Management

Branche
IT-kort

IT-kort, o.a.: Nvidia vraagt nu ook EU om goedkeuring overname ARM

Kort IT-nieuws van vandaag.

9 september 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Facebook haalt uit naar Britse waakhond om oproep verkoop Giphy

Facebook - Giphy
Shutterstock - viewimage

Facebook heeft stevig uitgehaald naar de Britse mededingingswaakhond CMA. Die kwam vorige maand met een voorlopig oordeel over de overname van animatieplatform Giphy door Facebook en meende dat die overname wellicht terug moet worden gedraaid. Volgens Facebook is dat "bijzonder onredelijk en buitenproportioneel".

Volgens het socialemediabedrijf zou de CMA een stap als het dwingen een onderdeel te verkopen "zeer voorzichtig moeten afwegen". Facebook benadrukt daarbij dat Giphy geen zaken doet in het Verenigd Koninkrijk, al is de dienst daar wel beschikbaar. Ook vraagt het Amerikaanse bedrijf zich af of de Britse toezichthouder wel het afstoten van een bedrijf kan vorderen.

Facebook ligt al ruim een jaar met de CMA overhoop vanwege de overname van Giphy vorig jaar voor 400 miljoen dollar (339 miljoen euro). Daarvoor had Facebook geen toestemming gevraagd van toezichthouders in het Verenigd Koninkrijk of elders. In maart wees de CMA een voorstel van Facebook af waarbij de bibliotheek van Giphy vijf jaar lang voor iedereen beschikbaar blijft op dezelfde voorwaarden als voor de overname.

Via Giphy kunnen gebruikers veelal grappige gif-animaties zoeken waarmee ze chatgesprekken of berichtjes op social media opleuken. Dat zijn relatief eenvoudige filmpjes of series afbeeldingen die continu worden herhaald. In de beginjaren van het internet sierden ze veel websites maar daarna raakten ze in onbruik. Met de opkomst van social media groeide de populariteit van de animaties weer. (ANP)

 


 

Nvidia vraagt nu ook EU om goedkeuring overname ARM

ARM chip
ARM

Chipbedrijf Nvidia heeft formeel om goedkeuring gevraagd in de Europese Unie voor zijn geplande overname van chipontwerper ARM. De Europese Commissie heeft de aanvraag in behandeling genomen en een voorlopige deadline gesteld. Op 13 oktober zou er een oordeel moeten zijn. Als er echter een diepgaand onderzoek volgt, zal er een nieuwe deadline worden gegeven.

Nvidia kondigde een jaar geleden aan ARM te willen kopen van de Japanse techinvesteerder Softbank. Het Amerikaanse bedrijf betaalt er ongeveer 40 miljard dollar voor. Er was in de sector echter direct weerstand tegen de overname omdat vrijwel alle chipbedrijven gebruik maken van de chiparchitectuur van ARM. Vrijwel alle chips voor smartphones en tablets worden bijvoorbeeld op die ontwerpen gebaseerd. Er zijn ook chipbedrijven die de overname wel ondersteunen.

De laatste maanden ligt het Verenigd Koninkrijk dwars. De regering daar overweegt de overname om veiligheidsredenen te blokkeren. Ook zegt de Britse mededingingsautoriteit zich zorgen te maken om de concurrentie op het gebied van chips voor servers, slimme apparaten en spelcomputers. Daarom zou er verder onderzoek moeten komen.

Nvidia hoopte oorspronkelijk de deal in maart volgend jaar afgerond te krijgen, maar het is onduidelijk of dat gaat lukken. Ook de mededingingsautoriteiten in de Verenigde Staten en China moeten de overname nog goedkeuren. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.