Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Opnieuw overname KPN in voorbereiding

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

'Twitter voerde gesprekken over inlijving Clubhouse'

Twitter
© CCO / Pixabay

Twitter heeft de voorbije maanden gesprekken gevoerd over een mogelijke overname van Clubhouse, een app voor groepsgesprekken en audiofeeds die snel aan populariteit heeft gewonnen. Dat schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. In die gesprekken zou Clubhouse een waarde van ongeveer 4 miljard dollar zijn toegedicht.

De onderhandelingen over de beoogde inlijving zijn volgens bronnen al afgekapt. Het is niet duidelijk waarom die gesprekken afketsten. Vertegenwoordigers van Twitter en Clubhouse weigerden commentaar.

Eerder kwam al naar buiten dat Clubhouse bij een nieuwe investeringsronde mikt op een waardering van 4 miljard dollar. De audio-app zou na de interesse van Twitter zijn begonnen met de zoektocht naar andere investeerders die ook vinden dat het bedrijf zoveel waard is.

Clubhouse is een sociaal medium waar mensen samenkomen voor groepsgesprekken over een specifiek thema of om interviews te beluisteren. De vorig jaar gelanceerde app is op dit moment alleen nog beschikbaar voor Apple-gebruikers. Door de coronacrisis en de lockdowns is de populariteit van Clubhouse sterk gestegen. Daarbij hielp het dat al snel grote namen uit Hollywood en het bedrijfsleven de app begonnen te gebruiken.

Twitter heeft inmiddels een concurrerende dienst opgezet, Spaces genaamd. Ook hier kunnen gebruikers van de app anderen uitnodigen voor live-audiogesprekken. Die Twitter-functie zit nu nog in een testfase. (ANP)

 


 

Opnieuw overname KPN in voorbereiding

KPN Hoofdkantoor
KPN hoofdkantoor © CC0 - WikiCommons - Massimo Catarinella

Twee investeringsfondsen bereiden een overnamebod op KPN voor, meldt The Wall Street Journal. Het Zweedse EQT en het Amerikaanse Stonepeak zouden samen zo'n 12,5 miljard euro overhebben voor de Nederlandse marktleider in telecommunicatie.

De geboden prijs per aandeel zou daarmee boven de 3 euro uitkomen. De handel in KPN sloot woensdag op 2,88 euro per aandeel, waarmee het bedrijf volgens het FD in totaal ongeveer 12 miljard euro waard is op het moment.

De investeringsfondsen bereiden een accountantsonderzoek voor met het doel om deze lente een formeel bod te doen op KPN. Het kan daarbij nog het geval zijn dat EQT en Stonepeak een extra partij in de arm nemen voor de overname, aldus ingewijden. Die sloten ook niet uit dat de fondsen nog concurrentie krijgen van andere geïnteresseerde partijen.

De laatste tijd staken geruchten over een mogelijke overname van KPN, door de Zweedse investeerder EQT, de kop op. Sowieso wordt KPN de laatste jaren door marktkenners wel vaker als overnameprooi gezien. Dat de Zweden kansen zien in de telecomwereld is bekend. Eerder telde EQT, met het hoofdkantoor in Stockholm, al miljarden euro's neer voor Zayo Group, een bedrijf dat actief is met glasvezelnetwerken. Ook investeerde EQT onder meer in het Nederlandse DELTA Fiber.

Volgens het FD is EQT waarschijnlijk vooral geïnteresseerd in de glasvezelinfrastructuur van KPN. Die kan langdurig een stabiele opbrengst opleveren, aldus de zakenkrant.

Voor een succesvolle overname is zowel medewerking van de Nederlandse staat als van KPN zelf nodig. De Nederlandse staat, die de telecomsector onder de kritieke infrastructuur rekent, kan voor een overname gaan liggen als de nationale veiligheid of het publieke belang bij een overname wordt geschaad. Of KPN geïnteresseerd zal zijn in het bod, blijft nog de vraag. KPN-topman Joost Farweck zei eerder in zijn algemeenheid dat KPN het financieel goed voor elkaar heeft en de hulp van investeerders niet nodig heeft. (ANP)

 


 

Klacht tegen Google in Frankrijk om privacy van gebruikers

Max Schrems
Max Schrems © CC BY-SA 3.0 - Wikimedia - Manfred Werner

Er is een klacht ingediend in Frankrijk tegen Google vanwege vermeende schendingen van de Europese privacyregels bij advertenties. De klacht bij de Franse toezichthouder CNIL komt van de privacy-activist Max Schrems.

Google zou geen toestemming vragen van gebruikers voor het tonen van gepersonaliseerde advertenties op smartphones met het mobiele besturingssysteem Android van het Amerikaanse bedrijf.

De klacht komt van de lobbygroup Noyb van Schrems. Hij stelt dat Google de wet overtreedt door geen toestemming te vragen voor die reclametool. De activist nam eerder ook al Apple op de korrel vanwege een vergelijkbare zaak. Hij diende daarover klachten in bij de Duitse en Spaanse privacywaakhonden.

In Frankrijk ligt Apple daarnaast onder vuur van een lobbygroep voor beginnende bedrijven en een groep investeerders. Ook zij vinden dat het technologieconcern de regels van de Europese Unie rond privacy schendt met het verzamelen van gebruikersgegevens. De CNIL is bezig die klacht te onderzoeken.

Schrems voert ook al jaren een campagne tegen Facebook over regels rond privacy.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.