Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Nieuwe wet in Florida tegen 'censuur' door sociale netwerken

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

'Jack Ma stapt op als leider van exclusieve universiteit'

Alibaba-oprichter Jack Ma
Jack Ma © Alibaba Group

Techmiljardair Jack Ma gaat aftreden als leider van de door hem opgerichte elite-universiteit. Dat meldt zakenkrant Financial Times. Eerder zouden de Chinese autoriteiten Hupan University al hebben gedwongen nieuwe inschrijvingen stop te zetten. Ma, medeoprichter van onder andere techconcern Alibaba, is zelf niet meer in het openbaar verschenen sinds oktober, toen hij openlijk kritiek uitte op de Chinese toezichthouders en staatsbanken..

Ma nam in 2015 het voortouw toen een groep industriële en technologische bedrijven besloten Hupan op te richten. De zeer exclusieve universiteit is opgericht in Hangzhou, de geboorteplaats van Ma. Doel van de academie is om elk jaar een selecte groep mensen ondernemerschap, bedrijfsmanagement en bedrijfscultuur bij te brengen.

Het zit Peking dwars dat studenten werken aan topondernemerschap met een gemeenschappelijk doel dat is vastgesteld door Ma in plaats van door de Communistische Partij. Naar verluidt wordt het curriculum van Hupan aangepast en krijgt de universiteit een nieuwe naam.

Het is niet voor het eerst dat Peking zijn pijlen richt op Ma. In november vorig jaar torpedeerden beleidsmakers in Peking op het laatste moment de miljardenbeursgang van Ma's betalingsbedrijf Ant Group. Een maand later volgde een mededingingsonderzoek naar Alibaba. De Chinese overheid besloot om harder op te treden tegen grote concerns die veel macht hebben en zich tot voor kort nog maar aan weinig regels hoefden te houden. (ANP)

 


 

Nieuwe wet in Florida tegen 'censuur' door sociale netwerken

Ron DeSantis
Ron DeSantis © Shutterstock - YES Market Media

De gouverneur van Florida, Ron DeSantis, heeft een wet ondertekend die techbedrijven zoals Twitter en Facebook beboet als ze de accounts van politieke kandidaten blokkeren. DeSantis, een Republikein die wordt beschouwd als een mogelijke presidentskandidaat voor 2024, zei dat de maatregel deel uitmaakte van de "strijd tegen censuur door grote techbedrijven".

"Velen in onze staat hebben te maken gehad met censuur en ander dictatoriaal gedrag in Cuba en Venezuela," zei hij, verwijzend naar de vele kiezers in Florida die afkomstig zijn uit die landen. "Als de grote techbedrijven de regels ongelijk toepassen om te discrimineren ten gunste van de dominante ideologie van Silicon Valley, zullen ze nu ter verantwoording worden geroepen", beklemtoonde hij.

De voormalig Republikeinse president Donald Trump werd van Twitter en Facebook verbannen voor zijn uitspraken nadat zijn aanhangers op 6 januari het Capitool waren binnengevallen.

De wet, die op 1 juli in werking treedt, voorziet in boetes tot 250.000 dollar per dag voor platforms die politieke kandidaten in de staat blokkeren. De wetgeving regelt ook dat inwoners van Florida, die vinden dat ze "oneerlijk" zijn behandeld door techbedrijven, hen kunnen aanklagen voor een financiële schadevergoeding.

De kans lijkt groot dat de wet wordt aangevochten door burgerrechtenactivisten die de wet een schending noemen van de vrijheid van meningsuiting. "Wat de vrijheid van meningsuiting betreft, is een website niet anders dan een krant: hij heeft het fundamentele recht te beslissen welke meningsuiting hij wel en welke hij niet op zijn platform toelaat", zegt Corbin Barthold van de groep TechFreedom. "Florida probeert een paar grote platforms te dwingen om uitspraken te verwelkomen die ze anders niet zouden accepteren", aldus nog Barthold. Hij noemt de maatregel "ongrondwettelijk".  (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.