Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Poolse premier roept parlement bijeen na serie cyberaanvallen

Kort IT-nieuws van vandaag.

15 juni 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

137.000 vaccinaties niet geregistreerd door storing bij GGD

Door een storing bij de GGD zijn zo'n 137.000 vaccinaties vorige week niet goed geregistreerd, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Volgens de laatste cijfers van het instituut zijn er vorige week 1.530.543 eerste en tweede coronaprikken gezet.

Met het geschatte aantal prikken dat niet is geregistreerd komt het totaal uit op iets minder dan 1,7 miljoen vaccinaties. Dat getal komt overeen met wat het ministerie van Volksgezondheid dinsdag naar buiten bracht. De GGD werkt volgens het RIVM nog aan een oplossing voor de storing. Volgende week zijn de cijfers naar verwachting weer volledig bijgewerkt.

In totaal zijn nu 12.442.436 vaccinaties uitgedeeld, waarvan een deel dus berust op een schatting. (ANP)

 


 

Britse toezichthouder onderzoekt macht Apple en Google

Google
© Google

De Britse markttoezichthouder Competition and Markets Authority (CMA) gaat nader onderzoek doen naar de sterke machtspositie van de techbedrijven Apple en Google bij de besturingssystemen voor mobiele telefoons en bij appstores. Volgens de CMA kunnen consumenten door die dominante positie op verschillende terreinen benadeeld worden.

De mededingingswaakhond neemt daarvoor het besturingssysteem iOS van Apple en Android van Google onder de loep, net als de App Store en Play Store en de web browsers Safari en Chrome. Er wordt gekeken of de controle van de twee bedrijven over deze zogenoemde 'mobiele ecosystemen' de concurrentie ondermijnt. De CMA is bezorgd dat bijvoorbeeld innovatie wordt verminderd en dat consumenten meer moeten betalen voor mobiele apparaten, apps en andere diensten.

In de studie van maximaal twaalf maanden zal ook worden gekeken naar de marktmacht van Apple en Google op de ontwikkelaars van apps, aldus de CMA. Er lopen ook al andere afzonderlijke onderzoeken van de kartelwaakhond tegen de twee Amerikaanse bedrijven. "Ons werk rond big tech heeft al enkele zorgwekkende trends blootgelegd en we weten dat consumenten en bedrijven schade kunnen oplopen als daar niet tegen wordt opgetreden", zei CMA-directeur Andrea Coscelli. (ANP)

 


 

Poolse premier roept parlement bijeen na serie cyberaanvallen

hack
© Shutterstock

Poolse parlementariërs komen woensdag achter gesloten deuren bijeen om bijgepraat te worden over cyberaanvallen tegen hun land. Hackers hadden het volgens Poolse media onder meer voorzien op de mailbox en accounts op sociale media van Michal Dworczyk, de rechterhand van de premier die ook verantwoordelijk is voor het Poolse vaccinatieprogramma.

Premier Mateusz Morawiecki heeft zelf gevraagd om de speciale zitting van het parlement. Hij wil volgens zijn woordvoerder een recente "serie enorme cyberaanvallen" tegen zijn land bespreken. Die zouden gevolgen hebben gehad voor een groot aantal mensen, onder wie ook politici.

Het is onduidelijk om hoeveel incidenten het precies gaat, maar het voorval met Dworczyk kreeg eerder deze maand veel aandacht. Hij heeft volgehouden dat hackers geen vertrouwelijke informatie hebben buitgemaakt uit zijn mailbox. Poolse topfunctionarissen hebben het vermoeden uitgesproken dat Rusland iets te maken had met het incident.

Het parlement komt volgens voorzitter Elżbieta Witek woensdag om 09.00 uur bijeen. (ANP)

 


 

Twitter: Willem Engel moest tweet over Eriksen verwijderen

Twitter heeft Willem Engel, voorman van Viruswaarheid, opgedragen om zijn tweet over de Deense voetballer Christian Eriksen te verwijderen. Dat heeft hij gedaan. Ook werd zijn account @willem_engel tijdelijk geschorst. Het is niet bekend hoelang die schorsing duurt, maar Engel heeft sindsdien nog geen nieuwe tweets geplaatst. Zijn oude tweets zijn wel zichtbaar.

Eriksen zakte zaterdag in elkaar tijdens de EK-wedstrijd van zijn land en werd op het veld gereanimeerd. Engel suggereerde dat dit te maken had met vaccinaties en riep op met de prikken te stoppen.

Twitter laat dinsdag in een verklaring weten dat het niet is toegestaan om onjuiste berichten over vaccinaties te plaatsen. Het gaat dan bijvoorbeeld om "ontkrachte beweringen over de nadelige gevolgen van vaccinaties" en om "onjuiste beweringen die de indruk wekken dat vaccins worden gebruikt om bewust schade te berokkenen". Als Engel vaker in de fout gaat, zou dat ertoe kunnen leiden dat zijn account definitief wordt geblokkeerd.

De werkgever van Eriksen, de Italiaanse voetbalclub Internazionale, liet overigens weten dat de Deen niet is gevaccineerd tegen het coronavirus. Eriksen zelf meldde inmiddels op Instagram dat het naar omstandigheden goed met hem gaat. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.