Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Oud-veiligheidsbaas Uber aangeklaagd om stilhouden hack

Kort nieuws van vandaag.

21 augustus 2020

Kort nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van vandaag:

 

 


1,47 miljoen smartphone-gebruikers kunnen CoronaMelder niet gebruiken

infected

De corona-app CoronaMelder kan door ruim 1,47 miljoen smartphone-eigenaren niet gebruikt worden. Dat meldt NU.nl op basis van cijfers van het ministerie van Volksgezondheid. De betreffende smartphones draaien op een te oude versie van Android of iOS.

De app CoronaMelder gebruikt een framework van Google en Apple dat alleen werkt met Android 6.0 of hoger en iOS 13.5 of hoger. Op oudere versies van de besturingssystemen werkt de app dus niet. Dat blijkt het geval op 5 procent van de Android-smartphones (425.000 gebruikers) en 15 procent van de iPhones (278.000 gebruikers) van twaalf jaar of ouder. Ook hebben 278.000 smartphones een ander besturingssysteem dan Android of iOS. 

De app is overigens nog niet in heel Nederland te gebruiken. Op dit moment wordt de app getest in Drenthe en Twente. Rond 1 september moet de app in heel Nederland uitgerold worden. (EME)

 

 


Grondlegger vrouwelijke computerstem overleden

Ann Syrdal, een psycholoog en computerwetenschapper, is op 74-jarige leeftijd overleden. Dat meldt The New York Times. Syrdal werkte halverwege de jaren '80 met een kleine groep wetenschappers bij AT&T aan de ontwikkeling van synthetische spraaksystemen. Ze werkte onder meer mee aan spraaksystemen die als vrouwen klonken, waarmee de basis voor digitale assistenten als Siri en Alexa werd gelegd.

AT&T toonde in 1939 al een eerste spraaksysteem, maar in de jaren '80 was dit alles nog altijd vrij primitief. Syrdal werkte aan het verder ontwikkelen van de systemen. In de jaren '90 begon AT&T met het inzetten van de nieuwe systemen, waarmee slechthorenden bijvoorbeeld synthetische spraak konden genereren voor telefoontjes. Maar de stemmen waren nog altijd mannelijk. Syrdal ontwikkelde in 1990 een stem die vrouwelijk was. 

Tien jaar later maakte Syrdal onderdeel uit van een ander AT&T-lab, waar ze een systeem genaamd Natural Voices ontwikkelden. Dat werd de standaard voor spraaksynthese. En daarin zat ook de "eerste echte vrouwelijke synthetische stem van hoge kwaliteit", zoals Syrdal en haar team dat omschreven. In 2008 werd Syrdal geëerd om haar bijdragen aan spraaksynthese, en werd ze een fellow van de Acoustical Society of America. 

Syrdal overleed op 24 juli in haar eigen huis in Californië. Het nieuws is nu echter pas naar buiten gekomen. Haar dochter Kristen Lasky laat weten dat ze overleden is aan kanker, en dat ze 74 jaar oud werd. Syrdal laat een partner, een zoon, twee dochters en acht kleinkinderen na. (EME)

 

 


Bestuur Adyen haalt 692 miljoen euro op met aandelenverkoop

geld

Bestuurders van betalingsbedrijf Adyen gaan hebben gezamenlijk ruim 692 miljoen euro opgehaald met de verkoop van een deel van hun belang in het betalingsbedrijf. Topman Pieter van der Does, technologiedirecteur Arnout Schuijff, financieel directeur Ingo Uytdehaage en commercieel directeur Roelant Prins verkochten 15 procent van hun gezamenlijke aandelen in de onderneming. Dat komt neer op ongeveer 1,7 procent van alle aandelen.

De aandelen van Adyen waren op de beurs donderdag 1420,50 euro per stuk waard. De vier bestuurders verkochten hun stukken voor 1365 euro per stuk. Zo'n korting is gebruikelijk bij dergelijke plaatsingen.

De vier bestuurders lieten weten dat de verkoop niet betekent dat ze minder vertrouwen in Adyen hebben. Ze willen voor hun vermogen echter minder afhankelijk zijn van slechts één bedrijf.

De bestuursleden van Adyen profiteren van de sterk gestegen prijs van de aandelen in de betalingsverwerker. Het bedrijf ging in juni 2018 naar de beurs voor een introductieprijs van 240 euro, maar verdubbelde al binnen enkele dagen. Uitgaande van de huidige aandelenprijs zijn mede-oprichters Schuijff en Van der Does miljardair. (ANP)

 

 


Oud-veiligheidsbaas Uber aangeklaagd om stilhouden hack

bitcoins
© CC0 - Freegreatpicture.com - Max Pixel

Voormalig veiligheidsdirecteur van Uber Joseph Sullivan is aangeklaagd voor het stilhouden van een hack van de taxi-app in 2016. Daarbij kwamen de persoonlijke gegevens van 57 miljoen klanten en chauffeurs op straat te liggen. In plaats van het melden van de hack bij de autoriteiten besloot Sullivan die stil te houden en de hackers af te kopen.

Volgens de openbaar aanklager had Sullivan naar marktwaakhond FTC moeten stappen, die op dat moment een andere hack bij Uber uit 2014 onderzocht. In plaats daarvan betaalde hij de hackers 100.000 dollar in bitcoins. Daar gebruikte hij een programma voor waarbij Uber het melden van gevonden kwetsbaarheden in zijn computercode beloont.

Sullivan wordt obstructie van de rechtsgang en het nalaten van het melden van een misdrijf ten laste gelegd. Volgens de oud-Uberdirecteur is de zaak echter misplaatst. Een woordvoerder van Sullivan liet weten dat bij Uber een groot team met enkele van de beste computerexperts de hack onderzocht en dat zonder Sullivan en dat team de twee daders nooit waren gepakt. Bovendien was de afdeling juridische zaken van Uber volgens Sullivan verantwoordelijk voor het doen van een melding van de hack.

De twee hackers bekenden vorig jaar schuld aan computerfraude. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.