Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Rechter blokkeert Amerikaans WeChat-verbod

Kort nieuws van vandaag.

21 september 2020

Kort nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van vandaag:

 

 

'Nederlandse Noldus leverde China surveillancetechnologie'

Gezichtsherkenning
© Pixabay licence - teguhjatipras

Volgens een onderzoek van Amnesty International hebben Europese technologiebedrijven geavanceerde digitale surveillancetechnologie aan Chinese veiligheidsdiensten verkocht en zo een groot risico gelopen om bij te dragen aan mensenrechtenschendingen. Ook het Nederlandse technologiebedrijf Noldus leverde surveillanceproducten aan China, waaronder aan universiteiten in de regio Xinjiang, zegt de mensenrechtenorganisatie. Amnesty International roept de Europese Unie op om dinsdag tijdens een bijeenkomst over exportregelgeving strengere regels af te spreken.

"De export van biometrische surveillancesystemen moet worden gecontroleerd. EU-regeringen moeten hun verantwoordelijkheid nemen en de brede digitale surveillancesector reguleren", zegt Merel Koning, Amnesty’s Tech- en mensenrechtenspecialist. "Tot die tijd hebben de EU en de Nederlandse regering belangrijke vragen te beantwoorden over hun potentiële rol in mensenrechtenschendingen door de Chinese regering."

Amnesty zegt dat drie bedrijven uit Nederland, Frankrijk en Zweden digitale surveillancetechnologie verkochten aan belangrijke spelers op het gebied van massasurveillance en openbare veiligheid in China. Het gaat dan bijvoorbeeld om biometrische technologie, zoals systemen voor gezichtsherkenning, maar ook om surveillancecamera’s. In sommige gevallen was de export rechtstreeks bestemd voor projecten van massasurveillance, met het risico dat het onder meer tegen Oeigoeren, Kazachen en andere minderheden wordt gebruikt.

Een Nederlands bedrijf, Noldus Information Technology, verkocht volgens Amnesty emotieherkenningssystemen aan instanties die gelieerd zijn aan organen voor de openbare veiligheid en wetshandhaving in China. Noldus zegt in een reactie tegen de NOS dat de producten van het bedrijf geen risico vormen voor de mensenrechten en voldoen aan alle ethische normen. De software die Noldus maakt is volgens het bedrijf geen surveillancetechnologie, maar zou alleen zijn bedoeld voor gedragsonderzoek. (ANP)

 

 

'TikTok-eigenaar wil 12 miljard van Oracle en Walmart'

TikTok
TikTok-filmpje maken - CC0 Unsplash.com - Amanda Vick

De Chinese eigenaar van TikTok, ByteDance, mikt erop dat de populaire filmpjesapp 60 miljard dollar waard wordt door de deal met softwareconcern Oracle en supermarktreus Walmart. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De twee Amerikaanse bedrijven nemen beide een minderheidsbelang in TikTok, om zo een verbod door de regering van Donald Trump op de app af te wenden.

Trump maakte in de nacht van zaterdag op zondag bekend in principe akkoord te zijn met de transactie rond TikTok. Daarbij krijgt Oracle 12,5 procent en Walmart 7,5 procent van het nieuw op te richten TikTok Global in handen. TikTok Global verzorgt alle diensten van het videoplatform in de Verenigde Staten en voor het merendeel van zijn gebruikers elders in de wereld. Een verbod op het aanbieden TikTok in Amerikaanse appstores dat zondag zou ingaan, is door Trump met een week uitgesteld.

ByteDance, Oracle en Walmart zijn volgens ingewijden nog geen definitieve prijs voor de transactie overeengekomen. Als TikTok Global bij de deal inderdaad 60 miljard dollar waard zou zijn, komt dat voor Oracle en Walmart neer op een investeringssom van 12 miljard dollar. Het plan is om TikTok Global op een later moment naar de beurs te brengen.

Trump eiste aanvankelijk dat de Amerikaanse activiteiten van TikTok zouden worden verkocht aan een Amerikaans bedrijf. Hij beweerde dat er een groot risico bestaat dat Amerikaanse persoonsgegevens via het Chinese Bytedance bij de Chinese Communistische Partij terechtkomen.

Washington gaat nu akkoord met een minderheidsbelang voor Oracle en Walmart. Persbureau Reuters schreef op basis van ingewijden dat de regering daarbij meeweegt dat Amerikaanse investeerders bij elkaar opgeteld al 40 procent van ByteDance zelf bezitten. Volgens die redenering is TikTok Global, direct of indirect, voor 53 procent in Amerikaanse handen.

Als onderdeel van de deal zal Oracle alle Amerikaanse data van TikTok in zijn eigen datacenters opslaan. Speciale cloudsoftware moet daarbij voorkomen dat "buitenlandse overheden" Amerikaanse gebruikers van de app bespioneren of hen via desinformatie kunnen beïnvloeden, aldus Oracle. Naar verluidt krijgt Oracle ook toegang tot de broncode van TikTok, om er zo op toe te zien dat er geen achterdeurtjes worden ingebouwd in het programma. (ANP)

 

 

Rechter blokkeert Amerikaans WeChat-verbod

Donald Trump
Donald Trump © CC SA-BY 2.0 - Flickr.com - Gage Skidmore

Het Amerikaanse verbod op het aanbieden van WeChat in appstores in de Verenigde Staten is door een rechter geblokkeerd. Het verbod perkt de vrijheid van meningsuiting mogelijk te veel in, oordeelde de rechtbank van San Francisco.

Het Amerikaanse ministerie van Handel kondigde vrijdag aan dat het de appstores van Apple en Google vanaf zondag verboden zou zijn WeChat aan te bieden. Volgens het Witte Huis vormt de app, die eigendom is van het Chinese technologieconcern Tencent, een gevaar voor de Amerikaanse nationale veiligheid.

De US WeChat Users Alliance, een groep die zegt op te komen voor de belangen van WeChat-gebruikers, spande een rechtszaak aan. De groep betoogde dat veel Chinees sprekende Amerikanen voor hun communicatie met vrienden in de VS en China dusdanig afhankelijk zijn van WeChat, dat een verbod inbreuk maakt op hun recht op vrije meningsuiting. Doordat China veel Westerse apps en sociale media aan banden heeft gelegd, is WeChat voor veel mensen namelijk de enige optie om berichtjes te sturen naar vrienden en kennissen in het Aziatische land.

Het dreigende verbod is nu tijdelijk afgewend door een voorlopige voorziening die de rechtbank in San Francisco heeft uitgevaardigd. Dat is een voorlopige beslissing die de rechter neemt, in afwachting van de verdere afwikkeling van een rechtszaak.

De Amerikaanse regering was ook van plan om Amerikaanse bedrijven te verbieden nog zaken te doen met WeChat in de Verenigde Staten. Daardoor dreigden bijvoorbeeld updates en het onderhoud voor de app na zondag niet langer door te gaan, met een steeds slechter functionerend programma als gevolg. Met de voorlopige voorziening zet de rechter ook door deze maatregelen een streep.

Eerder dit weekend schoven de VS al een verbod op het aanbieden van TikTok in appstores voor zich uit. Ook deze maatregel zou zondag gaan gelden. President Donald Trump toonde zich tevreden met een deal met softwareconcern Oracle en supermarktreus Walmart. Die twee bedrijven stappen samen voor 20 procent in het nieuw opgerichte TikTok Global. Oracle zal daarnaast alle Amerikaanse data van TikTok beheren. Eerder eiste Trump op straffe van een verbod dat de Amerikaanse activiteiten van TikTok aan een bedrijf uit de VS zouden worden verkocht. (ANP)

Lees meer over
1
Reacties
Peter Mul 24 september 2020 12:41

Ook in de tekst van dit artikel doorklinkt de antipathie tegen alles wat Trump roept.

Zakenmensen die voor eigen rekening en risico hun zaken afwikkelen kijken immers op een totaal andere wijze naar overeenkomsten en wetten dan juristen en ambtenaren.

Dit gaat ook op voor Trump, Wilders, Baudet, Orban en vele andere zakelijk redenerende politici, zij zien in de grote invloed van linkse massamedia, linkse journalisten, linkse leraren, linkse ambtenaren en rechters een ongewenste uitholling van de vrijheid van meningsuiting en besluitvorming t.g.v. het vestigen van een heilloze slaven en horige dictatuur.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.