Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Nieuws delen op Facebook weer mogelijk in Australië

Kort IT-nieuws van vandaag.

23 februari 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

 


 

Apple weet Samsung na 4 jaar te passeren

iPhone 12 Pro
© Apple

De verkoop van iPhones is in het vierde kwartaal van vorig jaar groter uitgevallen dan de totale smartphoneverkoop van Samsung. Apple is daarmee zijn grote concurrent voor het eerst sinds 2016 weer voorbijgestreefd, blijkt uit cijfers van IT-marktonderzoeker Gartner.

Apple is met de verkoop van net geen 80 miljoen iPhones de grootste smartphoneleverancier ter wereld. Het heeft daarmee Android-gigant Samsung van de troon gestoten, die in het slotkwartaal van pandemiejaar 2020 'slechts' zo'n 62 miljoen toestellen heeft verkocht.

De inhaalslag van Apple is volgens Gartner mede te danken aan de nieuwe reeks iPhone 12-modellen, met ondersteuning voor 5G-netwerken ingebouwd. Deze iPhones hebben betere afzet gevonden dan de modellen die een jaar eerder zijn uitgebracht. Toen, in het vierde kwartaal van 2019, kwam Apple uit op een verkoop van net geen 70 miljoen toestellen.

Terwijl de iPhone-maker voor het laatste kwartaal van afgelopen jaar de grootste is geworden, ziet het over heel 2020 Samsung nog voor zich. Daarbij is Apple wel opgeklommen naar de nummer twee positie, waarbij het Huawei is gepasseerd. Die Chinese telecom- en smartphonefabrikant is flink geraakt door sancties van de vorige Amerikaanse regering. Hierdoor kan Huawei niet meer aan componenten komen als ARM-processors en besturingssysteem Android.

 


 

Nieuws delen op Facebook weer mogelijk in Australië

Facebook
© CC0 Pixabay - geralt

Facebook gaat het binnen een paar dagen weer mogelijk maken voor Australische gebruikers om via Facebook en Instagram nieuws te delen met hun contacten. Het Amerikaanse socialemediabedrijf had deze mogelijkheid eerder beperkt, als reactie op een wetsvoorstel dat Facebook en Google verplicht te betalen voor nieuws van Australische mediabedrijven. De regering in Canberra heeft nu ingestemd met een aanpassing aan de regeling.

"Wij zijn tevreden dat de regering heeft ingestemd met enkele veranderingen en garanties die onze zorgen wegnemen", zegt Facebook in een verklaring.

Het bedrijf heeft lang geprobeerd het land op andere gedachten te brengen over het wetsvoorstel. Het stelde dat dit totaal geen begrip toont "voor de relatie tussen ons platform en uitgevers die het gebruiken om nieuws te delen".

De regering stuurde het wetsvoorstel vorige week echter toch naar het parlement. Vervolgens zouden Facebookpagina's van overheidsdiensten, goede doelen en andere organisaties op zwart zijn gezet. Ook verdwenen Facebookberichten waarin mensen Australisch nieuws deelden.

Vanwege de beperking zagen Australische nieuwssites hun bezoekersaantallen met ongeveer 13 procent dalen.

De regering stelde eerder dat de voorgestelde regeling in het algemeen belang is en dat er 18 maanden onderzoek aan voorafging. De wet zou zorgen voor een duurzamere mediasector. "Wij gaan niet in op dwang en dreigementen, waar ze ook vandaan komen", zei de minister van Financiën.

Er wordt nu onder meer gesleuteld aan een gevoelig punt in de mediawet: de regeling voor verplichte arbitrage. Als het Facebook en een mediabedrijf niet lukt het eens te worden over een vergoeding, moet een arbitragecommissie daar de knoop over doorhakken.

In de wetgeving komt nu onder meer te staan dat die arbitrage "een laatste redmiddel" is, schrijft omroep ABC. De arbitrage is alleen bedoeld voor als het echt niet lukt om een deal te sluiten. Er komt ook een bemiddelingsperiode van twee maanden voordat de arbitragecommissie mag ingrijpen. Zo krijgen de partijen meer tijd om er onderling uit te komen. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.