Beheer

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Noorwegen ziet Moskou achter cyberaanval op parlement

Kort IT-nieuws van vandaag.

14 oktober 2020

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van vandaag:

 

 

 

 

Chipmachinemaker ASML overtreft eigen omzetverwachting

ASML-campus, Veldhoven
© ASML

Chipmachinemaker ASML heeft in het derde kwartaal de omzet en winst verder verhoogd. Dankzij het toegenomen thuiswerken blijven technologiebedrijven het te midden van de coronacrisis goed doen, wat ook de vraag naar steeds geavanceerdere chips stimuleert. ASML is leverancier aan vrijwel alle grote chipmakers.

De omzet in het derde kwartaal kwam uit op bijna 4 miljard euro, tegenover 3,3 miljard euro in het voorgaande kwartaal. Daarmee overtrof ASML ook de eigen verwachtingen die het Veldhovense bedrijf uitsprak bij de vorige kwartaalcijfers. De nettowinst steeg tot 1,1 miljard euro, tegenover 751 miljoen euro in het tweede kwartaal.

Twee bekende klanten van ASML, het Zuid-Koreaanse Samsung en het Taiwanese TSMC, kwamen onlangs al met cijfers naar buiten die wezen op de aanhoudend grote vraag naar geavanceerde chips. Het Veldhovense ASML levert met de hypermoderne EUV-machines de apparatuur die het mogelijk maakt veel kleinere en krachtigere halfgeleiders te maken dan eerder mogelijk was.

De omzetstijging is volgens financieel topman Roger Dassen deels te danken aan chipmachines die in het voorgaande kwartaal werden geleverd, maar waarvan de opbrengst nu pas wordt meegenomen in de kwartaalresultaten. Die meewind voor ASML spreekt ook uit de hoeveelheid bestellingen die het kreeg. Alle binnengekomen orders hebben samen een omvang van bijna 2,9 miljard euro, tegenover 1,1 miljard euro in het voorgaande kwartaal.

Logistiek weer op orde

Logistieke problemen door de coronapandemie zijn inmiddels niet meer aan de orde, zegt Dassen in een door ASML gepubliceerd interview. Voor heel 2020 gaat het bedrijf dan ook uit van een omzet die aan het begin van het jaar, vóór de wereldwijde virusuitbraak, werd voorspeld.

Niettemin zijn er ook onzekerheden waar ASML mee te maken heeft. Zo kan een traag herstel na de economische neergang door de coronapandemie uiteindelijk ook technologiebedrijven raken. Daarnaast spelen de oplopende spanningen tussen China en de Verenigde Staten een rol.

Zo legden de VS onlangs handelssancties op aan de grootste chipmaker van China, die ook klant is van ASML. Dit betekent volgens ASML dat directe leveringen van machines vanuit Nederland aan die Chinese klant kunnen doorgaan, maar dat voor directe leveringen van onderdelen vanuit de VS een exportvergunning nodig is. Het gaat daarbij echter wel om machines van de 'oudere' generatie. Voor de export van EUV-machines wacht ASML nog altijd op een Nederlandse exportvergunning voor China. (ANP)

 

 

 

Noorwegen ziet Moskou achter cyberaanval op parlement

Ine Eriksen Søreide
Ine Eriksen Søreide © CC BY-SA 2.0 - Flickr.com - Norwegian Ministery of Foreign Affairs

Noorwegen zegt dat Rusland achter een recente cyberaanval op het Noorse parlement zit waarbij de e-mailaccounts van een beperkt aantal parlementariërs en medewerkers werden gehackt.

"Dit is een zeer ernstig incident dat raakt aan onze belangrijkste democratische instelling", zegt minister van Buitenlandse Zaken Ine Eriksen Søreide in een verklaring. "Gebaseerd op informatie van de regering zijn we van mening dat Rusland verantwoordelijk is voor deze activiteiten."

De bewindsvrouw wees erop dat de dreigingen tegen het land nu ook "naar de digitale arena zijn verschoven". De Russische ambassadeur in Oslo is op de hoogte gesteld van de bevindingen.

Het parlement meldde de aanval op 1 september, trof direct veiligheidsmaatregelen en deed aangifte.

Rusland noemt de beschuldigingen van Noorwegen "een opzettelijke provocatie en schadelijk voor de bilaterale betrekkingen". Oslo presenteerde Moskou geen enkel bewijs voor deze beschuldigingen, die "onaanvaardbaar" zijn, zei de Russische ambassade in Oslo dinsdag. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.