Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Politie gaat door hack getroffen bedrijven benaderen

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Politie gaat door hack getroffen bedrijven benaderen

politie
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com - Jos @ FPS-Groningen

De politie gaat bedrijven die afgelopen week getroffen werden door de hack actief benaderen en ze vragen om aangifte te doen. Door de informatie die ze daarmee krijgen kunnen de politie, cyberbeveiligingsbedrijven en opsporingsdiensten in andere landen meer te weten komen over de werkwijze van de hackers.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd bekend dat de aan Rusland gelinkte hackersgroep REvil, gijzelsoftware wist te verspreiden via zogeheten VSA-software van Kaseya. Die firma beheert veel IT-systemen van bedrijven.

Wereldwijd werden tot 1500 bedrijven getroffen. In Nederland zou het aantal bedrijven en de schade beperkt zijn gebleven. De hackers eisen een losgeld van 70 miljoen dollar in bitcoin om de getroffen computersystemen weer vrij te geven.

 


 

De Jonge: toch 2 weken wachten met feesten na laatste coronaprik

VWS-minister De Jonge
Hugo de Jonge - Rijksoverheid

De corona-app CoronaCheck gaat voortaan toch pas twee weken nadat de tweede vaccinatie - of na één prik met het Janssen-vaccin - een QR-code geven. Dat heeft zorgminister Hugo de Jonge gezegd. Tot dusver mocht iedereen meteen na de tweede prik - of na één prik met het Janssen-vaccin - weer naar de club of discotheek.

"We zien het aantal besmettingen sterk oplopen", zegt De Jonge. "Dat was deels ook wel te verwachten, maar met deze snelheid is het toch een reden voor zorg en alertheid." De bewindsman benadrukt dat meer bewegingsvrijheid "niet gratis" is.

Daarom kan straks pas twee weken na volledige vaccinatie een QR-code worden aangemaakt die toegang geeft tot bijvoorbeeld horecagelegenheden en evenementen waar geen anderhalve meter afstand gehouden hoeft te worden. De aanpassing gaat "op korte termijn" in, laat de minister weten.

De Gezondheidsraad houdt twee weken aan als termijn voor een goede bescherming. Deskundigen waarschuwden de afgelopen week al voor de risico's op een uitbraak als er veel mensen bij elkaar zijn, zonder afstand, terwijl de vaccins nog niet goed genoeg werken. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.