Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. 'Oud-Google-topman Eric Schmidt koopt Cypriotische nationaliteit'

Kort IT-nieuws van vandaag.

10 november 2020

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

 

 

Celstraf voor frauderende ex-medewerker Microsoft

Een Amerikaanse jury heeft een voormalig programmeur van Microsoft veroordeeld tot een celstraf van negen jaar. De 26-jarige man heeft meer dan 10 miljard dollar aan digitaal tegoed weggesluisd. Naast een celtraf moet de man ook 8,3 miljoen dollar aan schadevergoeding betalen.

De man was sinds 2016 in dienst van Microsoft maar werkte daarvoor als freelancer voor het bedrijf. In 2018 werd hij ontslagen toen de fraude werd ontdekt. Volgens de openbaar aanklager waren veel technische kennis en vaardigheden nodig om de zaak rond te krijgen. 

De programmeur testte het online winkelplatform van Microsoft en had zo toegang tot digitaal tegoed, zoals cadeaukaarten. Hij verkocht dat digitale tegoed vervolgens op internet. Van het geld dat hij daarmee verdiende kocht de ex-programmeur een huis van meer dan 1,6 miljoen dollar en een Tesla van 160.000 dollar.

 

 

'Merken XS4ALL en Telfort stonden één systeem in de weg'

Jean-Pascal van Overbeke
Jean-Pascal van Overbeke © KPN

KPN wilde van de merken Telfort en XS4All af om zo het hele bedrijf van één systeem gebruik te laten maken. De merken hadden namelijk ieder een eigen technologisch platform en klantensystemen, zegt Jean-Pascal van Overbeke van KPN in een interview in De Telegraaf. De nieuwe strategie van het telecombedrijf werkte echter niet bij zo'n gefragmenteerd systeem. Ook werd innovatie volgens Van Overbeke daardoor bemoeilijkt.

Volgens Van Overbeke, die bij KPN verantwoordelijk is voor de consumentenmarkt, moet KPN zijn diensten anders aan klanten aanbieden. Zo kunnen die nu allemaal losse diensten zoals vast internet, mobiel internet en televisiediensten naar keuze aan elkaar koppelen. "Als je innovaties telkens twee of drie keer moet doorvoeren, ben je uiteindelijk log en langzaam, terwijl de markt eist dat je bovenop die innovaties zit."

Vooral het stoppen met het merk XS4All riep veel weerstand op. Dat had Van Overbeke maar ten dele voorzien. "Het was een moeilijke beslissing en je hoopt stiekem het verlies van klanten te beperken." Uiteindelijk is de bodem van het klantenverlies nu in zicht, onder meer omdat steeds meer mensen glasvezelinternet nemen.

Overigens blijft de merknaam XS4All voorlopig behouden. Pas als het product dat KPN aanbiedt "net zo goed of beter is" worden er geen nieuwe klanten meer geaccepteerd bij dat merk, zegt Van Overbeke. Bestaande klanten kunnen sowieso bij XS4All blijven. (ANP)

 

 

'Oud-Google-topman Eric Schmidt koopt Cypriotische nationaliteit'

Eric Schmidt

Voormalig topman Eric Schmidt van Google heeft een aanvraag ingediend om de Cypriotische nationaliteit te verkrijgen. De Amerikaanse website Recode ontdekte een publicatie van de overheid van Cyprus daarover. Schmidt heeft gebruikgemaakt van het omstreden programma waarbij vermogende mensen de nationaliteit van Cyprus kunnen kopen. De eilandstaat heeft onlangs aangekondigd daarmee te stoppen.

Schmidt is nog altijd een van de grootste aandeelhouders in Google en is 15 miljard dollar waard. Zijn vrouw en dochter hebben ook toestemming gekregen om de Cypriotische nationaliteit te krijgen.

Dat kan het makkelijker maken om binnen de Europese Unie te reizen. Het gunstige belastingklimaat in Cyprus speelt ook mee al moeten Amerikanen hun Amerikaanse nationaliteit opgeven om in eigen land niet meer aangeslagen te worden.

In zijn tijd bij Google was Schmidt een groot voorstander van het optimaal gebruikmaken van belastingvoordelen die regeringen het bedrijf boden. Daardoor betaalde Google relatief weinig belasting, wat de laatste jaren steeds meer kritiek oplevert. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.