Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Prijs internetaansluiting gaat fors omhoog

Kort IT-nieuws van vandaag.

22 april 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Chipbedrijven zetten opmars voort, Fugro daalt na cijfers

 Chipbedrijven zetten opmars voort
Chipbedrijven zetten opmars voort

De chipbedrijven gingen donderdag verder omhoog op de Amsterdamse beurs. Beleggers verwachten dat de sector zal blijven profiteren van het wereldwijde chiptekort. Bodemonderzoeker Fugro moest het ontgelden na teleurstellende kwartaalcijfers.

De Europese aandelenmarkten gingen overwegend licht vooruit na een stroom van bedrijfsresultaten van grote bedrijven als Nestlé, Credit Suisse en Renault. Verder werd uitgekeken naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), dat later op de dag bekend wordt gemaakt.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent hoger op 713,69 punten. De MidKap daalde een fractie tot 1028,71 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen klommen tot 0,6 procent.

ASML zette de opmars voort en was koploper in de AEX met een winst van 2,9 procent. De chipmachinemaker won een dag eerder al 3,8 procent dankzij een sterke kwartaalbericht. Chiptoeleverancier ASMI steeg 1,5 procent. RELX won 1,1 procent na een positieve handelsupdate. De dataleverancier bleef bij zijn vakbeursdivisie last houden van de coronacrisis. De overige divisies zijn volgens het bedrijf het jaar wel goed begonnen.

In de MidKap zakte Fugro 4,7 procent. De bodemonderzoeker werd ook in het eerste kwartaal stevig geraakt door de pandemie en de impact daarvan op de olie- en gasmarkt. De onderneming die veel oliebedrijven als klant heeft zag de kwartaalomzet flink dalen, maar wist het verlies wel terug te dringen. Ook Basic-Fit ging in het eerste kwartaal zwaar gebukt onder de lockdownmaatregelen, waardoor veel van zijn sportscholen gesloten moesten blijven. Het bedrijf zag de omzet en het aantal leden fors dalen. Basic-Fit hoopt dat zijn sportscholen in Nederland vanaf 11 mei weer open mogen. Het aandeel won 1 procent. Postbedrijf PostNL (min 6,1 procent) noteerde ex dividend.

In Zürich zakte Credit Suisse 4 procent. De Zwitserse bank leed in het eerste kwartaal minder verlies dan gevreesd. Credit Suisse waarschuwde echter voor een nieuwe klap door het financiële debacle rond het hedgefonds Archegos, dat niet aan zijn verplichtingen kon voldoen. Nestlé won 3 procent. Het Zwitserse levensmiddelenconcern profiteerde in het eerste kwartaal van de sterke vraag naar zijn koffieproducten. De koffiemerken Nespresso en Nescafé waren vooral populair door het vele thuiswerken vanwege de pandemie. De verkopen aan restaurants vielen veel lager uit door de lockdowns.

De euro was 1,2043 dollar waard, tegenover 1,2038 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 61,11 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder op 65,08 dollar per vat. (ANP)

 


 

Prijs internetaansluiting gaat fors omhoog

wanhoop
© Shutterstock - fizkes

Een groot deel van de Nederlanders gaat meer betalen voor internet, televisie en bellen. De grootste telecomaanbieders KPN en Ziggo maken binnenkort hun nieuwe tarieven bekend. Volgens prijsvergelijker Pricewise kunnen consumenten dit jaar een gemiddelde prijsstijging van 27 euro per jaar verwachten.

Pricewise verwacht dat KPN de tarieven vanaf juli met 2,50 euro per maand verhoogd. "Bij KPN ligt de investering in het netwerk en de uitrol van glasvezel aan de prijsstijging ten grondslag", zegt telecomexpert Jeroen Snellen van de vergelijkingssite. Ziggo zou de tarieven in juli met 2 euro per maand verhogen. Ook Ziggo investeert in het netwerk zodat er hogere downloadsnelheden kunnen worden geleverd.

De verwachte stijging voor dit jaar is wat hoger dan die van 2020. Toen was de gemiddelde stijging 20 euro. De afgelopen drie jaar stegen de telecomtarieven voor de consument elk jaar met gemiddeld 25 euro.

T-Mobile liet de prijzen eerder dit jaar al stijgen met de toen geldende inflatiecorrectie van 1,6 procent. Bij prijsstijgingen die hoger zijn dan de inflatie, hebben klanten het recht hun contract kosteloos op te zeggen en over te stappen. Volgens Pricewise is dat waarschijnlijk het geval bij KPN en Ziggo. De prijsvergelijker verwacht dat de providers hun tarieven begin mei bekendmaken. (ANP)

 


 

Servers van Google voortaan gekoeld met industriewater

Google Eemshaven
Google Eemshaven © Shutterstock - Rudmer Zwerver

De servers in Google’s datacentrum in Eemshaven hoeven niet langer gekoeld te worden met drinkwater. Vanaf dinsdag kunnen bedrijven in het Groningse industriegebied gebruik maken van gezuiverd industriewater.

Het project is een samenwerking van Waterbedrijf Groningen, North Water en Google. Google heeft 45 miljoen euro in de nieuwe waterzuivering en leidingen geïnvesteerd, en is ook de eerste afnemer van het industriewater.

Het industriewater wordt gemaakt van oppervlaktewater uit het naastgelegen Eemskanaal. Vooralsnog werd er drinkwater als koel- en proceswater gebruikt in het industriegebied, wat minder duurzaam is. In de toekomst hopen de bedrijven het project nog meer te verduurzamen door gezuiverd rioolwater te leveren aan de Eemshaven. (ANP)

 


 

'Helft Nederlanders ziet digitale euro wel zitten'

De Nederlandsche Bank
© Shutterstock - Jarretera

Ruwweg de helft van de Nederlanders zou best een betaalrekening voor digitale euro’s willen openen bij de centrale bank. Dat constateert De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van eigen onderzoek. Wat mensen dan vooral aanspreekt is dat een centrale bank anders dan een normale bank niet uit is op het maken van winst. Ook vinden ze het belangrijk dat de kans op diefstal en fraude van hun tegoeden tot een minimum wordt beperkt.

Aanleiding voor de studie is een verkenningstraject dat DNB met andere centrale banken in Europa doorloopt. De eurozone zou over vier jaar zomaar de beschikking kunnen hebben over een eigen digitale munt, zei president Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) onlangs.

Daarmee zouden we dan dezelfde betalingen kunnen doen als we nu doen met bijvoorbeeld een pinpas. Maar in de nieuwe situatie zou er bij de betaling geen rol meer weggelegd zijn voor normale, commerciële banken. In plaats daarvan gaat de transactie direct via de centrale bank.

Voor het Nederlandse onderzoek zijn enkele duizenden mensen ondervraagd. Er werd gekeken naar hun tevredenheid over het huidige betalingsverkeer en hun interesse in een mogelijke digitale euro. Volgens DNB blijkt dat het idee "potentie" heeft, ondanks het feit dat burgers al heel tevreden zijn over hoe zij nu hun betalingen doen.

Relatief veel mannen, jongeren, hoogopgeleiden en stedelingen zien wel wat in een betaalrekening voor digitale euro's. Maar er is ook nog een grote groep, circa de helft van de mensen, die nog niet bekend is met de term digitaal centralebankgeld. En van de mensen die er wel van hebben gehoord, geven de meesten aan niet precies te weten wat hiermee wordt bedoeld.

De ECB kondigde ruim een jaar geleden aan samen met een aantal andere centrale banken de mogelijkheden te bestuderen om eigen cryptomunten op te zetten. Een speciaal onderzoeksteam wil onder andere weten in wat voor situaties cryptomunten een voordeel opleveren. Het idee van een nieuwe digitale euro is nadrukkelijk niet bedoeld om contant geld te vervangen. Cash moet sowieso beschikbaar blijven. DNB zal de komende tijd met regelmaat onderzoek naar de digitale euro blijven doen. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.