Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Opnieuw ontslag van Google-ethica na kritiek op bedrijfsbeleid

Kort IT-nieuws van vandaag.

22 februari 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

 


 

'EU moet voorbeeld Australië volgen in aanpak big tech-bedrijven'

Wout van Wijk
Wout van Wijk © News Media Europe

Uitgevers van nieuwsmedia zouden graag zien dat de Europese Unie delen van de Australische wetgeving kopieert die grote techbedrijven als Facebook en Google dwingt te betalen voor het overnemen van nieuwsberichten. Daarvoor is ondertussen een lobby gestart.

Volgens de uitgevers zou ook in de Europese Unie sprake moeten zijn van een bindende arbitrage als het uitgevers en techbedrijven niet lukt om tot overeenstemming te komen over betalingen bij het plaatsen van content op de techplatforms. Zij willen dat er een speciale clausule wordt opgenomen in de in december voorgestelde wetgeving om de grote techbedrijven aan banden te leggen, de zogenoemde Digital Markets Act.

De sector ziet zijn kans schoon om de kwestie nu door te drukken nadat Facebook in reactie op een soortgelijke Australische maatregel geen nieuws meer deelt in dat land. Uitgevers hebben de afgelopen jaren flink aan advertentie-inkomsten verloren door de opkomst van digitale platforms die met de advertentiebudgetten aan de haal gingen.

Volgens de European Publishers Council is duidelijk dat zonder de Australische aanpak, techbedrijven dreigen weg te lopen van de onderhandelingen, waarbij ze zich mogelijk geheel uit markten terugtrekken. De EU heeft al overeenstemming bereikt over een aparte auteursrechtwet om uitgevers te helpen compensatie te vragen van de platforms, na jaren van onderhandelingen tussen de industrie en beleidsmakers.

Voor sommige uitgevers gaan de regels nog niet ver genoeg. Frankrijk is tot dusver een van de weinige landen die de auteurswet toepast, maar de Franse mededingingsautoriteit moest vorig jaar ingrijpen om Google, dat onderdeel is van Alphabet, te dwingen om te betalen voor het weergeven van nieuws. Toen Frankrijk de wet invoerde, kleedde Google zijn zoekresultaten voor nieuws uit. Begin dit jaar werd afgesproken dat over een individuele licentieovereenkomsten zal worden onderhandeld.

"De techgiganten vinden nog steeds manieren om zich te onttrekken aan hun verplichtingen jegens uitgevers, zelfs nu de auteursrechtregels van de EU van kracht zijn, aldus Wout van Wijk, uitvoerend directeur van News Media Europe, een overkoepelende organisatie die nationale uitgeversverenigingen vertegenwoordigt. "We zouden blij zijn met een clausule die bindende arbitrage verplicht stelt." (ANP)

 


 

Amerikaanse regering vraagt Taiwan om hulp vanwege chiptekort

Joe Biden
De Amrikaanse president Joe Biden © WhiteHouse.gov

De Amerikaanse regering heeft Taiwan om hulp gevraagd bij het oplossen van het wereldwijde tekort aan chips in de auto-industrie. De Taiwanese minister van Economische Zaken Wang Mei-hua meldde zaterdag dat ze hierover een brief heeft gekregen van het Witte Huis.

Chipbedrijven hebben door de coronapandemie moeite om voldoende chips te leveren aan autofabrikanten, die hier veel last van hebben. Een grote Amerikaanse autobouwer als General Motors (GM) heeft zelfs al bepaalde fabrieken tijdelijk moeten sluiten. Bij andere fabrieken worden nu auto's gebouwd zonder bepaalde modules.

Taiwan is met onder meer chipmaker Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) een belangrijke leverancier van computerchips. Volgens Wang doen Taiwanese halfgeleiderbedrijven "wat ze zouden moeten" om het probleem aan te pakken. De minister had onlangs ook al een gesprek met lokale chipfabrikanten over de kwestie. TSMC heeft aangegeven de productie van chips voor de auto-industrie prioriteit te geven zodra het bedrijf in staat is om de productiecapaciteit te verhogen.

De problemen in chipsector zijn volgens kenners ontstaan door de sterke vraag naar chips voor bijvoorbeeld smartphones, laptops en spelcomputers, omdat veel mensen thuis moeten blijven vanwege de virusuitbraak. Daar komen nog leveringsproblemen door de pandemie bovenop. De kwestie lijkt een diplomatieke kwestie geworden. Behalve de Verenigde Staten heeft ook de Duitse minister van Economische Zaken Wang al om hulp gevraagd. (ANP)

 


 

Opnieuw ontslag van Google-ethica na kritiek op bedrijfsbeleid

Google

Google heeft het hoofd van zijn ethische onderzoeksteam voor kunstmatige intelligentie (AI) ontslagen. Deze Margaret Mitchell had de afgelopen tijd felle kritiek geleverd op haar werkgever. Ze voerde campagne voor meer diversiteit bij Google en hekelde de censuur binnen het techconcern.

Mitchell heeft haar ontslag zelf naar buiten gebracht via Twitter. Volgens Google zou ze zich niet hebben gehouden aan de gedragscodes van het bedrijf. Ook zou ze vertrouwelijke bestanden van Google hebben gedownload, wat niet mocht.

Eind vorig jaar zag Mitchells collega Timnit Gebru zich al gedwongen te vertrekken bij Google. Gebru kwam in de problemen toen ze weigerde onderzoek te staken dat uitwees dat bepaalde minderheden worden benadeeld door spraaktechnologie van Google. Mitchell had meegewerkt aan hetzelfde onderzoek en ontpopte zich in de nasleep van de affaire tot een felle criticus van de werkwijze van Google.

Onder het personeel is sowieso verontwaardigd geregeerd op de gang van zaken. Onlangs besloten enkele andere medewerkers al om op te stappen, omdat ze niet meer voor Google wilden werken. Veel werknemers hebben daarnaast meer 'academische vrijheid' geëist en verwachten een verandering in het management bij Google.

Zo zijn honderden mensen lid geworden van een vakbond die de medewerkers beter moet beschermen. Ook hebben duizenden Google-medewerkers een brief ondertekend waarin ze hun steun voor Gebru uitspraken.

Vrijdag werd bekend dat Google het ethisch team in zijn huidige vorm ontbindt en een nieuwe eenheid Responsible AI Research and Engineering Center of Expertise heeft opgezet. De leiding komt in handen van multitalent Marian Croak. Toen was nog onduidelijk wat er met Mitchell zou gebeuren. Mitchel en Gebru leidden het oude ethisch team. (TDO/ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.