Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. 'Onwaarschijnlijk dat Microsoft deal sluit voor koop TikTok'

Kort nieuws van vandaag.

11 augustus 2020

Kort nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van vandaag:

 

 

Uber-chauffeurs moeten in dienst, oordeelt rechter

My Uber Taxi Driver

Mensen die ritten verzorgen voor vervoersbedrijven Uber en Lyft moeten geclassificeerd worden als werknemers. Dit oordeelt de rechter in Californië, die daarmee de eis van die Amerikaanse staat inwilligt.

De uitspraak van de rechter is echter een voorlopige maatregel, die ook ook nog eens een uitstel van 10 dagen heeft. Dat geeft Uber en Lyft de gelegenheid om tegen dit - voor hun ongunstige - oordeel in beroep te gaan. Uber heeft al aangegeven dat het onmiddellijk een 'noodberoep' indient om te voorkomen dat deze gerechtelijke uitspraak van kracht wordt, meldt The Verge.

Zowel Uber als ook Lyft argumenteren dat chauffeurs de voorkeur geven aan een classificatie als zelfstandige ondernemers. Mensen zouden namelijk de flexibiliteit van het freelancen prefereren boven de structuur van werknemer zijn. Vakbonden en politici stellen echter dat chauffeurs daarmee werknemersrechten mislopen zoals zorgverzekering, betaling voor overuren en andere vergoedingen.

Californië heeft Uber, Lyft en andere bedrijven uit de zogeheten 'gig economy', waarbij werknemers zich bij een bedrijf aanmelden maar per opdracht betaald krijgen, al langer in het vizier. De staat nam een wet aan waardoor iedereen die werkt binnen de normale bedrijfsvoering bij een bedrijf een werknemer is, en die wet overtraden Uber en Lyft, oordeelde de rechter. (JBA/ANP)

 


'Onwaarschijnlijk dat Microsoft deal sluit voor koop TikTok'

TikTok

Het is niet waarschijnlijk dat Microsoft met TikTok-eigenaar ByteDance een deal overeenkomt voor de verkoop van zijn Amerikaanse activiteiten. In plaats daarvan wil het Chinese bedrijf de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om een verbod in te stellen aanvechten, schrijft de Hongkongse krant South China Morning Post op basis van ingewijden.

ByteDance bereidt zich niet alleen voor op juridische stappen, maar ook op een pr-offensief. Het bedrijf doet dat nadat het in eigen land steeds meer kritiek kreeg dat het zich te makkelijk neerlegde bij het dreigende verbod.

Daar komt bij dat Microsoft een veel te laag bod neerlegde voor de activiteiten in de Verenigde Staten en drie andere Engelstalige landen, stellen de ingewijden in de krant. Zij schatten de kans op een overeenkomst niet hoger in dan een op vijf en zeggen dat het bod van Microsoft vergelijkbaar was met het "beroven van iemand terwijl zijn huis in brand staat".

De kans dat Twitter TikTok koopt zou nog kleiner zijn. Dat socialemediabedrijf zou "simpelweg niet genoeg geld" hebben. De waarde van TikTok werd voor de maatregel van Trump geschat op 50 miljard dollar.

Trump heeft per decreet bevolen dat TikTok half september verboden wordt in de VS, tenzij de Amerikaanse tak dan verkocht is. De populaire filmpjesapp verzamelt volgens Amerikaanse politici te veel data van zijn gebruikers en die zouden zomaar in handen van de Chinese overheid kunnen vallen, denken ze. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.