Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Ook Vodafone en T-mobile zien af van roamingkosten VK

Kort IT-nieuws van vandaag.

30 december 2020

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

 

 

Negen jaar cel geëist tegen Samsung-bestuurder

Aanklagers in Zuid-Korea hebben negen jaar cel geëist tegen Samsung-bestuurder Lee Jae-yong. Hij wordt beschuldigd van omkoping. Hij zou paarden als geschenk hebben gegeven om steun te krijgen van de regering van voormalig president Park Geun-hye voor een fusie van twee Samsung-filialen.

Voor deze kwestie zat de miljardair eerder circa een jaar in de cel. De zaak werd in 2018 opgeschort, maar het hooggerechtshof heeft die opschorting eerder weer ingetrokken. De strafeis werd woensdag tijdens een hoorzitting bij het Hooggerechtshof van Seoul bekendgemaakt. De uitspraak laat naar verwachting nog maanden op zich wachten.

Lee Jae-yong (52) bekleedt bij Samsung formeel de positie van vicevoorzitter. Zij vader Lee Kun-hee was tot zijn dood de eigenlijke voorzitter. Die zat eerder ook al in de gevangenis vanwege corruptie. Zoon Lee Jae-yong probeert al meer dan tien jaar zijn 'erfopvolging' bij Samsung veilig te stellen.

Lee Jae-yong wordt ook nog verdacht van boekhoudfraude en het breken van regels rond een fusie in 2015. Een van de bedrijven zou met opzet de waarde van het bedrijf hebben verlaagd, zodat Lee daarvan kon profiteren. Door de bewuste fusie kreeg Lee meer controle over de Samsung-groep en over het kroonjuweel Samsung Electronics, het grootste bedrijf van Zuid-Korea. (ANP)

 

 

Rechter: Facebook moet Schrems inzicht geven in data

facebook
© Facebook

Facebook moet privacyactivist Max Schrems inzicht geven in de over hem verzamelde en verwerkte data en stoppen met het verwerken van zijn data. Dat heeft een Weense rechter bepaald in een hoger beroep dat Schrems aanspande. Ook moet het sociale netwerk een schadevergoeding van 500 euro betalen, schrijft Tweakers

Schrems klaagde Facebook in 2014 al aan, omdat het sociale netwerk volgens de activist geen toestemming heeft om data van zijn gebruikers te vergaren. Onder de GDPR is dat wel noodzakelijk. Daarnaast is volgens Schrems niet duidelijk welke partijen toegang hebben tot zijn data, wat voor emotioneel leed zorgde. In juli dit jaar oordeelde een Weense rechter al dat Facebook inderdaad 500 euro schadevergoeding moest betalen, en ook in het hoger beroep gaat de rechter daarin mee.

De rechter vindt echter niet dat Facebook onrechtmatig data verzamelt van zijn gebruikers. Facebook kan inkomsten uit die data halen, waarmee het platform onderhouden kan worden en winst gemaakt kan worden. Volgens de rechter is het daarom 'noodzakelijk' om de data te verwerken, zoals bedoeld is binnen de context van de GDPR. Schrems is het daar niet mee eens en gaat in hoger beroep bij het Oostenrijkse hooggerechtshof.

Schrems klaagde eerder ook al bij de Ierse autoriteit over Facebook. In dat geval vroeg hij zich af of zijn persoonsgegevens wel voldoende beschermd waren als Facebook Ireland deze doorgaf aan zijn moederbedrijf in de VS. Het Europees Hof van Justitie vond van niet en verklaarde daarom het Privacy Shield - de regeling voor de doorgifte van de gegevens - nietig. Europese toezichthouders deden in november aanbevelingen om de regels over de doorgifte van persoonsgegevens van de EU naar de VS aan te scherpen. (EME)

 

 

Ook Vodafone en T-mobile zien af van roamingkosten VK

smartphone
© CC0 - Flickr.com

VodafoneZiggo en T-mobile rekenen vanaf 1 januari geen extra roamingkosten voor bellen en internetten bij Nederlandse reizigers in het Verenigd Koninkrijk. Vanwege de brexit kunnen de kosten voor roaming in Groot-Brittannië in principe veranderen, maar veel telecombedrijven komen voorlopig niet met aanpassingen. KPN meldde gisteren al af te zien van roamingkosten.

T-mobile geeft aan dat er "voorlopig niets aan onze diensten verandert". Bij VodafoneZiggo heeft "brexit in 2021 geen impact op de roamingkosten bij gebruik in het Verenigd Koninkrijk". Eerder liet KPN al weten dat alles voorlopig hetzelfde blijft.

Telecombedrijven mogen geen extra kosten rekenen aan klanten die in een ander EU-land sms'en, bellen of surfen op het internet. Maar voor Groot-Brittannië verandert de situatie: op 1 januari komt er een einde aan de overgangsperiode waarin de EU-regels nog gelden voor het Verenigd Koninkrijk.

Telecombedrijven kunnen dan in theorie tarieven voor roaming gaan rekenen. Roaming betekent dat een telefoon verbinding maakt met een buitenlands netwerk.

Belgische providers wijzigen hun roamingtarieven voorlopig ook niet. En Britse aanbieders hebben al aangegeven dat ze omgekeerd, voor Britten die naar de Europese Unie reizen, ook geen roamingkosten gaan rekenen. Het is niet duidelijk hoe lang deze situatie zal standhouden. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.