Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Noodlening aan startups wordt verhoogd

Kort IT-nieuws van vrijdag 29 mei 2020.

Kort IT-nieuws van vrijdag 29 mei 2020.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van 29 mei 2020:

 

 


Twitter verbergt regel schendende tweet van Trump

Donald Trump

Twitter heeft een tweet van de Amerikaanse president Donald Trump die de regels van het platform schond verborgen. In plaats daarvan is nu een melding zichtbaar, waarin uitgelegd wordt waarom de tweet verborgen is. De tweet werd niet volledig verwijderd, vanwege het algemeen belang, schrijft Twitter in de melding.

De tweet werd vanochtend (Nederlandse tijd) door Trump geplaatst en ging over de protesten in de Amerikaanse stad Minneapolis. Demonstranten uiten daar hun woede over de dood van de ongewapende Afro-Amerikaan George Floyd, die tijdens zijn arrestatie overleed. Afgelopen nacht werd er een politiebureau in brand gestoken.

Trump wijdt de protesten in zijn tweet aan een "gebrek aan leiderschap" door de "zwakke, radicaal linkse burgemeester" Jacob Frey. Trump dreigt in zijn tweet dat Frey de stad onder controle moet krijgen, en dat hij anders de nationale garde stuurt om "de taak goed uit te voeren". Twitter bepaalde vervolgens dat dit een verheerlijking van geweld is, wat tegen de regels van het platform is. Vanwege het algemeen belang blijft de tweet toch toegankelijk.

Trump en Twitter liggen al dagen met elkaar in de clinch, nadat Twitter een melding bij zijn tweets plaatste over mogelijke desinformatie. Trump was daar niet van gediend en ondertekende gisteren een decreet waarmee hij Facebook en Twitter aansprakelijk probeert te maken voor de inhoud van hun sites. (EME)

 

 


Noodlening aan startups wordt verhoogd

Man met geld in de hand


Het Corona Overbruggingslening (COL), een noodkrediet voor startups, wordt van 250 miljoen naar 300 miljoen euro verhoogd. Dutch Startup-Association vindt dat niet genoeg, vertelt voorzitter Lucien Burm aan Sprout. 

De COL-regeling moet financiële nood bij startups tegengaan. Er werd voor zo'n 540 miljoen euro aan aanvragen gedaan, waarvan er 311 zijn goedgekeurd ter waarde van zo'n 300 miljoen euro. Het kabinet meldde donderdag dat de steun voor de regeling verhoogd wordt met vijftig miljoen euro.

De Dutch Startup Foundation hoopt op meer om de startups goed door de coronacrisis te loodsen. "Het is telkens een stapje, dat is mooi, maar we hadden al becijferd dat het meer moet zijn", aldus Burm tegenover Sprout.

 

 


Trump maakt sociale media aansprakelijk voor inhoud

De Amerikaanse president Donald Trump.
Donald Trump © Wikmedia Commons, MichaelVadon

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag een decreet ondertekend waarmee hij social media als Twitter en Facebook aansprakelijk wil maken voor de inhoud op hun sites. Trump vindt de social media vooringenomen en neemt daarom stappen.

Aanleiding is de waarschuwing die Twitter zette bij berichten van Trump. Social media genieten nu nog rechtsbescherming tegen klagers over materiaal dat gebruikers op hun netwerken plaatsen. Dat is geregeld in een artikel in de communicatiewet. Trump kondigde aan dat hij met wetgeving komt waarmee dat artikel verdwijnt of op zijn minst wordt afgezwakt. De bedrijven "zullen hun aansprakelijkheidsschild niet kunnen behouden", voorspelde hij.

Het is een ongekende poging om in te grijpen in media. Deskundigen hebben al te kennen gegeven dat Trump waarschijnlijk weinig kans maakt om rechtszaken daartegen te overleven. De president zei zelf ook te verwachten dat zijn stap juridische procedures zal ontlokken. Als hun rechtsbescherming inderdaad verdwijnt, raken de social media mogelijk in talrijke dure rechtszaken verwikkeld door claims van mensen die vinden dat er bijvoorbeeld partijdige of onfatsoenlijke boodschappen zijn verschenen.

'Decreet is reactionair en gepolitiseerd'

Twitter noemt het decreet van de Amerikaanse president Donald Trump om sociale mediabedrijven verantwoordelijk te houden voor de geplaatste content een "bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van internet". "Dit presidentiële decreet is reactionair en gepolitiseerd", aldus Twitter in een tweet. "De communicatiewet beschermt innovatie en vrijheid van meningsuiting en is gestoeld op onze democratische waarden. Pogingen om dit uit te hollen zijn een bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting en de internetvrijheid."

Trump richt zijn woede de afgelopen dagen vaak op Twitter en andere sociale media. Twitter zette een waarschuwing bij een tweet van de president. Het bericht zou mogelijk onwaarheden bevatten. Trump was hier niet van gediend en zei dat hij en andere Republikeinen worden gecensureerd.

 

 


Dell profiteert van thuiswerken

Startup, werken
© CC0/Pixabay License

Dell heeft in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar weten te profiteren van de vraag naar computers voor mensen die thuis werken. In de periode die liep van februari tot en met april verkocht het bedrijf daardoor meer pc's en laptops. De vraag naar servers nam wel af nu veel bedrijven investeringen hebben uitgesteld.

Dell heeft de afgelopen jaren al een deel van zijn toeleveringsketen van China naar andere landen verplaatst om zo aan de importheffingen die president Donald Trump China oplegde, te voorkomen. Dat lijkt nu een voordeel te zijn aangezien Dell het qua resultaten beter deed dan branchegenoot HP.

Het gevolg was een omzet die met 21,9 miljard dollar vrijwel gelijk was aan de omzet in dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst kwam uit op 182 miljoen dollar wat bijna de helft lager was dan een jaar eerder.

Om kosten te besparen tijdens de coronacrisis heeft Dell een vacaturestop aangekondigd en geeft het bedrijf voorlopig ook geen loonsverhogingen en promoties meer. Het bedrijf, dat gebukt gaat onder een forse schuldenlast, wist in de meetperiode nog wel 5,4 miljard dollar af te lossen. Dell heeft nog 48,4 miljard aan schulden uitstaan. (ANP)

 

 


Netwerkkeuze maakt miljoenen slimme meters waardeloos

Slimme meter
© CC BY 2.0 - Flickr.com, Remko van Dokkum

Zo'n 4 miljoen slimme meters moeten mogelijk op korte termijn vervangen worden omdat de netbeheerders Liander en Stedin bij de aanschaf verkeerde keuzes hebben gemaakt.

Dat blijkt uit onderzoek (pdf) dat het ministerie van Economische Zaken heeft laten uitvoeren door Dialogic, meldt het Financieele Dagblad. De slimme meters maken gebruik van CDMA-technologie om hun gegevens draadloos te versturen.

De technologiekeuze levert twee cruciale problemen op. De meters zijn niet in staat real-time data te verzenden, maar kunnen dat hooguit met een tijdsinterval van een kwartier. Realtime-doorgifte is nodig om de huishoudens mee te laten doen in de energietransitie die het kabinet graag ziet gebeuren. Netbeheerders hebben die gegevens nodig om een actueel inzicht te hebben in de capaciteit van het netwerk. Door de komst van zonneparken en windmolens aan de productiezijde en de grote afnemers als het elektrisch wagenpark, nemen de fluctuaties op het stroomnet toe waarop de beheerders moeten kunnen inspelen. Ook wil de overheid dat consumenten real-time inzicht krijgen in hun verbruik en bijvoorbeeld kunnen handelen op de stroommarkt.

CDMA op laatste benen

Op het moment dat de keuzes voor de slimme meters werden gemaakt was die eis van real time uitlezen er nog niet, zeggen Liander en Stedin. Zij dachten juist slim te handelen door zich met een eigen telecomnetwerk op basis van de CDMA-technologie onafhankelijk te maken van telecomaanbieders voor het doorgeven van de data. Het probleem is dat die CDMA-technologie aan het eind van zijn levensfase is, conculdeert Dialogic. Telecombedrijven hebben deze al vrijwel uitgefaseerd, maar ook de apparatuurleveranciers.

Een tweede probleem is dat de licentie van de twee op het gebruik van de frequentie voor dit CDMA-netwerk binnenkort verloopt. Het ministerie van EZ wil de frequentie veilen zodat ook andere gegadigden kunnen bieden. Liander en Stedin waren er vanuit gegaan dat zij de frequentie gedurende langere tijd konden gebruiken. Wanneer zij de frequentie kwijt raken, gaat ook de investering in de circa 150 antennemasten van het netwerk verloren.

Dialogic onderzoekt nu verder of de meters eventueel aangepast kunnen worden op real-time gegevensdoorgifte en gebruik van een andere communicatietechnologie. Naar verwachting gaat dat echter veel geld kosten. Het ministerie komt pas eind dit jaar met een besluit. Het wil eerst inventariseren wat de animo van anderen in de markt is om mee te bieden in een veiling van de betreffende frequentie. (TDO)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.