netwerk, waarbij ze KPN betalen voor het gebruik.

Volgens Telecompaper slokken grotere partijen in de sector steeds vaker netwerken van kleinere spelers op. Zo kocht Delta Fiber een aantal samenwerkingspartners uit, waardoor 100.000 aansluitingen volledig in handen van dat bedrijf kwamen. Daarnaast kochten de grotere spelers 50.000 glasvezellijnen naar huizen op van kleinere branchegenoten, meldt Telecompaper.

Als telecombedrijven al hun doelstellingen waar zouden maken, komen er dit jaar nog eens 900.000 aansluitingen met glasvezel bij. Onderzoekers van Telecompaper denken dat er hier en daar nog problemen zullen opdoemen, dus verwachten zij een toename van 700.000 aansluitingen. Ook daarna zal de groei snel gaan met naar schatting 7 miljoen aansluitingen in 2025, oftewel 84 procent van alle Nederlandse huishoudens. (ANP)

 


 

VS dagvaarden Chinese techbedrijven

US Department of Commerce
US Department of Commerce © Shutterstock - Weerawich

Het Amerikaanse ministerie van Handel heeft aan een aantal Chinese informatie- en communicatietechnologiebedrijven in de VS een dagvaarding verstuurd. De Amerikanen willen weten of de bedrijven een risico vormen voor de nationale veiligheid.

Volgens de VS heeft Peking zich schuldig gemaakt aan gedrag dat de technologische voorsprong van de Amerikanen afzwakt en het bondgenootschap bedreigt, zo zei het ministerie in een verklaring. Via de dagvaardingen wil het ministerie informatie verzamelen om daarna eventueel maatregelen te kunnen nemen. De VS willen daarmee de veiligheid van Amerikaanse bedrijven en Amerikaanse werknemers en de nationale veiligheid beschermen, zo valt te lezen.

In de verklaring worden geen namen van bedrijven genoemd. De vorige Amerikaanse regering pakte eerder techbedrijven Huawei en ZTE hard aan vanwege vermeende spionagepraktijken, die door de Chinese bedrijven altijd zijn ontkend. De maatregelen tegen die bedrijven waren erop gericht om ze uit de Amerikaanse telecominfrastructuur te weren. (ANP)

 


 

Samsung komt met goedkopere 5G-smartphone

Samsung Galaxy A52
Samsung Galaxy A52 © Samsung

Samsung komt met een drietal nieuwe telefoons, waarvan een met 5G-ondersteuning, die qua prijsklasse in het middensegment vallen. De Zuid-Koreaanse techonderneming mikt met de modellen op een groep mensen die minder geld te besteden hebben, te midden van de hevige concurrentiestrijd in de mobiele sector. De telefoons zijn per woensdag beschikbaar in Nederland

De nieuwe telefoons maken deel uit van de budget Galaxy A-reeks van Samsung. Die lijn is populair onder klanten die afgeschrikt worden door de hoge prijzen van de Galaxy S-reeks van Samsung, die geldt als het vlaggenschip van de Koreanen.

Samsung wil zijn leidende positie op het gebied van smartphones wereldwijd graag terugwinnen, sinds het bedrijf in het vierde kwartaal van vorig jaar door iPhone-maker Apple was ingehaald. Vooral de introductie van de nieuwe iPhone 12, het eerste model van Apple met 5G, zorgde voor verkooprecords.

De nieuwe modellen van Samsung, de Galaxy A52, Galaxy A52 5G en Galaxy A72, zijn een upgrade van de vorig jaar geïntroduceerde Galaxy A51- en A71-toestellen. De A52 5G is het enige toestel van de drie dat supersnel 5G-internet ondersteunt. Het toestel kost 429 euro en is daarmee een betaalbaarder alternatief voor de iPhone 12 Mini van Apple.

De Zuid-Koreaanse elektronicagigant zegt dat zijn nieuwe telefoons een aantal verbeteringen hebben ten opzichte van hun voorgangers Zo is sprake van een beter scherm, een betere camera en een langere batterijduur. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.