Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Poetin noemt cyberaanvallen 'kluchtige' beschuldigingen

Kort IT-nieuws van vandaag.

15 juni 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Gerechtshof verwijst zaak over 5G-verbod naar bestuursrechter

5G op chippatroon
© KPN

Het gerechtshof in Den Haag buigt zich niet inhoudelijk over een zaak over het al dan niet instellen van een verbod voor het gebruik van 5G-technologie. Volgens de rechter hoort de zaak niet bij de civiele rechter, maar bij een bestuursrechter thuis. Om die reden werd de Stichting Stop5GNL in haar vorderingen tegen het gebruik van 5G niet-ontvankelijk verklaard.

Stichting Stop5GNL wil inwoners van Nederland beschermen tegen vermeende gezondheidsrisico’s. Die ontstaan in hun ogen als gevolg van elektromagnetische velden die worden gebruikt voor mobiele communicatie en in het bijzonder 5G. De stichting begon een procedure tegen de Staat om tot een verbod op 5G te komen.

De stichting meent onder meer dat de overheid de gezondheidsrisico's onvoldoende zou hebben onderzocht. De stralingswaarde van antennes die in Nederland wordt gemeten ligt volgens rijksoverheid evenwel ver onder het niveau dat er volgens deskundigen schade voor het lichaam kan ontstaan.

De voorzieningenrechter had de vorderingen van de stichting afgewezen. Rapporten van deskundigen waarop de Staat zijn beleid baseert, gaven geen aanleiding tot een verbod op de uitrol van 5G. Daarop werd door de stichting hoger beroep ingesteld, maar het gerechtshof vindt dat de stichting het besluit van de Staat bij de bestuursrechter moet aankaarten. (ANP)

 


 

Storing T-Mobile lijkt oorzaak van telefoonproblemen instanties

Winkel van T-Mobile
© CC - Flickr

Een storing bij T-Mobile was waarschijnlijk de oorzaak van dat talrijke instanties, waaronder bedrijven en lokale overheden, dinsdagochtend kampen met telefoonproblemen. Dit heeft het telecombedrijf laten weten. Volgens een woordvoerder zorgde de storing ervoor dat inkomende en uitgaande gesprekken soms niet mogelijk zijn. Inmiddels zijn de problemen verholpen. T-Mobile kon nog niet zeggen wat de oorzaak van de storing was.

Onder meer het provinciehuis van Drenthe, gemeenten zoals Zwolle en Veenendaal en het Zeeuwse Adrz-ziekenhuis waren dinsdagochtend niet of slecht bereikbaar door de problemen. Eerder werd al duidelijk dat organisaties zoals de ANWB, rechtbanken en het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB), telefonisch niet bereikbaar waren.

De zegsman van T-Mobile wees er eerder op dat de problemen met bellen mogelijk niet alleen werden veroorzaakt door de storing bij zijn bedrijf, maar dat er ook andere storingen kunnen zijn die meespelen. KPN geeft aan dat er in zijn netwerken geen sprake is van een storing rond de genoemde instanties. Wel signaleerde KPN een lokale telefoonstoring rond Culemborg. Maar die heeft volgens een zegsman waarschijnlijk niet met de landelijke hinder bij de organisaties te maken. (ANP)

 


 

EU-hof: niet alleen Ierland mag Facebook aanpakken

Facebook
© Shutterstock

Nationale toezichthouders in de EU kunnen optreden tegen bedrijven die de Europese privacyregeling (GDPR, in Nederland ook bekend als Algemene verordening gegevensbescherming AVG) schenden, ook als het beoogde bedrijf niet is gevestigd in dat land. Dat oordeelt het Europees Hof van Justitie in een zaak die door de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit was aangespannen tegen Facebook.

De uitspraak is een tegenvaller voor Facebook. Het Europese hoofdkantoor van de Amerikaanse techreus staat in Ierland. België wil dat het sociale netwerk stopt met het volgen van de surfgeschiedenis met behulp van cookies van niet-gebruikers. Maar volgens Facebook is dat een zaak voor de Ierse autoriteiten.

De Europese rechter oordeelt nu dat de regels ruimte laten voor nationale toezichthouders om in te grijpen en staat de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit dus toe actie te ondernemen tegen Facebook. (ANP)

 


 

Poetin noemt cyberaanvallen 'kluchtige' beschuldigingen

Vladimir Poetin
Vladimir Poetin © Shutterstock - Asatur Yesayants

President Poetin heeft westerse beschuldigingen aan het adres van Rusland over cyberaanvallen als volstrekt onbewezen beweringen afgedaan. "Wij worden van van alles beschuldigd, bemoeienis met verkiezingen, cyberaanvallen tegen de VS, enzovoort, enzovoort. Maar niet één keer zijn de beschuldigingen met bewijzen gestaafd, ze worden kluchtig en missen elke grond." Dit zei Poetin in gesprek met de Amerikaanse nieuwszender NBC.

Poetin ontmoet woensdag in Genève zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden. Die maakt een reis door Europa en riep de Europese NAVO-landen op steviger op te treden tegen Russische "agressie". De verwachtingen van de eerste Russische top tussen deze twee leiders zijn niet hoog gespannen. Biden heeft gezegd dat hij vooral wil voorkomen dat de relatie met Rusland nog slechter wordt.

Poetin bevestigde tegenover NBC dat een van de onderwerpen die ter sprake kan komen, de uitwisseling van gevangenen is. Zo is bijvoorbeeld de Amerikaan Paul Whelan in Rusland tot zestien jaar cel veroordeeld wegens spionage. Een andere Amerikaan zit negen jaar vast voor het mishandelen van een agent tijdens dronkenschap. De VS houden onder anderen de Russische wapenhandelaar Viktor Bout en drugssmokkelaar Konstantin Jarosjenko vast. (ANP)

 


 

ACM: dreigend tekort aan 06-nummers verder afgewend

iPhone 12 in hand
© Shutterstock - Mr.Whiskey

Het afgelopen jaar zijn er bijna 1,5 miljoen mobiele telefoonnummers opnieuw uitgegeven. Daardoor is het dreigende tekort aan mobiele telefoonnummers opnieuw afgenomen, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dat komt onder meer doordat een telecompartij van de Nederlandse markt verdween.

De nummers die zijn vrijgegeven stonden tot dusver "op pauze". Deze pauzeperiode moet zoveel mogelijk voorkomen dat iemand die het nummer net gekregen heeft gebeld wordt door mensen die het oude nummer nog hebben. De ACM wil niet zeggen om welke telecompartij het gaat, maar wel dat deze partij in 2018 failliet ging. Daardoor is er in de cijfers wel een vertekend beeld van de werkelijke hoeveelheid beschikbare nummers, omdat er nog 480.000 mobiele nummers zijn die nog bij deze partij hoorden. Omdat het faillissement langer dan een jaar geleden is, de tijd waarin de nummers 'op slot' gaan, gaat de ACM deze nummers dit jaar met prioriteit uitgeven.

De uitgifte van mobiele telefoonnummers daalt al enkele jaren gestaag. In 2020 zette deze daling verder door. Toen waren er in totaal ruim 52 miljoen mobiele nummers toegekend, in 2019 waren dat er nog bijna 53 miljoen. In 2017 startte de ACM een onderzoek, vanwege de toen hoge aantallen uitgegeven 06-nummers. Daaruit kwam naar voren dat mobiele aanbieders nog genoeg nummers op voorraad hadden.

De ACM bepaalt op basis van de plannen voor de nummers wat ermee gebeurt en houdt toezicht op het gebruik van de nummers. Over die plannen gaat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Die bepaalt welke nummerreeksen bestemd zijn voor welk doel, zoals een informatienummer. Per doel is een beperkt aantal nummers beschikbaar, wat tot tekorten kan leiden.

Hoewel er nog steeds veel mobiele telefoonnummers opnieuw worden uitgegeven, is het percentage verstrekte nummers vorig jaar voor het eerst sinds 2012 onder de 90 procent uitgekomen, concludeerde de ACM verder. In totaal zijn er 60 miljoen nummers beschikbaar. Daarvan zijn er ongeveer 87 procent van uitgegeven. Er zijn nog andere nummerreeksen beschikbaar maar die moeten eerst vrijgegeven worden door het ministerie. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.